tiistai 6. syyskuuta 2011

Jälkikatsaus: Hyvät, Pahat ja Rumat 2 - Intro

Tracon VI on onnellisesti ohi ja nyt on jo ehtinyt hieman fyysisesti ja henkisesti palautumaan.  Itse tapahtuma oli pääosin oikein onnistunut ja siitä myöhemmin vielä omassa juttussa tarkemmin lisää.

Esitelmäni Hyvät, Pahat ja Rumat 2 - Japanilaisten pelien elokuvasovitukset meni omasta mielestäni ihan kivasti ja saatu palaute on tähän mennessä ollut pääsääntöisesti positiivista.

Halpa vitsi on halpa
Nyt tarkoitus olisi käydä useammassa postauksessa läpi esitelmän sisältö kokonaisuudessaan niitä varten jotka eivät sitä päässeet näkemään sekä myös ohjelman katsomassa käyneille laajentaa hieman sisältöä ja perusteluja omasta käsityksestäni adaptaatioiden onnistumisien suhteen.
 
Syynä jälkikatsaukseen on ositttain se, että en ole itse täysin varma että videoitiinko oma esitelmäni joten en tiedä voinko sitä samalla tavalla käydä läpi kuin Shoryuken! - Taistelupelisovituksen animessa -luentoa sekä tietenkin  se että näin laajasta aiheesta ihan kaikkia adaptaatioita koskevia ajatuksia ei vain yksinkertaisesti voinut käydä läpi "vain" kahden tunnin esitelmässä.


Tarkoituksena olisi käydä läpi lähes kaikki japanilaisista videopeleistä tehdyt live action -elokuvasovitukset. Ulkopuolelle jäävät ainoastaan kaksi suoraan dvd:lle julkaistua jatko-osaa (Onechanbara the movie - Vortex ja House of the Dead 2, näihin saatetaan palata joskus vielä erikseen). Samalla myös jaan kaikki elokuvat kolmeen eri luokaan sen mukaan ovatko ne Hyviä, Pahoja vai Rumia.

Live action -elokuvilla tarkoitetaan siis oikeillä näyttelijöillä tehtyjä elokuvasovituksia jotka perustuvat alkuperäismateriaaliin kuten peleihin, sarjakuviin tai animaatioon.

 Krauser (anime) vs Krauser (live action)
Perusteina siihen miten olen eri elokuvat luokitellut olen oman subjektiivisen mielipiteeni mukaan käyttänyt muun muassa:
- onko se uskollista sisällöltään juonen sekä hahmojen suhteen alkuperäismateriaalille
- kuinka hyvin elokuvaversio tavoittaa alkuperäismateriaalin hengen ja tyylin
- kuinka hyvä elokuva ylipäätänsä on näyttelijäsuoritusten ja ohjauksen sekä muun tuotannon kannalta.

Näitä kriteerejä käyttämällä olen sitten päätynyt tosiaankin kolmeen eri luokitukseen jotka voidaan tiivistää seuraavasti.

Hyvät: Elokuvat jotka kannattaa katsoa. Se että tuntee alkuperäismateriaalia ja/tai on fani niin voi parantaa elokuvakokemusta. Nämä toimivat elokuvina itsenäisesti tarpeeksi hyvin ja eivätkä aivan täysin muuta tunnistamattomaksi kaikkea alkuperäismateriaaliin liittyvää.

Pahat: Näitä elokuvia kannattaa välttää. Lähdemateriaali on lähes aina runneltu täysin tunnistamattomaksi sekamelskaksi. Näyttelijäsuoritukset ovat kammottavia mutta eivät siltikään oikealla tavalla huonoja että olisivat edes hauskaa katsottavaa. Jotkut harvat perverssit yksilöt voivat saada näistä jotain irti mutta yhtään täysijärkisten suositellaan jättävän väliin.

Rumat: Näistä elokuvista saa parhaimman katselukokemuksen irti väkijuomien avulla sekä omaamalla huumorintajun joka arvostaa kunnon Kalkkunaa. Yleensä ottaen nämä sovitukset ovat niin huonoja ettei niille voi kuin nauraa tai itkeä ja nauraa. Joskus yksi näyttelijä voi omalla täydellisen juustoisella suorituksellaan nostaa elokuvan Pahasta Rumaksi.

Absoluuttisen tärkeää on kuitenkin muistaa että koska yleisesti ottaen pelielokuvien taso on, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, parhaimmillaankin keskinkertaista niin kun puhutaan Hyvistä elokuvista jotka kannattaa katsoa, niin elokuvat voivat olla vain keskinkertaisia tai puhdasta b-elokuvaa mutta kuitenkin siis katsottavia.

Loppuun vielä esimerkki siitä millainen oikeasti hyvän pelielokuvan tulisi olla. Kyseessä on elokuva-alalla työskentelevien ihmisten tekemä fanivideo nimeltään Street Fighter: Legacy joka tavoittaa kyseisen pelisarjan hengen ja tyylin sekä näyttää muutenkin ihan pirun siistiltä.  


Syitä miksi tuo on niin hyvä sovitus kyseisestä pelisarjasta on monia. Siinä käytetään onnistuneesti erilaisia elementtejä pelisarjasta kuten uudelleensovitettua musiikkia joka liittyy pelihahmoihin. Lisäksi hahmojen ulkoasu sekä toiminta muistuttaa todella hyvin alkuperäisiä hahmoja. Taistelukoreografia, mikä onkin ehkä tärkeintä kun lähdemateriaalina on taistelupeli, on sovitettu peleistä aivan nappiin ja siinä on käytetty hyvin samoja liikkeitä kuin mitä peleissä.



Seuraavalla kerralla sitten päästäänkin itse asiaan eli elokuviin jotka menevät Hyvät-kategoriaan. Joukossa voi olla muutamia hämmentäviä elokuvavalintoja mutta tarkoitus on perustalla joka ikinen valinta mahdollisimman kattavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti