Jokin aika sitten käytin otsikossa sarkastisesti lausetta ehkä paras kirja ikinä. Nyt voisin käyttää sitä ihan tosissani. En ole pitkään aikaan ahminut kirjaa näin, en olisi millään malttanut lopettaa lukemista!
Tämä pomppasi suosikkikirjojeni listalle ja intoilen siitä vieläkin ihan tolkuttomasti. Lukiessani nauroin ja jopa hihkuin ääneen kun eläydyin niin paljon tarinaan. Vaikka naurankin paljon ääneen lukiessani hauskoja kirjoja, hihkumista tulee harrastettua huomattavasti vähemmän.
Ernest Clinen (Fanboys) kirja sijoittuu vuoteen 2045, jolloin oikeassa elämässä asiat ovat aika huonosti. Äärimmäinen köyhyys ja työttömyys ovat räjähtäneet käsiin ja energiakriisi on tehnyt autoista museoesineitä jotka on hylätty kadulle kun bensaa ei ole enää ollut varaa ostaa. Kadut ovat turvattomia ryöstelevien ja väkivaltaisten jengien takia ja Amerikassa köyhien asuinalueet, trailer parkit, ovat muuttuneet asuntoautojen kasoiksi. Tilaa hyötykäytetään kasaamalla asuntoautoja päällekkäin valtaviksi torneiksi.
Gordon Jonesin konseptitaidetta |
Suurin osa maailmoista on täytetty NPC-hahmoilla ja hirviöillä jotka elävät siellä omaa elämäänsä. Eskapismi on maailman suosituin harrastus.Oasiksen kehittäjä James Halliday oli massiivinen nörtti, joka rakasti vanhoja tietokonepelejä, roolipelejä sekä erityisesti 1980-lukua.
Kun hän kuolee vuonna 2040, hän jättää jälkeensä testamentin, jossa hän jättää Oasiksen perinnöksi henkilölle joka löytää Oasikseen piilotetun Easter Eggin.Sern löytääkseen täytyy selvittämää kolme mysteeriä, jotka johdattavat kolmen avaimen löytämiseen. Nämä kolme avainta avaavat kolme porttia ja niiden kautta löytyy Oasikseen piilotettu Easter Egg. Ensimmäine vihje on Hallidayn jättämä videoviesti sekä satoja sivuja sisältämä Anorakin almanakka, jossa Halliday intoilee tuhansista peleistä, sarjoista, leffoista ja bändeistä.
Viisi vuotta on kulunut Hallidayn kuolemasta ja koko maailma on 1980-luvun lumoissa. Ensimmäistä avainta ei ole vieläkään löydetty mutta se ei ole lannistanut Wade Watsia, joka on omistanut koko elämänsä Easter Eggin löytämiselle. Kun Wade lopulta ratkaisee ensimmäisen avaimen mysteerin, alkaa päätä huimaava kilpajuoksu muiden avainten löytämiseksi. Waden kilpakumppaneina ovat hänen paras virtuaaliystävänsä Aech, virtuaali-ihastuksensa Art3mis sekä japanilaiset veljekset Shoto ja Daito. Mutta munaa tavoittelee myös überpaha korporaatio IOI, joka haluaa Oasiksen oikeudet itselleen, että he voisivat tehdä siitä maksullisen ja mainoksia vilisevän. IOI valehtelee, huijaa ja jopa tappaa saadakseen munan haltuunsa.
Lisää Gordon Jonesin konseptitaidetta |
Kirja vilisee viittauksia 1980-luvun popkulttuuriin, joita en kaikkia edes tunnista.1980-luvun lapsena ysärijutut olisivat huomattavasti tutumpia, mutta ei se tahtia haittaa. Etenkin roolipelit ja tietokonepelit ovat isossa roolissa kirjassa ja vaikka en olekaan koskaan pelannut arcadepelejä, sisäinen nörttini silti osaa arvostaa tietokonepelien historiaa ja alkujuuria.
Kirjan maailmassa nörtit ovat maailmanvaltiaita ja jonkun tietyn leffan vuorosanojen tai biisin lyriikoiden tunteminen läpikotaisin sattaa merkitä eroa elämän tai kuoleman välillä.
Kirja alkaa petollisen hitaasti, kun tarinaa pohjustetaan tavallisen maailman ja virtuaalimaailman kuvailuilla, tulevaisuuden historialla. Mutta kun jahti lähtee käyntii, potkaistaan kirja täysin uudelle vaihteelle. Välillä on pakko muistuttaa itseään hengittämisestä, niin intensiivinen kerronta ja tahti on. Hahmot ovat uskottavia ja pidettäviä, pahikset niin kamalia että niitä rakastaa vihata.Virtuaalimaailma on puhdasta nörttikarkkia, jossa haluaisi itsekin vierailla (ja unohtua). Ei ne kasarijutut niinkään, mutta:
"The Firefly universe was anchored in a sector adjacent to the Star Wars galaxy, with a detailed re-creation of the Star Trek universe in the sector adjacent to that. Users could teleport back and forth between their favourite fictional worlds. Middle Earth. Vulcan. Pern. Arrakis. Magrathea. Discworld, Mid-World, Riverworld, Ringworld." Huokaus.
Kirjailija on koonnut blogiinsa soittolistan helpottamaan lukijan matkaa. Siihen on listattu lähes kaikki kappaleet jotka on mainittu kirjassa, suurinpiirtein esiintymisjärjestyksessä. Biiseistä jotain tietävä saattaa spoilaantua jo kappaleiden nimistä, joten listaa ei kannata kovin paljon syynätä ennen kuin kirja on käsissä. Itse syvensin lukukokemustani silloin tällöin kuuntelemalla kyseisen biisin kun se kirjassa esiintyi. Välillä vain ei malttanut pysähtyä kuuntelemaan kun piti lukea eteenpäin :)
Kirjasta on myös äänikirjaversio, jonka lukijana toimii kukas muukaan kuin Wil Wheaton. Sekin pitää siis jossain vaiheessa hankkia. Miksi Wil Wheaton? Kirjailijan blogi kertoo senkin, koskettavalla tavalla.
Kirjan oikeudet on myyty myös Warner Brosille, mutta ei kannata jäädä odottamaan elokuvaa sillä ei se voi mitenkään olla niin siisti kuin kirja! Suomessa en ole nähnyt hyllyissä kirjaa vielä, mutta sen voi ainakin tilata Suomalaisesta sekä Akateemisesta. Itse tilasin kappaleeni Book Depositorysta, jossa on ilmaiset toimituskulut. io9:n sivulta voi lukea kirjan pari ensimmäistä lukua, jos tarvii vielä vakuuttelua. Nyt kipinkapin tilaamaan kirja. Lue se, nyt!
Kiva huomata, miten suuri juttu tämä kirja sinullekin oli. En malttanut mennä yöllä edes nukkumaan ennen kuin sain kirjoitettua hehkuttavan bloggauksen, sillä oli pakko heti päästä hihkumaan, miten loistavan kirjan luin.
VastaaPoistaKiitos tuosta soittolistavinkistä. En ollut sitä löytänytkään. Elokuvasta löytyi aika huonosti tietoa. Haluan senkin kyllä katsoa, jos se jossakin vaiheessa ilmestyy.