tiistai 4. joulukuuta 2018

Spefi-lukuhaaste: kirja joka on suunnattu nuorille aikuisille - Kaarnan kätkössä

YA eli Young Adult -kirjallisuus on nuorille aikuisille suunnattua kirjallisuutta. Olen nähnyt internetissä keskusteluja sen ikähaarukasta ja erimielisyyttä tuntuu olevan siinä, onko YA suunnattu 12-18 vuotiaille vai 16-25 vuotiaille. Itse olen taipuvainen kallistumaan jälkimmäisen kannalle. Ehkä tarkkaa ikähaarukkaa tärkeämpi on kuitenkin se, että pääosassa kirjassa on nuori aikuinen ja hänen kohtaamansa asiat ovat leimallisesti nuorelle aikuiselle relevantteja.

Sini Helmisen Kaarnan kätkössä aloittaa Väkiveriset - nimisen neliosaisen sarjan, jossa on kaikissa eri päähenkilö. Ensimmäisessä osassa päähenkilö on Pinja, 17 -vuotias nuori nainen. Hänen elämänsä hajoaa, kun hän näkee videon jossa hänen poikaystävänsä pussailee hänen parhaan ystävänsä kanssa. Ylioppilaskirjoitukset menevät vähän penkin alle eikä jatkosuunnitelmista ole mitään tietoa.

Surkeaa oloa ei auta se, että Pinjan äiti on hankkinut hänelle suhteilla kesätyöpaikan kaupungin puisto-osastolta ja pakottaa tyttärensä töihin. Töissä Pinja kuitenkin tutustuu punahiuksiseen Virveen ja rakastuu tähän. Uuden suhteen lisäksi hänen elämäänsä ravistelevat vanhat salaisuudet ja yhtäkkiä suomalainen muinaisusko herää henkiin hänen ympärillään.

Kuten kuvauksesta saattaa päätellä, Kaarnan kätkössä on hyvin kohderyhmälleen uskollinen ja se on hyvä asia. Ensirakkauden menetystä ja uuden rakkauden eroottista värinää, oman paikan etsimistä maailmassa, identiteetin ja oman seksuaalisuuden etsimistä ja löytämistä, seikkailua ja jännitystä. Näin vanhemmalle lukijalle teini-ikään kuuluvat tunteenpurkaukset, toilailut ja vanhempien kontrollipyrkimykset ovat välillä vähän tuskallista luettavaa, mutta onneksi niissä ei vellota liikaa.

Alussa käytetään omaan makuun hieman liikaa aikaa esimerkiksi uuden työn arkiseen kuvaukseen, mutta siinä vaiheessa kun spefi-elementit saavat enemmän jalansijaa, alkaa tarina rullata. Mukana on myös aivan mainiota huumoria, muun muassa kännissä ja alasti kotitontun kutsuminen saa nauramaan ääneen. Kotimaisen mytologian käyttäminen toimii hyvin ja tuntui ainakin minusta raikkaalta tavalta yhdistää fantasiaa ja nykyaikaa. Loppupuolella kirjaa joudutaan pulaan hiisien kanssa, mutta pulasta selvitään yllättävän nopeasti ja melko helpostikin. Olisin kaivannut hieman pidempää paneutumista tähän, nyt se tuntui hieman liian äkkinäiseltä tavalta saada draamaa ja toimintaa tarinaan.

Kun alun arkisuuksista päästään eteenpäin, kirja on hyvin nopealukuinen ja ahmaisin sen yhdeltä istumalta. Vaikka tämä tarina saikin päätöksensä, sarjan muutkin osat kiinnostavat sen verran, että pitää nekin käydä kirjastosta lainaamassa. Suosittelen lukioikäisille ja aikuisille joita ei teinimeno haittaa :)


Sini Helminen: Kaarnan kätkössä -Väkiveriset osa 1
Myllylahti Oy 201
 ---
Muualla kirjoitettua: Kolmas kirja taskussa, Yöpöydän kirjat, Todella vaiheessa, Musteen jäljet
ja monta muuta kirjablogia

Muut haastekohdat löytyvät täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti