keskiviikko 5. joulukuuta 2018

Spefi-lukuhaaste: vaihtoehtohistoriallinen kirja - Shades of Milk and Honey

Tämä oli yksi kesän romanttisesta lukemistostani ja se olikin täydellistä vaaleanpunaista keveyttä kesäpäivän kuumuudessa. Olen aiemmin lukenut Mary Robinette Kowalilta vain yhden noveletten, mutta pitää kyllä lukea lisää hänen teoksiaan. Shades of Milk and Honey aloittaa viisiosaisen Glamourist Histories -sarjan, joka on tullut jo päätökseensä.

Jane Ellsworth on jo 28-vuotias, eikä hänellä ole aviomiestä. Hän on kyllä taitava magian eli glamourin käyttäjä, mutta arkiset kasvonpiirteet eivät tuo hänelle kaivattua huomiota. Hän on kuitenkin ihastunut kovasti perheensä naapuriin herra Dunkirkiin, mutta myös Janen nuoremmalla ja paljon kauniimmalla siskolla Melodylla tuntuu olevan tunteita samaista miestä kohtaan.

Jane ystävystyy herra  Dunkirkin sisaren, Bethin, kanssa ja kuvioihin ilmestyy myös Bethin glamour opettaja ja taiteilija herra Vincent. Herra Vincent on työstämässä jättimäistä glamuraalia Branbee Manoriin ja Jane kiinnostuu hänen työstään. Herra Vincent ei kuitenkaan taiteilijana arvosta Janen uteliaisuutta, mutta he törmäävät toisiinsa toistuvasti…

Shades of Milk and Honey on kuin Jane Austenia magialla höystettynä ja ihastuin siihen kovasti! Kovin kevythän kirja on sisällöltään, enkä erityisesti pitänyt sisaruskateuden ilmentymistä, mutta nautittava lukukokemus se oli silti. Kirjassa kuvataan paljon Ellsworthin perheen arkea ja juhlaa. Tanssiaisia, mansikanpoimintaretkiä, tanssiaismekkojen valintaa, siskosten kateutta toisiaan kohtaan, ihastumisia, rakastumisia ja tietenkin magiaa.

Onkin mielenkiintoista vertailla kirjan magiaa Sorcerer to the Crown -kirjan vastaavaan. Molemmat sijoittuvat suurinpiirtein samaan aikakauteen ja Britteihin. Sorcerer to the Crown -kirjassa magia on poliittista. Sen avulla hoidetaan valtakunnan asioita, se on asia mistä neuvotellaan naapurivaltakuntien kesken, se on vain miehille varattu taito ja siihen liittyy paljon erilaisia sääntöjä.

Shades of Milk and Honey -kirjassa magiaa kutsutaan sanalla glamour ja se on esteettisyyteen ja kodin piiriin kuuluva asia. Se on taito, jota nuorten naisten täytyy osata ja siitä käytetty kieli viittaa tekstiileihin. Magialla koristetaan koteja, tehdään kodin ilmapiiri viihtyisämmäksi ja jotkut jopa parantelevat omia kasvojaankin sen avulla. Glamourin käyttäminen ei kuitenkaan ole kiellettyä miehiltäkään, mutta heidänkin käsissään se on nimenomaan taidetta, eikä vallankäytön väline kuten Sorcerer to the Crownissa.

Glamour ja sen erityispiirteet olivatkin yksi kiehtovimmista asioista kirjassa ja palankin halusta saada käsiini tämän sarjan jatkoa. On mielenkiintoista nähdä, ovatko seuraavat kirjat irrottautuneet enemmän Jane Austenin tyylistä ja keskittyvätkö ne vielä enemmän glamourin käyttämiseen.

Mary Robinette Kowal: Shades of Milk and Honey
Tor 2010, 306 s.

---------------
Kirjasta muualla: Nörttitytöt, Booking it some more, Kirjaan sidottu

Muut haastekohdat löytyvät täältä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti