torstai 7. huhtikuuta 2011

Supersankarielokuvien vuosi 2011

Tänä vuonna on tulossa teattereihin viisi aika erilaista mutta silti alustavasti trailerien ja muiden ennakkotietojen perusteella aika lupaavilta vaikuttavaa supersankarielokuvaa.

Näin sarjakuvien ystävänä sitä aina tuntee tiettyä viehtymystä ellei ihan fiksaatiota näihin eri sovituksiin ja originaaleihinkin ideoihin. Siitäkin huolimatta että taso on vuosien varrella ollut hyvinkin vaihtelevaa. Mutta jos lyhyesti vähän kertoisi mikä on saanut minut jopa varovaisen optimistisesti odottamaan näitä elokuvia.

Thor
X-Men: First Class


Green Lantern
Captain America - The First Avenger
Super


Thor on ensimmäinen näistä elokuvista joka jyrähtääkin teattereihin jo toukokuun puolella.

En ole juuri seurannut sarjakuvissa Thorin soolotarinoita mutta varsinkin isoimmissa cross-over sarjakuvatapahtumissa hahmo on kyllä aina ollut mielenkiintoinen hahmo. Varsinkin Marvelin viimevuoden isoin cross-over tapahtuma Siege missä Thor oli pääosassa oli erittäin viihdyttävää tavaraa.

Mikä sitten antaa syytä olla optimistinen elokuvan suhteen?
Ainakin ohjaajana toimiva Kenneth Branagh on suhteellisen oivaltava valinta miehen laajan Shakespeare-taustan vuoksi. Kuitenkin noissa, Thorin oman maailman, Asgardin valtapolitiikassa ja perhesuhteissa on vähän samantyylisiä teemoja kuin mitä bardin teoksissa. Englanniksi julkaistuissa sarjakuvissahan Thor puhuu aika kamalaa muka-shakespeare-englantia mutta ainakaan trailerin perusteella näin ei elokuvassa onneksi näyttäisi olevan.

Ohjaajan lisäksi näyttelijöistäkin löytyy aika lupaavia nimiä kuten Natalie Portman ja Stellan Skarsgård sekä tietenkin Anthony Hopkins joka on todella osuvasti valittu Odinin rooliin. Tosin itse Thorin esittäjä Chris Hemsworth on vähän vielä kysymysmerkki sillä itse en ole miestä nähnyt kuin uudessa Star Trekissä Kirkin isänä. Lokin näyttelijästä Tom Hiddlestonista en ollut aikaisemmin kuullutkaan. Kuitenkin kumpikin vaikutta trailerien perusteella aika toimivilta valinnoilta mutta parempi olla odottamatta liikoja kuitenkin.


Teemallisesti vaikea elokuvaa näkemättä sanoa mitään mutta jos yhtään olettaa että elokuva seuraisi suuripiirteisesti sarjakuvia niin Thor tulee eroamaan aikalailla muista tänä vuonna julkaistavista supersankarielokuvista. Thorin kuitenkin on yksi Asgardin jumalista ja muutenkin Thorin maailma on täynnä taikuutta, fantasiaa ja muita elementtejä joita ei ole aiemmissa Marvel-elokuvissa juuri näkynyt. Onkin mielenkiintoista miten elokuvantekijät onnistuvat yhdistämään nämä keskenään hyvin erilaiset näkemykset yhteen Marvelin jaetun elokuvauniversumin muiden hahmojen kuten Iron Man ja Kapteeni Amerikan kanssa. Toki kuten Arthur C. Clarke on viisaasti sanonut:
"Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic."
Tässä vielä traileri niin voitte itse katsoa miltä näyttää.

X-Men: First Class onkin luvassa sitten heti kesäkuun alussa.

Tämä onkin tällä hetkellä näistä elokuvista yllättäen se minkä suhteen olen ehkä skeptisin. Syynä varmasti onkin kahden edellisen Ryhmä X -elokuvan välttävä laatu. Varsinkin X-Men: The Last Stand jätti suuhun aika pahan jälkimaun, etenkin kuin kaksi edellistä osaa olivat olleet hyviä ja olivat 2000-luvun alussa yhdessä Bladen kanssa olleet aloittamassa sarjakuvasovitusten buumia. Syynähän tähän oli tietenkin se että kahden ensimmäisen elokuvan ohjaaja Bryan Singer päätti kolmannen X-Men elokuvan sijaan lähteä Australiaan ohjaamaan tylsää Superman Returnssia joka floppasikin pahasti lippuluukuilla.

Toivoa kuitenkin X-Men: First Classin suhteen antaa se että vaikka Bryan Singer ei ole tällä kertaa ohjaamassa itse niin hän kuitenkin tuottaa elokuvan ja ohjaajankin paikalla on aikaisempien elokuviensa perusteella (Stardust, Kick-Ass) pätevä mies Matthew Vaughn.  

Näyttelijät tässä elokuvassa pääroolien suhteen ovat kyllä erittäin lupaavat. Charles Xavieria / Professori X:ää on näyttelemässä James McAvoy. Michael Fassbender taas näyttelee Erik Lehnsheriä / Magnetoa. Kumpikin on erittäin lahjakas ja tehnyt hyviä elokuvia mutta sanoisin että silti valtavan suuri haaste olla samoissa rooleissa kuin Patrick Stewart ja Ian McKellen joille hahmot sopivat täydellisesti.

 
Elokuvahan on esiosa aikaisemmin ilmestyneille X-Men -elokuville ja samalla myös periodielokuva tapahtuen 1960-luvulla. Se antaa toki hieman vapautta tuttujen hahmojen tulkinnan suhteen ja samalla myös tilaisuuden esitellä uusia hahmoja. Tosin jälleen otetaan aika isoja vapauksia verrattuna alkuperäismateriaaliin mutta ilmeisesti elokuva kuitenkin yrittää sopia yhteen aikaisempien (kronologisesti tosin siis myöhemmin tapahtuvien) X-Men elokuvien maailman ja tapahtumien kanssa. Ja näin alkuperäisten sarjakuvien ystävää kuitenkin lämmittää viittaukset muun muassa noihin alkuperäisiin keltamustiin asuihin.


Ennakkotietojen mukaan ja mitä trailerista voi päätellä, niin elokuva tuntuisi teemallisesti kytkeytyvän aikakautensa tapahtumiin kuten Kuuban ohjuskriisiin ja kansalaisoikeusliikkeeseen. Vaikuttaisi että kyseessä voisi olla hieman "salattu maailmanhistoria" -tyylinen toteutus mikä kyllä hyvin tehtynä toimisi varmasti.


Tässä taas traileri katsastettavaksi.


Green Lantern jatkaa kesäkuun supersankarisarjaa ja tuleekin teattereihin kuun loppuolella.

En alunperin ollut kiinnostunut tästä elokuvasta muuten kuin sitä kautta että se olisi taas yksi sarjakuvasovitus. Syynä tähän oli se että hahmona Green Lantern on jälleen minulle vähemmän tuttu, suomeksi sitä ei juurikaan julkaistu kuin olin nuorempi ja englanniksikaan ei ole muutamien soolotarinoiden ja toki cross-over sarjakuvien lisäksi tullut oikein luettua.

DC Comicsin hahmot ovat muutenkin kyllä Suomessa olleet pääsääntöisesti vähemmän suosittuja kuin Marvelin sankarit, jopa Batman ja Teräsmies ovat julkaisujen suhteen olleet huomattavasti pienemmällä edustuksella vaikka ovatkin muualla maailmassa hyvinkin suosittuja.

Syynä tähän ehkä on se että jopa verrattuna Marvelin hyvin laajaan hahmogalleriaan niin DC:n sarjakuvauniversumi on todella tupaten täynnä erilaisia supersankareita ja -roistoja. Tämä tekee uusille lukijoille tai vähemmän DC:n sarjakuvia lukeville osasta tarinoista aika sekavia kun koko ajan tulee tuntemattomia hahmoja vastaan jotka kuitenkin tulisi tunnistaa että voisi seurata tarinaa. Toisaalta jos tuntee hahmoja ja näiden historiaa keskenään niin tämä varmasti lisää uusia tasoja tarinankerrontaan kun voidaan käyttää rikasta ja laajaa taustahistoriaa hyväksi.


Mutta kiinnostus elokuvaa kohtaan kuitenkin heräsi kuin näin uusimman trailerin. Ainakin trailerin perusteella voi odottaa että verrattuna muihin supersankarielokuviin, luvassa olisi kosmisempaa tarinankerrontaa, eli liikutaan vaihteeksi muuallakin kuin omassa aurinkokunnassa ja muitakin scifi- ja avaruusoopperavaikutteita tuntuisi olevan.

Ohjaajanahan Green Lanternissa häärää Martin Campbell jonka aiemmista ohjauksista löytyy hyviä elokuvia kuten Casino Royale mutta siellä on myös ei-ihan-niin-hyviä kuten Pako Absolomista.

Pääosassa on Ryan Reynolds jo toisessa sarjakuvaroolissaan. Ensimmäinenhän oli Wade Wilsonin (josta myöhemmin tulee internetin suosikkihahmo Deadpool) rooli X-Men Origins: Wolverine elokuvassa. Ainakin trailerien perusteella roolihahmo tuntuisi sopivan Reynoldsille ja sen perusteella voi ainakin toivoa parasta.



Mitään kantavia teemoja elokuvan suhteen en ainakaan trailerien tai ennakkotietojen perusteella ole hahmottanut mutta juonesta nyt voi päätellä sen verran että aikalailla perinteinen syntytarina on kyseessä. Varmasti tosin nuo scifi- sekä avaruusooppera-elementit tekevät siitä kuitenkin omalla tavallaan omaperäisen ja olihan ensimmäinen Iron Man elokuvakin mainio huolimatta siitä että se oli perinteinen hahmon syntytarina. 

Tässä se traileri joka sai minut kiinnostumaan elokuvasta todenteolla.


Captain America: The First Avenger onkin sitten kesän viimeinen supersankarielokuva.

Kapteeni Amerikka, tai Kapu näin tuttavien kesken, kuuluu omalla kohdalla vähän samaan sarjaan kuin Thor. En ole erityisesti hahmon soolotarinoita seurannut mutta varsinkin Kostajien (The Avengers) seikkailuja on tullut seurattua enemmänkin. Kapteeni Amerikka on tuon Marvelin sarjakuvauniversumin tärkeimmän supersankarijoukon johtaja ja sen vuoksi yleensä myös aina isoimmissa cross-over sarjakuvissa mukana.

Itse elokuva herätti kyllä mielenkiinnon asetelmallaan sillä sekin on periodielokuva sijoittuen toiseen maailmansotaan.Kuvastokin tuntuisi trailerien perusteella pyrkivän Saving Private Ryan/Band of Brothers -tyyliseen "realistiseen" sodan kuvaukseen. Toki yhdistettynä supersankareihin, salaisiin natsijärjestöihin sekä niiden ihmeaseisiin ja pahikseen jolla on pään tilalla iso punainen pääkallo... Eli ei nyt ehkä sitten ihan kaikista todenmukaisinta mutta se kyllä vaikuttaisi mielenkiintoiselta yhdistelmältä ja trailerien perusteella visuaalisesti todella toimivalta.

Ohjaajan paikalla elokuvassa toimii Joe Johnston jolta löytyy aikaisempien ohjaustöiden joukosta aliarvostettu The Rocketeer joka on ehkä hieman samanhenkinen kuin tämä.

Näyttelijätkin vaikuttavat lupaavilta esimerkiksi Red Skullina pahistelee Hugo Weaving ja muissa rooleissa nähdään yleensä luetettavia näyttelijöitä kuten Tommy Lee Jones sekä Stanley Tucci.


Itse Kapteeni Amerikkana häärii Ihmenelosten Liekki joka näin siis todistaa että  reinkarnaatio on mahdollista ja totta!

Eli Kapteeni Amerikan roolissa on Chris Evans joka aiemmin nähtiin näyttelemässä kehnohkoissa Fantastic Four -elokuvissa (ei siinä Roger Cormanin versiossa tosin) Liekki-hahmoa. Nyt kuitenkin Evans on siirtynyt kerralla päähahmon rooliin joka vielä kaikenlisäksi sattuu olevaan yksi Marvelin ja ehkä jopa amerikkalaisten supersankarisarjakuvien ikonisimmista hahmoista. Kuitenkin trailerien perusteella niin valinta tuntuisi olevan jopa ihan toimiva. Tietokone-efektien avulla luotu heiveröinen Steve Rogers on uskottava ja Kapteeni Amerikan uniformu tuntuisi istuvan hyvin Evanssin harteille.

Juonellisesti elokuvasta ei nyt kovin paljoa ole paljastettu mutta koska jälleen on kyse hahmon syntytarinasta niin luulen että liikutaan aika samoilla teemoilla kuin yleensä. "Suuri voima tuo mukanaan suuren vastuun" ja niin edelleen. Toki toteutushan on kaikki kaikessa ja trailerit antavat syyn olla varovaisen optimistinen. Muuten juoni varmaankin liikkuu aika tutuilla linjoilla. Oletettavasti Pahat Natsit haluavat superaseen (käsittääkseni Kosmisen Kuution) ja täten valloittaa/tuhoa maailman mutta Kapteeni Amerikan pitää tietenkin estää se ja piestä samalla iso kasa natseja. Ehkä jos aikaa riittää niin myös lyödä Hitleriä turpiin?

Yksinkertainen tarinahan ei kuitenkaan tietenkään estä elokuvaa olemasta hyvä vaan kuten sanottu toteutus ratkaisee ja ainakin visuaalinen puoli vaikuttaisi olevan hallussa. Kun näyttelijät ja ohjaajakin ovat niin lupaavia kuin mitä ovat niin kyllä tätä elokuvaa uskaltaa jo odottaakin. Toivotaan että kaikki palaset todellakin loksahtavat yhteen.

Hyvältä näyttää tämäkin traileri, pitää toivoa parasta.


SUPER onkin oikeastaan tämän vuoden supersankarielokuvien musta hevonen.

Sillä kyseisessä elokuvassa päähenkilö ei oikeastaan ole supersankari sanan varsinaisessa merkityksessä. Myöskään toisin kuin muut nyt mainitut elokuvat niin Super ei perustu mihinkään olemassa olevaan sarjakuvahahmoon.

Kyseessä enemmänkin musta komedia joka on suunnattu kieron ja vinksahtaneen huumorin ystäville mutta samalla parodisoi myös vigilante-hahmoja ja genreä ylipäätänsä. Puhdas supersankariparodia ei kyseessä kuitenkaan kaiken ennakkotiedon perusteella ole. Mikä sinänsä on helpotus koska ne ovat yleensä olleet hirvittävän epähauskoja esimerkkeinä vaikkapa My Super Ex-Girlfriend ja Hancock.

Virallisesti elokuva sai ensi-iltansa jo viime vuoden puolella Toronton elokuvajuhlilla mutta pääsi laajempaan levitykseen Yhdysvalloissa huhtikuun ensimmäinen päivä. Mitään tietoa tällä hetkellä ei ole siitä tullaanko elokuvaa näkemään Suomessa teattereissa lainkaan.

Se vaikuttaa kuitenkin aika epätodennäköiseltä koska kyseessä on Hollywood-tasolla hyvin pienen budjetin elokuvasta (vain kaksi miljoonaa dollaria). Noin pieni budjetti tosin varmasti on myös antanut tekijöilleen vapautta toteuttaa omaa visiotansa, joka tässä tapauksessa varmaankin kuuluu elokuvan käsikirjoitta-ohjaajalle James Gunnille. En ole miehen töistä nähnyt muuta kuin (suurimmaksi osaksi) hauskat PG Porn -videot.

Elokuvassa on pienestä budjetista huolimatta mukana sellaisia tunnettuja näyttelijöitä kuin Liv Tyler, Kevin Bacon, Ellen Page ja myöskin pääosaa esittävä Rainn Wilson on ilmeisesti iso nimi Yhdysvalloissa Officen uusintaversion myötä. Kaikki näyttelijät ovat suostuneet minimipalkkaa jota toivottavasti voi pitää osoituksena siitä että käsikirjoitus on ollut sen verran houkutteleva että ovat suostuneet lähtemään mukaan.

Lisämielenkiintoa elokuva vielä myös saa heti tietenkin siitä että siitä mukana on aina niin mahtava Nathan Fillion, joka tällä kertaa näyttelee kristillistä supersankaria jeesushiuksineen päivineen.


Varsinainen tarina nyt ei mikään erityisen monimutkainen tuntuisi olevan. Päähenkilön Frankin (Rainn Wilson) ex-narkkari vaimo Sarah (Liv Tyler) jättää tämän ja lähtee huumediileri Jockin matkaan (Kevin Bacon). Frank masentuu ja päättää kostaa Jockille ja kaikille muille ikäville tyypeille ryhtymällä "super"sankariksi nimeltä The Crimson Bolt joka hakkaa rikolliset jakoavaimella. Avukseen Frank saa paikallisen sarjakuvakaupan vähän liian innokkaan työntekijän Libbyn (Ellen Page) joka ottaa myös supersankarinimen Boltie. Ei siis tosiaankaan ehkä mitään käsikirjoitus-Oscar tavaraa mutta dialogi ja hahmot vaikuttavat trailerien perusteella hauskalta.

 Mutta älkää uskoko minua vaan katsokaa traileri itse.

4 kommenttia:

  1. Cowboys & Aliens ja Red Sonja tulee myös tänä vuonna ;D (okei ei ehkä ihan supersankareita mut sarjakuvasankareita!)

    VastaaPoista
  2. Joo, onhan tänä vuonna sarjakuvaelokuvia tulossa vielä ainakin Priest joka taas perustuu samannimiseen manhwaan.

    Mietin aluksi jos olisin kaikista noista kirjoittanut mutta en oikein keksinyt Cowboys & Aliens:sta tai Priestistä mitään sanottavaa kun en ole alkuperäisiä sarjakuvia lukenut yhtään.

    Mutta eikös tuo Red Sonja ole kuitenkin tätä nykyään kehityshelvetissä? En ainakaan sille mitään julkaisupäivää löytänyt nopealla googlettamisella...
    Ainakaan Robert Rodriguez ei sitä enää ole ohjaamassa vaan luopui koko projektista ja mieheltä on tänä vuonna tulossa vain Spy Kids nelonen.

    Mutta hei, kiva kun kommentoit! Saa tehdä jatkossakin niin ;) Samaten kyllä kaikki muutkin!

    VastaaPoista
  3. Red Sonja on kyllä vielä aika kysymysmerkki mut muistaakseni luin viimeksi että se olis taas tulossa loppuvuodesta :P Conan sentään on jo kohta teattereissa, iki-ihanana 3D-versiona surffarijäbän näyttelemänä.

    Piti vielä kuittailla että Ryan Reynoldsin eka sarjakuvarooli oli kylläkin Hannibal, Blade Trinityssä ;)

    ja viime vuonna tullut Defendor oli ihan "ok" supersankariparodia, joskin sen sävyt oli tosi erikoiset, ei oikein osannu päättää oliko se ees komedia... :P Kick-Ass tosin ehdottomasti paras sen genren raina.

    VastaaPoista
  4. Ah, unohdinkin kokonaan ihan sen Hannibal King -hahmon Blade Trinitystä. No kai se on ymmärrettävää kun olihan se elokuvana aikalailla heikompi kuin kaksi aiempaa.

    Mutta en ole tullut tuota Defendoria katsottua kun jotenkin jäänyt vähän kököhkö kuva siitä sen perusteella mitä lukenut mutta ehkä pitää se jossain vaiheessa katsastaa. Olihan se Kick-Ass kyllä hyvä, mutta onhan The Incredibles tosin parempi jos animoitu supersankariparodia lasketaan mukaan.

    Mutta aiempaan aiheeseen palataakseni niin sarjakuvaelokuvista vielä tänä vuonna on tulossa Dylan Dog jonka olemassa olon olin ihan unohtanut mutta törmäsin eilen juttuun siitä io9:ssä.

    VastaaPoista