tiistai 20. joulukuuta 2011

Kirjahaaste: lempparitietokirja ja graafinen novelli

Day 26: Favorite nonfiction book

Meidän kirjahyllystä löytyy paljon kirjoja, jotka menevät nonfiction-gategoriaan. On paljon keittokirjoja, yrttikirjoja, peleistä kertovia kirjoja, keskiajasta kertovia kirjoja ja eri genresarjojen ja elokuvien teosta kertovia kirjoja. Kaikki ne ovat omalla tavalla lemppareita, sillä ne ovat hyllyssä. Minä en osta kirjoja omaan hyllyyn muuten vain. 

Ehkä kaikista rakkain on kuitenkin 90-luvulla tilattu The Truth Is Out There- The Official guide to the X-Files. Juuri kun olin alkanut faniutua sarjaan kunnolla, luin lehtijutun jossa kirjaa tituleerattiin X-fiilin raamatuksi. No sehän piti sitten heti saada. 

Siihen aikaan jakso-oppaat ja official guidet olivat minulle aivan tuntematon käsite ja tämä olikin hyppäys ihan uudenlaiseen kulttuuriin. Kirjaa on selattu niin paljon, että sen kansia peittävä ohut muovipinta on aivan kurtulla ja irtoamassa. 
Kirja käsittää sarjan kaksi ensimmäistä kautta kokonaan ja muutaman jakson kolmannesta. Niistä on lyhyet jaksokuvaukset ja jonkin verran tarinaa kulissien takaa. Kirjassa on mustavalkokuvia, hahmoprofiileita ja alustus sarjan alkuvaiheista. X-Files on ensimmäinen kunnollinen sarjarakkauteni ja tämä kirja on oikeastaan ensimmäinen sukellukseni sarjan maailmaan, sen takia sen selailu vieläkin saa nostalgisen hymyn huulille.

Day 27: Favorite fiction book Favorite graphic novel



Tässä vaiheessa haaste toistaa itseään, sillä mitä muuta tämä kysymys on kuin ensimmäisen kysymyksen toisinto. Senpä takia päädynkin taas muokkamaan haastetta ja laitan tähän kohtaan parhaan graafisen novellin. Koskapa Bill Willinghamin Fables on vielä keskeneräinen sarja, valitsen tähän Petri Hiltusen Vala Auringolle ja Aurinkotanssi-teokset.

Amerikan intiaanit ovat aina kiehtoneet minua. Ennen kuin luin nämä albumit, kävin kuuntelemassa Tampereen Vapriikissa järjestettyä intiaaniluentojen sarjaa. Olikin mielenkiintoista lukea nämä heti siihen perään, kun luennoilla käydyt faktat heräsivät eloon sarjakuvan muodossa.


Kirjavinkit-sivustolta:
Albumit sijoittuvat 1800-luvun Yhdysvaltoihin tasankointiaanien maailmaan. Päähenkilö on Juokseva mäyrä, valkoisten parissa kasvanut täysverinen lakota (sioux) -intiaani. Vala auringolle -albumissa Juokseva mäyrä joutuu sovittamattomaan vihaan valkoisten kanssa ja pakenee oman kansansa pariin, mutta siirtymä kulttuurista toiseen ei ole mitenkään kivuton. Kestää aikansa ennen kuin hän tottuu heimonsa tapoihin.

Aavetanssi sijoittuu myöhäisempään aikaan, jolloin tasankointiaanit vielä kerran yrittävät nostattaa kulttuurinsa henkeä uuden uskonnon avulla. Valkoiset kuitenkin pelkäävät tätä hurmosliikettä ja lähettävät ratsuväen valvomaan intiaaneja. Tapahtumat kärjistyvät traagisin seurauksin Wounded Kneessä.

Hiltusen albumit eivät kuvaa intiaaneja verenhimoisina villeinä, mutta eivät myöskään kaunistele näiden kulttuuria. Intiaanikulttuurin synkät puolet kiduttamisineen ja silpomisineenkin ovat mukana. Myöskään valkoisten tekoja ei nähdä mustana eikä valkoisena. Hyvyys ja pahuus ei ole kiinni ihonväristä vaan ihmisyksilön luonteesta. Realististen lännentarinoiden ystäville!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti