torstai 28. kesäkuuta 2012

Mitä vittua Internet?, osa 1

Mitä vittua Internet?-osiossamme teemme tänään katsauksen ilmiöön, joka on juuri nyt kuuminta hottia: pelaavien geeknaisten dissaamiseen ja jopa suoranaiseen uhkailuun.

1. Anita Sarkeesian haluaisi tehdä webvideosarjan tietokonepelien hyvin rajallisesta naiskuvasta ja tietyistä kliseisistä naisarkkityypeistä, joihin suurin osa pelien naishahmoista lukeutuu. Siihen hän kuitenkin kaipaa rahallista avustusta ja perusti kickstarter-projektin.

Tämä projekti on saanut kuitenkin Internetin pohjasakan ryömimään kivien alta esille. Anitaa on uhkailtu väkivallalla, tapolla ja raiskauksilla, hänen seksuaalinen suuntautuminen on kyseenalaistettu, wikipedia-sivu toistuvasti vandalisoitu ja paskaa tulee niskaan joka paikasta. Misogynistisiä ja anti-semitistisiä kommentteja on kahmalokaupalla. Onneksi kuitenkin kickstarterin rahallinen tavoite on jo saavutettu ja pitkälti ylitettykin, joka osaltaan saattaa johtua kohusta joka on noussut juuri asiattomien kommenttien takia.

Yleiskatsauksen kommentteihin saa loistavasta Rock, Paper, Shotgunin jutusta, mutta kannattaa käydä lukemassa myös Anitan omat postaukset vihakampanjaan liittyen hänen Feminist Frequency-blogistaan.
Rock, paper, shotgunin artikkelissa on myös mielestäni erittäin hyvin vastattu yhteen kommentoijien valituksen aiheeseen, eli eihän miehiäkään peleissä käsitellä realistisesti, joten lopeta valittaminen:
"I feel compelled to react to one particular theme: That men are poorly represented in gaming too. They are. Men in games are often represented as huge, muscled heroes, essentially weapons of war with biceps, gruff and focused and all-powerful. It’s not an accurate representation of men at large, indeed not. Because it’s a power fantasy. It’s aspirational (as much as very many men may have no desires to be anything like that). It’s about being big, and strong, and in control. Oh boo hoo. Yes, it is daft, and cliched, and tiresome. But to compare it to the default representation of women in games – either huge-titted, scantily clad sexual fantasies, or helpless, pathetic and weak – is deeply erroneous. And yes, of course there are exceptions to both, although I can immediately think of vastly more exceptions for the better presentation of men than I can women."

2. Felicia Day teki Flog-sarjaansa biisin sekä musiikkivideon Gamer Girl, Country Boy. Kyseessä on kieli poskessa tehty kantri-biisi epatavallisesta rakkaudesta missä tietokonepelejä pelaava tyttö rakastuu ns. punaniskaan.

Youtuben paskalaarissa tartuttiin heti siihen, että videossa pelataan vain musiikkipeliä ja puhutaan coneista, siis kyseessähän tietenkin on vain kasuaalipelejä harrastava feikkipelaajatyttö. Feliciaa syytettiin myös siitä, että hän on vain keksinyt hyvän markkinaraon rahastaa mukanörttiydellään, oikeat pelaajatytöt eivät mainosta olevansa pelaajatyttöjä vaan pitävät turpansa kiinni ja pelaavat. Toisin kuin Sarkeesian, Felicia on siivonnut kamalimmat kommentit pois videon youtube-lokaatiosta, mutta jotain kertoo Felician twiittaus:
3. Näyttelijä Aisha Tyler oli E3-pelimessujen Ubisoftin lehdistötilaisuudessa esittelijänä. Koska kyseessä on nätti nainen joka sattuu vielä olemaan näyttelijä, hänhän ei tietenkään voi oikeasti olla kiinnostunut peleistä millään tasolla. Aisha kirjoitti Facebook-profiilinsa pitkähkön ja hyvin kirjoitetun vastineen niille, jotka niin kuvittelivat.


I play.
I've been playing my whole life. 
I'm not ashamed of it.
I don't apologize for it.
It's who I am.
To the core.
I'm a gamer.

4. Vähän vanhempi samaan sarjaan kuuluva tapahtuma sattui jo viime helmikuussa kun Biowaren kirjoittaja Jennifer Hepler joutui pelaajien ahdistelemaksi. Joku oli kaivanut esille vanhan haastattelun ja alkoi itkemään siitä, että käsikirjoittajana Jennifer ei juuri välittäisi pelata pelejä ja haluaisi peleihin ylihypättävät taistelukohtaukset. Nämä asiat ilmeisesti sitten oikeuttavat pelaajat ahdistelemaan Jenniferiä ja hänen tukijoitaan internetissä ja jopa puhelimen välityksellä.

http://borderhouseblog.com/?p=7832

Eräässä asiaa käsittelevässä postauksessa ilmiö niputettiin lapsellisen kateuden alle ja tiivistettiin asia näin:  
So … to the immature dipshits: You are going to have to share your toys now. You are going to have to share your video games and your comic books. You are going to have to accept that we like these things, and that they will become more inclusive and not just cater to insecure, homophobic, insular fuck-knuckles on the basis of that liking. You are going to have to go back to fucking kindergarten and LEARN TO SHARE. And if you don’t like it? You can actually ignore the fact that it’s there and play it the same old arsehole way you want to. The potential for story-heavy or story-only play; the possibility of male LI for male Shepard; storylines that actually involve some depth and do not entirely rely on blowing people’s heads off and being lauded as a hero for it? THEY DO NOT HARM YOU BY EXISTING.
To summarise the summary: GROW THE FUCK UP.

5. Ilmiöön liittyy myös pidemmän aikaa pystyssä ollut Fat, Ugly or Slutty-sivusto joka julkaisee kuvakaappauksia pelaaville naisille lähetetyistä haukkuma/vonkaamisviesteistä. Tällä hetkellä suurin osa viesteistä näyttää saapuvan Xboxin postilaatikkoihin.

Kannattaa lukaista myös BBC:n uutisjuttu sivuston käsittelemistä aiheista:
http://www.bbc.co.uk/news/magazine-18280000

1 kommentti:

  1. Hyvä artikkeli. Tästä aiheesta toivoisi näkevän enemmänkin keskustelua, niin hyvällä tuurilla ainakin muutamat vaahtosuut huomaisivat katsoa vähän itseensä ja tajuta, ettei vihalleen välttämättä ole perusteita.

    Elättelen nimittäin uskomusta, että iso osa näistä vihaajista on ihan normaaleja tyyppejä joita voisi toisissa olosuhteissa pitää kivoinakin kavereina, mutta johtuen lapsena koetuista aivotärähdyksistä tai kenties liiasta alkoholinkäytöstä, he eivät vain tule koskaan ajatelleeksi omaa käytöstään ennen kuin siitä huomautetaan.

    VastaaPoista