torstai 10. lokakuuta 2013

Finnconin pelit ja vehkeet

Maisemia vuoden 2004 Finnconista

Viime viikonloppuna järjestetyn Fanfestin lähtöajatus oli tuoda Suomen coniskeneen jotain uutta. Ajatus pelkästään mediaconista kutkutti meitä kovasti, sillä siihen puoleen keskittynyttä conia ei Suomessa ole. Pidimme kyllä conista ja olemme ehdottomasti sitä mieltä, että tilausta tällaiselle tapahtumalle on. Haastatteluissa ja Tumblrissa oleva käsitys Finnconista jäi kuitenkin minua vaivaamaan ja harmittamaan. Fanfestin pääjärjestäjän mukaan Finncon on jämähtänyt kovaan scifiin ja kirjallisuuteen, eikä siellä ole tilaa peleille, tv-sarjoille eikä 2000-luvun puolella tehdylle viihteelle. Tämä on väärinkäsitys ja harhaluulo.

On totta, että Finnconin ohjelma keskittyy suurimmaksi osaksi kirjallisuuteen. Tapahtuma on alkanut kirjallisuustapahtumana ja sellaisena se halutaan pitääkin. Sen lisäksi se on yksi maksuttomuuden tae, sillä avustuksia Finncon saa erilaisilta kirjallisuus-ja kulttuurirahastoilta. Siitä huolimatta Finnconissa on aina ollut tilaa sekä peleille että tv-sarjoille.

Vuoden 2006 maskotti
Kuten tästäkin blogista huomaa, minä ja Grandpa Cthulhu kulutamme huomattavan osan spekulatiivisesta fiktiosta sarjoina, leffoina ja peleinä kirjojen lisäksi. Senpä takia olemme viime vuosina pitäneet (tai osallistuneet) niihin liittyvää ohjelmaa Finnconeissa. Emmekä ole olleet ainoita. Itse olen alkanut Finnconeissa käymään vuonna 2004 ja joka vuosi tarjolla on ollut muutakin kuin kirjallisuusohjelmaa. Toki se on vaihdellut hurjasti vuodesta toiseen, mutta kyllä sitä on siellä ollut.

Vaikka Finncon ei kokonaisuutena houkuttelisi, pystyy mediafani kyllä löytämään mielenkiintoista ohjelmaa sieltäkin. Ja koska Finncon on ilmainen, voi siellä pistäytyä katsomaan juuri ne itseä kiinnostavat peli/sarjaohjelmat, jos samassa kaupungissa asuu tai muuten sattuu olemaan paikanpäällä. Ja aina kannattaa ottaa yhteyttä tulevan conin coniteaan ja ehdottaa että voisi tulla pitämään ohjelmaa peleistä tai sarjoista. Etenkin jos aiheen saa myös sivuamaan kirjallisuutta, niin kannattaa ainakin yrittää! 

Tässä eri vuosilta esimerkkejä (mukana ei ole sarjakuva-ohjelmaa, jota sitäkin löytyy.) :

2004:
Seksiä? Väkivaltaa! Sukupuoliroolit Xena-sarjassa -paneeli
Pelit fiktiona ja fantasiana -paneeli
Spekulatiivinen Buffy-paneeli
Star Wars-fanifilmejä
Bimbopaneeli

2006:
Pelittääkö? SF ja fantasia videopeleissä
Shriek: The Movie
Kirjasta elokuvaksi, elokuvasta peliksi, pelistä...?
Who's the Doctor?
Starbuck on nainen?
"Tee se itse Hollywood"
Xena: Queer or not? Ja mitä se edes tarkoittaa?
Rautataivas
Doctor Who näytäntö
Harrastajafilmejä
Bimbopaneeli

2007:
Nouseva luokka: Alt+Pelit
Lautapelit kautta aikain
Esitys: Scifi-teema lautapeleissä
Nethack
Nouseva luokka: Suomen ja maailman pelinkehityksen tilanne pelialan veteraanin näkökulmasta  
First World (elokuva)
Star Wreck: In the Pirkinning        
Esitys: Kauhua pelilaudalla ja sen vieressä
Nouseva luokka: Grafiikka ja kaikkien miellyttäminen
Nouseva luokka: Pelinideointisessio
Bimbopaneeli



2008:
World of Warcraft ja verkkopelien lumo-paneeli
Rautataivas - scifiä Tampereelta
EVE Online - builders of virtual worlds
Videopelien käsikirjoittaminen -paneeli
Atlantiksen jumala - elokuvaesitys
Uusia lyhytelokuvia
EVE Online - running the world
Tietokonepelit ja science fiction
Scifi-teema lautapeleissä
Genreohjaajien paneeli
Bimbopaneeli

2009:
Läpäisevät leikit ja penetroivat pelit
Aleksi Kuution pelit (ja vehkeet) 1& 2
Verkkopelien historiaa
All the SF tv series Eemeli knows about.
Battlestar Galactica ja sukupuolen dekonstruktio
Bimbopaneeli

2010:
Wreckamovie exhibition & movies
Täyttä paskaa vai hyvää shittiä: Avatar ja The Fountain
Dr. Who / The roots of British tv sci-fi
Mystery Science Fiction Theater 3000 ja huonojen elokuvien pilkkaamisen taito
Bimbopaneeli

2011
Pelaajien virtuaalimaailmat (peruuntui)
Iron Sky - a Finnish science fiction film (puheohjelma)
Bimbopaneeli

2012:
Iron Sky & salaliittoteoriat Natseista kuussa
Loppuunkaluttu esitys zombiemaailman-lopuista ja niistä selviytymisestä
Maailmanloppu peleissä
StarWrek 2pi viewing
Vyöhyke-elokuva
Genrekirjallisuuden tv-sovitukset
Steampunk tietokonepeleissä
Avaruusaiheiset tietokoneohjelmat oppimisen ja opetuksen apuna
Bimbopaneeli

2013:
Pelien käsikirjoittamisesta
Voi Jeesus Kristus!
Doctor Who's 7th Season, The Promise and Fall of
Neljä mestarietsivää
Kromia & Nahkaa- cyberpunk videopeleissä
Tolkien-filmatisoinnit
Filmejä, filmer, films (lyhytelokuvia, mm. StarWrek 2pi )
Bimbopaneeli
Vastakkainasettelun aika
Ultramageet spefi-kiesit elokuvissa
Nörttitytöt esittää: Äitejä, huoria ja neitsyeitä
Definitiivinen härpäke-paneeli



15 kommenttia:

  1. Nyt unohtui kyllä Bimbopaneelit tästä! Taatusti ei kirjallisuutta vaan (huonoa) mediaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi tuhannen turkasen tulimmaista! Bimbopaneelit ovat niin omassa luokassaan, sfääreissään ja määritelmien ulkopuolella, että en osannut niitä tähän laittaa. Mutta lisäänpä ne joka vuodelle nyt!

      Poista
  2. 2013 oli myös Vuorensolan elokuvaohjelma, sekä Star Wreck 2pi:n uusintaesitys.

    VastaaPoista
  3. Taidenäyttelyjä on myös ollut useammassakin Finnconissa, lasketaankohan nekin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koska Moreenin haastattelussa puhuttiin juurikin peleistä ja isojen tv-kanavien sarjoista (että ne eivät mahtuisi Finnconin ohjelmaan), päätin rajata esimerkit niihin.

      Poista
  4. Jjaaa jossain Jkl Finnconissa oli myös Harry Potter -larppi. Ja tanssiesitys. Ja lautapelailua on järjestetty useammassa Finnconissa.
    Ai kauhee pitääkö nyt kaivella ohjelmakirjat arkistoista minunkin ja alkaa syynäämään :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syynääminen ja muistelu on hauskaa! Totuushan on, että Finnconissa on todella monipuolisesti ohjelmaa, kunhan vaan viitsii syventyä ohjelmakarttaan :)

      Poista
  5. Jotenkin tällainen luokittelu (mitä et siis Korppisusi tässä tee vaan mihin viittaat), että on "Finncon-kirjallisuustapahtuma" ja erillinen "mediatapahtuma" on pelottava. Ruotsissa se on johtanut siihen, että fandom on erittäin pieni ja pirstaloitunut. Finnconin vahvuus on aina ollut se, että vaikka se onkin kirjallisuuspainotteinen tapahtuma, sinne mahtuu muutakin. Animecon-nimikettähän ei alunperin alettu edes käyttää, koska haluttiin ajatella animen mahtuvan Finnconiin ilman erillistä nimikettä. Näin ei käynyt, mutta se ei liity tähän.

    En missään nimessä sano, etteikö pelkästään mediapuoleen keskittyvälle tapahtumalle olisi tilausta Suomessa, harmi ettei se tunnu olevan Fanfest. Mutta itsekin olen kuullut näitä väitteitä, että Fanfest on ainoa tapahtuma, jossa on muuta kuin animea tai kirjallisuutta ja kahta eri ei-animetapahtumaa järjestävänä täytyy olla vähän eri mieltä. Finncon onkin jo käsitelty, mutta myös Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaali on laajentanut mm. pelien puolelle (tämä tiedoksi ehkä enemmän muille kuin tämän blogin kirjoittajille, jotka tuntevat kyllä Tampere Kupliin ohjelman varsin hyvin ;). Eihän sarjakuvafestivaalin tehtävä olekaan olla mediatapahtuma, mutta ei se toisaalta animeakaan käsittele vaan nimenomaan sarjakuvaa monipuolisesti.

    Itse näen, että Suomessa on tilaa usealle erilaiselle tapahtumalle, joilla painotus on eri asioissa. Mutta en haluaisi, että nämä tapahtuma ovat (ehkä järjestäjienkin puolelta) vastakkain aseteltuina, se ei palvele ketään. Itse satun tykkäämään scifistä niin kirjoina kuin tv-sarjoina/leffoina ja peleinäkin, mutta tykkään myös sarjakuvasta laajasti (niin länsimaisesta kuin itämaisestakin) ja toisaalta myös animesta ja roolipeleistäkin. En näe näiden yhdistämisessä mitään ongelmaa, mutten myöskään näe ongelmaa siinä, että tapahtumat keskittyvät yhteen aihealueeseen. Toivoisin kuitenkin, että olisi kaikille selvää, että meitä moniruokaisia on olemassa ja muiden tapahtumien mustamaalaaminen ei anna meille välttämättä hyvää kuvaa tapahtumasta, joka tätä mustamaalausta toteuttaa.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos pitkästä ja perusteellisesta kommentista Karo! Samaa mieltä kyllä olemme. Tosin en tiedä mustamaalaamisesta, enemmän itse olen taipuvainen uskomaan että kyseessä on enemmänkin tietämättömyys ja perehtymättömyys. Ei ole viitsitty katsoa sitä ohjelmalistausta, kun tapahtuma on karsinoitu väärin.

      Poista
  6. Ja Finncon 2003:n kunniavieraana oli m.m. Star Wars -tietäjä Steve Sansweet ja manga-asiantuntija Jonathan Clements: http://2003.finncon.org/suomi/kunniavieraat.shtml

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti ennemminkin kuin vuonna 2004 on ollut loistavaa ns. muuta ohjelmaa. Se vuosi kun sattui olemaan oma aloitusvuoteni, niin päätin rajata esimerkit siitä lähtien.

      Poista
  7. Muistuttaisin, että toisella vuoden 2011 kunniavieraista saattoi olla _hieman_ jotain tekemistä myös mediapuolen kanssa.. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta :) Jätin tarkoituksella varsinaisen kunniavierasohjelman pois listauksista, sillä halusin nimenomaan käsitellä väitettä, että peleista ja isojen kanavien tv-sarjoista ei olisi ohjelmaa. Bonuksena mukaan otin myös leffoja käsitteleviä ohjelmia sekä muutaman lautapeleihin liittyvän. Tästä kuitenkin saa jo hyvän käsityksen siitä, että väite on aivan väärä. Jos tämä saa kiinnostumaan laajemminkin vanhoista ohjelmakartoista, jokaisen vuoden Finnconin sivuille löytyy linkki postauksesta.

      Poista
  8. Jos haluaa pitää ohjelmaa (esim. X-Filesistä lisää) niin kannattaa ottaa yhteyttä järjestäjiin vaikka heti! Toivottavasti nähdään siellä :)

    VastaaPoista