keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Jaksomielipide: Doctor Who S6E3 - The Curse of the Black Spot

Doctor Whon uuden kauden aloittaneiden kahden erinomaisen ja tapahtumarikkaan sekä vihjeitä tulevista juonikuvioista sisältäneiden jaksojen jälkeen kolmas jakso olikin sitten aikalailla perinteisempi yksittäinen seikkailu joka sijoittui (pääasiallisesti) piraattilaivalle.

Spoilerivaroitus pätee jälleen
Kyseessä ei ollut mitenkään erityisen loistava ja mieleenpainuva jakso mutta kuitenkin ihan laadukasta Doctor Who-tasoa eli sen katsoi mielellään. Ongelmana on se että kauden aloittaneet jaksot olivat erittäin eeppisiä skaalaltaan joten väistämättäkin niitä seuraavan jakson täytyi tuntua tavanomaiselta. Varsinkin kun tässä jaksossa oli 100% vähemmän Mark Sheppardia.

"Miten niin en ole enää kolmannessa jaksossa?"
Perinteiseen Doctor Who tapaan alkuasetelma tuntuu erittäin tavanomaiselta. Piraattialus on ollut jo useamman päivän jumissa merellä joka on mystisesti täysin tyyni ja yksitellen laivan miehistö katoaa kun oletettavasti verenhimoinen merenneito napsii näitä yksitellen ne suihinsa. Riittää kunhan saa vain pienenkin haavan että päätyy merenneidon seuraavaksi uhriksi, merkiksi tästä uhrin käteen ilmestyy musta läiskä.

Yllättynyt vastaanottokomitea.
Yllättäen tietenkin Doctor, Amy ja Rory ilmestyvät paikan päälle kun TARDIS ilmeiseti on vastaanottanut jonkinlaisen hätäsanoman. Käy kuitenkin ilmi että kapteeni ei minkäänlaista hätäsanomaa koskaan lähettänytkään ja päätyy sihen tulokseen että Doctor kumppaneineen onkin vain salamatkustajia joista toki tulee hankkiutua eroon perinteiseen tyyliin. Joten Doctor ja Rory päätyvät lankulle kun Amy taas lähetetään ruumaan.

Amy piraatteilee
Tässä kohtaa kuitenkin Amy päättää ettei tyydykään leikkimään avutonta tyttöä vaan ottaa piristävästi ohjat omiin käsiinsä ja ottaa ruumasta piraattitamineet sekä lähtee pelastamaan Doctoria ja Roryä lankulta. Piraatit ovatkin hätää kärsimässä sillä koska Amy (sekä kumppanit) eivät vielä tässä vaiheessa tiedä kirouksesta heiluu Amy aika huolettomasti vaikkakin myös taitavasti miekan kanssa. Toki kirous tuleekin pian selville kun yksi nimetön punapaita-piraatti saa haavan käteensä jonka jälkeen kapteeni ystävällisesti selittää että kohta demoni tulee ja vie mennessään. 

Tämä ei taida luvata hyvää...
Tässä jaksossa käy selväksi että nyt Rorystä on viimeistään kehkeytynyt aivan täysiverinen Doctorin matkakumppani sillä tällä kertaa Rory on se joka täytyy pelastaa kuolemanvaaralta. Sillä kaiken toiminnan keskellä myös Rory saa pienen haavan sormeensa ja käteen ilmestyykin pahaenteinen musta läiskä. Mutta kas kummaa, jotenkin onnekkaasti Rory onnistutaan pitämään kaukana merenneidosta kun tämä pian käykin hakemassa yhden tykinruoka-piraatin mukaansa, tämän hävitessä merenneidon kosketuksesta tyhjään ilmaan.
 
Merenneito, demoni vai jotain muuta?
Suurinosa jaksosta tämän jälkeen meneekin siinä kun Doctor ja kumppanit välttelevät parhaansa mukaan merenneitoa sekä sitä etteivät saisivat haavoja. Lisäksi tietenkin asiat monimutkaistuvat kun käykin selville että laivassa onkin aito salamatkustaja, nimittäin kapteenin poika jolta kaiken lisäksi vielä löytyy musta läiskä kädestä. Mutta eikö Doctor voisi vain viedä kaikki turvaan TARDIKSEN avulla? Voisi tietenkin voisi jos ei taas kävisi niin että TARDIS mystisesti häviää juuri kun Doctor ja laivan kapteeni yrittävät lähteä sillä liikkeelle.

Mutta aivan jakson loppupuolella mukaan tulevatkin muutamat juonenkäänteet jotka siirtävätkin tarinan paljon scifistisempään suuntaan sekä kääntävät alkuperäiset oletukset päälaelleen. Käykin ilmi että merenneito ei olekaan ihan sitä miltä näyttää. Nämä tekevätkin jaksosta, kuten Doctor Who-henkeen kuuluu, huomattavasti mielenkiintoisemman ja omaperäisemmän kun mitä alkuasetelmasta olisi voinut arvata. Jakson loppupuolella oleva kohtaus jossa Amy lopulta pelastaa Roryn on ehdottomasti jakson parhaita kohtauksia, siinä on sopivasti tunnetta ja se selvästi tuo esille kuinka paljon Rory merkitsee Amylle. 

Doctorin asustus ei ole aivan aikakauteen sopivaa
Vaikka suurinosa jaksosta tosiaan tapahtuukin samassa ympäristössä niin se ei haittaa koska piraattilaiva näyttää todella hyvältä ja uskottavalta. Kaikenkaikkiaan jakson parhaita puolia on itse laiva, sen lavastus ja näyttelijöiden aikakauteen sopiva asustus.

Vaikka alkuun murehdinkin Mark Sheppardin puutetta niin jaksossa olevat näyttelijät suorituvat rooleistaan hyvin, varsinkin kapteenin näyttelijä on roolissaan sopivan piraattimaisen rähjäinen mutta silti tavallaan arvokas. Täytyy myös mainita että kapteenin poikaa näyttelevä lapsi on roolissaan hyvä eikä onnistu olemaan ärsyttävä.

Vaikka jakso suurimmaksi osaksi onkin täysin yksittäinen seikkailu niin silti yhdessä kohdassa näkyy hetken aikaa kun Amy hallisinoi/muistaa jo edellisessä jaksossa vilahtaneen mystisen silmälappu-naisen. Myös ihan lopussa Doctor miettivästi tutkailee näytöltä skannausta Amyn mystiseen kvanttiraskauteen liittyen, skannauksen tuloksen vaihtuessa koko ajan.

Amy on raskaana!
...vai onko sittenkään?

1 kommentti:

  1. Mulle tämä jakso oli aika meh ja blah. Piraatit ovat aina kivoja, mutta nyt sekään juttu ei ottanut oikein tuulta alleen (hehheh). Se oli musta vähän hassua, että Rory onnistuttiin niin monesti vain vetämään pois sen merenneidon luota kun muut tykinruokahahmot (hehheh)hyvinkin helposti vain ajatutuivat sen luo.

    Roryn pelastuskohtakin oli aika kliseinen tekohengityksen ja voieisekuoliluovutan ja muttaodotasnytseheräsikinhenkiin-kohtineen.

    Lopun scifiyllätyksestä kyllä tykkäsin, samaten lavastuspuvustuksesta.

    Merenneidon näyttelijä kiusasi tuttuudellaan hyvin pitkään ja jakson loputtua pitikin katsoa, että sehän olikin tuttu The Imaginarium of Doctor Parnassus-lefasta.

    VastaaPoista