lauantai 16. heinäkuuta 2011

Jaksomielipide: Doctor Who S6E7 - A good man goes to war

Tämä onkin sitten viimeinen Doctor Who vähään aikaan. Britit ovat päättäneet ottaa aivan väärässä asiassa mallia Jenkeiltä ja ovat jakaneet kauden kahteen puoliskoon. Tämä on ensimmäisen puoliskon viimeinen jakso, seuraava tuleekin vasta syyskuun alussa. Kaudessa on muutenkin vain 13 jaksoa, en näe mitään järkeä pilkkoa sitä kahteen osaan. Ärsyttää.
Spoilereita, paljon paljon spoilereita


Demons Run when a good man goes to war.
Night will fall and drown the sun,
When a good man goes to war.
Friendship dies and true love lies,
Night will fall and the dark will rise.
When a good man goes to war.
Demon's Run but count the cost.
The battles won but the child is lost.


 Jakso alkaa sillä, kun Amyn lapsi on jo syntynyt. Amy puhuu lapselleen rohkaisevasti kun pahikset ovat ympärillä ja superpahis silmälappunatsinainen odottaa kärsimättömästi. Amy kertoo lapselleen Melodylle, miten kaikki tulee kääntymään parhain päin ja miten hyvin mahtava mies on tulossa pelastamaan heidät. Puheenvuorossa leikitellään taas katsojien ennakko-odotuksilla, kun melkein kaikki mitä Amy sanoo, pätee myös Doctoriin mutta *yllätys yllätys* Amy puhuukin Rorysta. Alkaa jo vähän kyllästyttää sen kikan ylenmääräinen käyttö.

Rory äijäilee
Samaan aikaan Rory ja Doctor ovat pistäneet tuulemaan ja Rory pääsee äijäilemään roomalaispuvussa, joka sopii hänelle kyllä hyvin. Nykyään tykkään Rorysta kyllä paljon, kun hän ei ole enää avuton mukanaraahattava lisäke. Munakas Rory, me likes! Rory sniikkailee Cybermenien tukikohtaan ja kiristää niiltä tiedon Amyn olinpaikasta. Doctor ja Rory myös kasaavat iskujoukkoa heistä, jotka ovat Doctorille jotain velkaa.
Tämä iskujoukko onkin yksi jakson parhaista puolista, vaikka toki niitä parhaita puolia on paljon. Ryhmään kuuluu mm.

Strax, sontaralainen soturi, joka joutuu tekemään hoitsun työtä rangaistuksena. Hän kertoo että heikkojen auttaminen on pahin rangaistus mitä voi sontaralaiselle sattua mutta jakson aikana hän kuitenkin tuntuu olevan ylpeäkin hoitsun roolistaan.

Dorium on iso sininen kauppias, joka hankkii kauppatavaransa kyseenalaisin keinoin. Hahmo muistuttaa itämaisia eunukkeja minulle tuli mieleen myös Farscapen Zhaan, jonka alunperin piti olla iso sininen mies mutta vaihtuikin sitten hoikaksi siniseksi naiseksi. Doriumin dialogi ja maneerit ovat kyllä loistavia.

Madame Vastra on silurialainen soturi ja Jenny  on  hänen sisäkkönsä ja taistelukumppaninsa ja rakastettunsa. Vaikka muutkin hahmot ovat loistavia, on tämä pari ehkä suosikkini, enkä ole ainoa. Heille on omistettu oma Facebook-sivu, jossa on paljon upeaa fanitaidetta ja spin-off sarjaakin heistä on toivottu. Hahmot elävät viktoriaanisessa Lontoossa ja ennen Doctorin kutsua Madame on juuri käynyt syömässä Jack the Ripperin. Minulle tuli väistämättömästi tästä parivaljakosta mieleen Sherlock Holmes ja Watson. Ehkä se tosin on suurimmaksi osaksi ”Sherlock Holmes vs Jack the Ripper”-pelin syytä, sillä se oli niin hyvä että se on peruuttamattomasti minun päässäni yhdistänyt Sherlockin ja Ripperin.

Ikävä kyllä Jack Harknessia ei jaksossa näkynyt, sillä John Barrowman oli kuvaamassa Torchwoodia.

Jostain syystä River kuitenkin kieltäytyy tulemasta apuun. Hän puhuu kryptisesti siitä, miten Doctor tulee kohoamaan korkeammalle kuin ikinä mutta myös putoamaan syvemmälle kuin koskaan. Ja että Demon’s Run tukikohdassa Doctor saa selville, kuka River oikein on. Kohtauksen alku on hauska ja söpö, kun River palaa vankilaansa pukeutuneena 1800-luvun tyyliseen mekkoon ja puhviin ja ilmoittaa vartijoilleen sisäpuhelimen kautta että hän murtautuu sisään eikä ulos. Hän kertoo Rorylle että nyt on hänen syntymäpäivänsä ja Doctor oli vienyt hänet luistelemaan Thames joelle 1814 ja Stevie Wonder lauloi hänelle.

Yyberpahisnatsinainen kätyreiden kera
Sillä välin tukikohdassa yyberpahisnaisen ihmisarmeija valmistautuu Doctorin tuloon huutamalla iskulauseita ja pitämällä puheita. Jostain syystä he ovat sitä mieltä, että Doctor on paha, voimakas soturi ja pelottava vastustaja. He ovat myös liittoutuneet Päättömien Munkkien kanssa, jotka todellakin ovat päättömiä. He uskovat, että uskon valtakuntaa on sydän ja epäilyksen valtakuntaa on pää. Niinpä chop chop. Munkkien ulkoasusta ja uhkaavuudesta tulee mieleen Lord of the Ringsin nazgulit.

Ihmisarmeijassa on mukana myös nuori nainen nimeltä Lorna Bucket, joka on kerran lapsena tavannut Doctorin Gammametsissä ja näyttää ihailevan tätä. Hän ompelee Amylle rukouslehden, johon hän on kirjonut Amyn lapsen nimen, Melody Pondin, metsän kielellä. Jos sitä pitää mukanaan, Lornan kansa uskoo, kantajan lapsi palaa aina kotiin.

Armeijan kannustuspuhetilaisuudessa komentaja näyttää miksi munkkeja kutsutaan päättömiksi ja laskee kolmen munkin hupun. Kahdella munkeista ei ole päätä, mutta wham! Doctor onkin kolmannen munkin kaavussa. Seuraa hämäyksiä, valojen sammumista, liittolaisten apua ja armeija joutuukin laskemaan aseensa ovelan juonen seurauksena eikä ketään ole vielä edes tapettu! Yyberpahisnatsinainen yrittää livahtaa pakoon lapsi mukanaan, mutta Rory estää paon ja pelastaa sekä lapsen että Amyn. Mutta kaikki kävi kovin liian helposti.

Doctor juttelee liittolaistensa kanssa ja käy ilmi, että pahikset ovat skannanneet Melody-vauvaa ja saaneet selville, että hänen DNA:ssaan on Aikalordien geenejä. Ei, Doctor ei edelleenkään ole vauvan isä vaan koska Melody sai alkunsa Tardiksessa lennon aikana ja altistui aikapyörteelle, on hän ihminen plus Aikalordi. Yyberpahis haluaa tehdä Melodysta aseen Doctoria vastaan, koska he ilmeisesti käyvät katkeraa sotaa Doctoria vastaan. Ja ilmeisesti onnistuvat siinä, sillä kauden alussahan Melody isompana tyttönä tappaa tulevaisuuden Doctorin.

Samaan aikaan Päättömät Munkit tekevätkin yllätyshyökkäyksen, double wham! koska heidän elonmerkkinsä eivät rekisteröidy skannereihin. Seuraa tiukka taistelu jonka aikana Lorna, Strax sekä Dorium saavat surmansa. Amy on piilossa, mutta näytetään, kuinka Melody näkee yyberpahisnaisen katsovan luukusta, samoin kuin Amy oli nähnyt. Ja samassa lapsi hajoaa Flesh-lammikoksi. Triplewham! Kaikki ovat murtuneita ja River pamahtaa paikalle. Hän selittää, että tapahtumat olivat osaksi Doctorin omaa syytä, koska pahikset vastasivat uhkaan jota Doctor heille edustaa.Sitten River paljastaa Doctorille kuka hän on ja Doctor lähtee ilahtuneena pelastamaan Melodya. Rory ja Amy jäävät hämmentyneenä rannalle ja vaativat selitystä Riveriltä. Tämä näyttää heille Lorenan tekemän rukouslehden jossa on Melodyn nimi. Gammametsien kielessä ei ole sanaa lammelle, koska ainoa vesi metsässä on joki. Rukouslehteen on kirjattu nimi: River Song. Jakso loppuu sanoihin: I am your daughter.

Hämärän peittoon jaksossa jäi se, mitä ihmettä Doctor on tehnyt yyberpahisnaisen kansalle ja hänen ihmisarmeijalleen, jotta se vaatisi noin rajuja toimia? Gammametsissä sana Doctor tarkoittaa mahtavaa soturia, vaikka se muualla tarkoittaa parantajaa ja viisasta miestä. Kuvitteleeko sodan vastapuoli, että he ovat hyviä ja Doctor on paha? Onhan Doctor välillä kyllä aika armoton vihamiehilleen, siitäkö on kyse?

Onko River tyttö avaruuspuvussa? Pystyykö hän regeneroitumaan? Mitä muita Time Lord-ominaisuuksia hänellä on?

Jäämme tuskastuneena odottamaan seuraavaa jaksoa.

Randomhauskuutta: sotilaat harjoittelevat psyykkisen paperin tunnistamista oikeasta.Doctor puhuu vauvojenkin kieltä ja Melody-vauva kutsuu äitiään isoksi maitojutuksi.

Loppupäätelmä: Tämä on kyllä koko tähänastisen kauden paras jakso! Siinä on kaikkea: toimintaa, huumoria, draamaa, koskettavuutta, yllättäviä paljastuksia, loistavia sivuhahmoja ja nasevaa dialogia.

Jakson parhaat quotet:

Lorna Bucket: Don't you have names?
Fat One: We're the Thin Fat Gay Married Anglican Marines. Why would we need names as well?

Dorian: Why would you need me, I’m old, I’m fat, I’m blue!

Arthur: Will I be okay?
Strax: Of course you will, my boy. You'll be up and around in no time. And perhaps one day, you and I shall meet on the field of battle and I will destroy you for the glory of the Sontaran Empire. 
Arthur: Thanks, nurse

Strax: I have gene-spliced myself for all nursing duties. I can produce magnificent quantities of lactic fluid!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti