Tällä kertaa suosittelemme varmastikin hieman vähemmän tunnettua mutta aivan loistavaa japanilaista televisiosarjaa nimeltään Game Center CX!
Sarjan konsepti on yksinkertaisesti se että japanilainen koomikko Shinya Arino laitetaan pelaamaan pääasiassa vanhoja 8- ja 16-bittisiä retropelejä tarkoituksena läpäistä ne yhdellä istumalla. Tekosyynä tähän käytetään sitä, että Arino olisi ikäänkuin fiktiivisen japanilaisen yrityksen Game Center CX:n osastonjohtaja ja tämä nyt vain kuuluu hänen työnkuvaansa. Yrityskonsepti näkyy lähinnä siinä että Arino kutsuu itseään pomoksi (japaniksi kachō) ja siinä että tämä pukeutuu hassuun haalarityöasuun.
Mikä sitten tekee sarjasta niin hyvän ja joskus hiuksia nostattavan jännittävän?
Syy idean toimivuuteen ja sarjan yleiseen mielenkiintoisuuten on se että usein pelattavat pelit ovat erittäin haastavia kun taas Arino ei kuitenkaan pelaajana ole mikään luonnottoman taitava vaan hyvinkin perustasoa. Arino kuitenkin sitkeästi jaksaa lähes aina yrittää viimeiseen asti eikä heti luovuta vaikka pelit olisivat masentavan vaikeita.
Erona esimerkiksi länsimaisiin netin retropeliarvioihin niin sarjassa ei juuri koskaan haukuta pelejä huonoiksi, huolimatta siitä vaikka ne olisivat oikeasti kuinka sadistisen vaikeita tai pelisuunnittelultaan rikki niin sarjassa niitä usein kuvaillaan hienoilla kiertoilmaisuilla kuten "haastava" tai "omaperäinen". Eikä nämä seikat koskaan saa Arinoa lopettamaan haastetta kesken vaan hän jatkaa aina loppuun asti, eli joko siihen että pääsee pelin läpi tai että ohjelman kuvausaika vain yksinkertaisesti loppuu kesken.
Aivan yksin Arino ei kuitenkaan haasteita joudu suorittamaan vaan hänellä on apuna yleensä kausittain vaihtuva apulaisohjaaja (AD) joka tittelistään huolimatta vaikuttaisi kyllä enemmän harjoittelijalta. Tämä sitten kuitenkin aina tarpeen tullen (yleensä kun Arino on jumittanut samassa kohdassa tarpeeksi kauan) yrittää tarjota jonkinlaista apua, olkoon se sitten vinkkejä ja ohjeita vaikeisiin kohtiin tai niiden pelaamista Arinon puolesta.
Hienointa sarjassa on se kuinka helppo siihen on eläytyä. Ehkä se johtuu Arinon sinnikkyydestä tai sitten hänen yleisestä pidettävyydestä mutta sitä todella nopeasti lannistuu tai innostuu Arinon onnistumisten ja epäonnistumisten mukana.
Meillä ei oikeastaan seurata minkäänlaista urheilua koska emme siitä erityisesti innostu. Olemme kuitenkin ristineet Game Center CX:n nörttien urheiluohjelmaksi sillä siitä saa juurikin noita samantyyppisiä myötäkokemisen tuntemuksia mitä moni urheilua seuraava kertoo saavansa. Lisäksi käyttäytyminen sitä katsoessa on hyvin samankaltaista kun urheilun ystävillä, eli usein tulee huudeltua Arinolle kun tämä ei ymmärrä tehdä asioita oikein tai mokailee mutta myös kannustettua kun tämä onnistuu jossain.
Sarjan jaksot eivät kuitenkaan koostu pelkästään Arinon pelihaasteista vaan käytännössä jaksoissa on aina yksi tai useampi lyhyempi segmentti sen jakson pelihaastekohtien välissä. Muutamat näistä välipätkistä on kaudesta toiseen toistuvia kun taas osa esiintyy vain yhden kauden ajan, niissä onkin sitten yleensä joku kauden läpi kestävä yhtenäinen teema.
Ne mukavasti tasapainottavat jaksoja ettei koskaan pääse turtumaan Arinon pelihaasteisiin, varsinkin kun tämä joskus jumittaa pitkiäkin aikoja haastavissa kohdissa. Lisäksi osa välipätkistä on todella mielenkiintoisia ja hauskoja. Tässä vielä muutamia meidän suosikeista.
You Should Visit this Game Center Sometime.
Tämä on kaikista yleisin segmentti koko sarjassa, se esiintyy joka kaudella ja yleensä vielä todella monessa jaksossa. Katsojien lähettämien ehdotusten perusteella Arino kuvausryhmineen vierailee ympäri Japania mitä erilaisimmissa pelihalleissa.
Jotkut näistä ovat monikerroksia komplekseja joissa on satoja pelejä kun taas toiset pieniä lähiöiden karkkikauppoja joista löytyy vain muutama pelikone. Jos pelihallista sellaisia löytyy niin Arino kokeilee lähes aina erilaisia pelilaitteita joista voi voittaa palkintoja. Usein Arino myös pelaa yhdessä avustajiensa kanssa.
Tähän segmenttiin viitataan monesti ohjelmassa itsessään ja fanien keskuudessa lyhenteellä TamaGe joka tulee sen alkuperäisestä nimestä Tama ni Ikunara Konna Game Center.
The Aces of Hardware Won’t Be Appearing
Tämä väliosuus nähtiin vain kaudella 5 ja siinä Arino tutustuu pikaisesti laitteisiin jotka jäivät suurempien menestysten kuten NES:n ja Playstationin varjoon. Niistä toisinsanoen ei tullut samanlaisia "ässiä" kuin menestyneemmistä koneista.
Käsiteltävinä on todella outoja harvinaisuuksia joista itse en ollut kuullutkaan kuten Epochin Casette Vision ja Tomyn Pyuuta. Mukana on myös useampikin Segan laite kuten kohtuullinen menestys Sega SG-1000 II. Jopa Sega Mark II on esiteltynä vaikka se menestyikin Sega Master System nimellä Euroopassa erittäin hyvin.
Tämän osuuden oudohko nimi johtuu sanaleikistä joka viittaa 70-lukulaiseen japanilaiseen pop-kappaleeseen "Heart no Ace ga Detekonai".
Famicom Manga Café
1980-luvulla Famicomin, joka länsimaissa paremmin tunnetaan tietenkin 8-bittisenä Nintendo Entertainment Systeminä, suuri suosio Japanissa synnytti valtavan määrän siihen jollain tavalla liittyviä oheistuotteita ja -ilmiöitä.
Yksi näistä oli Famicom-pelaajista kertovat erilaiset manga-sarjat joita ilmestyi useampia laitteen menestyksen huippuvuosina. Tässä 9. kaudella nähdyssä segmentissä Arino lukee hieman muutamia näistä sarjoista ja kommentoi niitä.
Mangat ovat hyvin samankaltaisia keskenään sekä piirrostyyliltään että tarinoidensa lähtökohdilta. Pääosassa on aina yläasteikäinen poika joka on uskomattoman hyvä Famicom-pelaaja. Tämä sitten ystävineen joutuu taistelemaan Pahoja ja Ilkeitä pelaajia vastaan jotka ovat valmiita käyttämään häikäilemättömiä keinoja voittaakseen.
Periaatteessa kyseessä on siis perinteistä pojille suunnattua mangaa mutta tapahtumaympäristö ja konteksti muuttavat sen todella absurdiksi sekä hauskaksi. Usein vielä Arinon kommentit tekevät jutuista entistä hauskempia. Virallisestihan näitä ei ole koskaan julkaistu englanniksi mutta netistä löytyy muutama ensimmäinen luku Famicom Rocky mangaa fanikäännöksenä.
Jos jostain syystä ei ole vielä täysin vakuuttunut Game Center CX:n mahtavuudesta ja kaipaa vinkkejä mihin jaksoihin kannattaisi tutustua ensimmäisenä niin ei hätää! Seuraavaksi luvassa muutama jaksosuositus joiden avulla saa aika hyvän kuvan mitä voi sarjalta odottaa. Ehdottomasti suosittelemme katsomaan kaikki jaksot mutta näillä on hyvä aloittaa.
Jakso 13 - Tokimeki Memorial
Arinon naimisiinmenon kunniaksi henkilökunta päättääkin järjestää tälle erityisen haasteen ja se on japanilainen deittisimujen kantaäiti Tokimeki Memorial: Forever With You. Avustajat haluavat että romantiikassa menestynyt Arino jakaa heille vinkkejä.
Tämä jakso on siinä mielessä hieman poikkeuksellinen että siinä ei ole muita välijaksoja kuin lyhyt katsaus vuonna 1985 ilmestyneisiin NES-peleihin. Se ei kuitenkaan haittaa sillä jakso on todella hauska eikä pelityypin vuoksi Arino jää missään vaiheessa jumiin yhteen kohtaan pitkäksi aikaa.
Siinä tulee ehkä parhaiten Arinon humoristinen puoli esille kun tämä pääsee normaalia enemmän kommentoimaan peliä ja jakamaan omia romanssivihjeitään. Lisäksi jos japanilaiset deittisimut eivät ole tuttuja niin tämän jakson avulla saa hyvän yleiskäsityksen siitä mistä on kyse.
Jakso 23 - Adventure Island
Tällä kertaa Arino haastaa 8-bittiselle Nintendolle julkaistun Adventure Island tasoloikkapelin. Jakson alussa Arino epäilee että peli tulee olemaan helppo kun se on vain NES-peli eikä Super Nintendon kuten pari aiempaa peliä jotka olivat osoittautuneet haastaviksi. Itseasiassa peli kuitenkin on yksi genrensä vaikeimmista.
Suhteellisen hyvältä vaikuttaneen alun jälkeen pikku hiljaa tämä käy Arinollekin selväksi. Jakso on kuitenkin mainio esimerkki Arinon sitkeydestä sekä periksiantamattomuudesta ja siksi se onnistuukin olemaan myös viihdyttävä.
Tässä jaksossa on myös pelihaasteen lisäksi useampikin väliosuus hieman tasapainottamassa sitä. Mukana on mainio pelihallivierailu sekä hassu Secret Trick Jet Stream-pätkä jossa Arino esittelee katsojien lähettämän salaisia kikkoja eri peleihin ja lukee näiden tarinoita niihin liittyen.
Jakso 44 - Bio Miracle: Bokutte Upa
Tämä jakso pitää mainita ihan sen vuoksi että siinä pelattava peli on niin kummallinen. Kyseessä on perinteinen tasoloikkapeli... paitsi että pelihahmona toimii taapero nimeltään Upa joka liikkuu ryömimällä ja hyökkää vastustajien kimppuun lyömällä näitä helistimellä.
Tiettyjä tasoloikkaperinteitä peli kyllä noudattaa, kentät on suunniteltu eri teemojen ympärille kuten esimerkiksi karkkimaailma, jäämaailma ja mikrosirumaailma. Omia erikoisuuksia pelissä kuitenkin on, kuten se että yksi karkkimaailman kentistä sijoittuu kokonaan jättimäisen kakun sisään jossa Upa etenee syömällä kakkua.
Jaksossa on mukana myös todella hyviä esimerkkejä kuinka AD:t avustavat Arinoa välillä, tällä kertaa AD Inoue muun muassa pitelee monitoria ylösalaisin kun Arino pelaa nurinkurista kenttää. Vaikka jaksossa ei ole kuin yksi lyhyehkö väliosuus niin se on silti erittäin leppoisaa katsottavaa johtuen pelin värikkäästä ilmeestä ja yleisestä kummallisuudesta.
Jakso 65 - Business Trip in Cannes
Tämä on hieman erikoisempi jakso, nimittäin tällä kertaa Arino ei suorita mitään pelihaastetta vaan hänet lähetetään Cannesin elokuvajuhlille mainostamaan ja myymään ohjelman käännettyä versiota nimeltään Retro Game Master.
Samalla matkalla Arino tutustuu tietenkin paikaillisiin peliliikkeisiin ja -halleihin. Onkin todella mielenkiintoista nähdä Arinon reaktioita länsimaisiin peleihin sekä hänen yleistä kanssakäymistään "ulkomaalaisten" kanssa.
Koska Arino ei puhu hirveästi englantia eikä varsinkaan ranskaa niin tällä on mukana fraasivihko mistä löytyy muutamia ranskankielisiä termejä ja lausahduksia. Toki Arino väärinkäyttää näitä todella usein joskus vahingossa ja joskus tarkoituksella.
Jakso on kyllä todella hauskaa katsottavaa ja siinä tulee kyllä myös hyvin jotkut kulttuurierot esille. Välisegmenttien puolesta ehdottoman mainitsemisen arvoinen on tässä jaksossa ensimmäistä kertaa esiintyvä Famicom manga café sekä pelihallivierailun ranskaversio.
Japanissahan ohjelma on osoittautunut valtavan suosituksi ja siellä on julkaistu sarjasta jo seitsemän dvd-kokoelmaa. Ne eivät lisenssiongelmien vuoksi sisällä kokonaisia televisiossa esitettyjä jaksoja vaan pidennettyjä versioita pelihaasteista ja muutamia pelihallivierailuja mutta mukana on aina joku dvd:tä varten kuvattu eksklusiivinen pelihaaste.
Lisäksi sarjaan liittyen on julkaistu useampikin jakso-opas kirjoina jotka pitävät sisällään paljon muutakin taustamateriaalia. Onpa yhdessä niissä jopa todella hyvä sarjan tekemisestä kertova mangakin, josta löytyy netistä kyllä fanikäännös.
Isoin juttu kuitenkin sarjaan liittyvistä oheistuotteista on tietenkin kaksi sarjasta tehtyä peliä Nintendo DS-käsikonsolille. Näistä ensimmäinen on jopa käännetty englanniksi vaikkain julkaistu vain Yhdysvalloissa, mutta joka kyllä tosin toimii eurooppalaisissa laitteissa. Kyseessä on pelikokoelma jossa Arino pakottaa pelaajan pelaamaan vanhoja retropelejä grafiikaltaan ja pelimekaniikoiltaan mukailevia pelejä.
Nyt kaikki varmasti ovat vakuuttuneita sarjan parhaudesta ja miettivät sitten mistä ja miten tätä pystyy katsomaan?
Tällä hetkellä sarjaa on näin Euroopasta käsin hankala virallisesti nähdä. Amerikkalainen Kotaku-peliblogi oli lisenssoinut 12 jakson pelihaasteosuuksien nettistriimausoikeudet itselleen Retro Game Master nimellä, mutta näitä ei pystynyt katsomaan kuin vain jenkeistä.
Lisäksi niissä käännöksen taso oli aika heikkoa, puhumattakaan siitä että japanilainen kuuluttajaääni oli korvattu aivan hirvittävällä dubbauksella. Kotakun lisenssi on kuitenkin nyt jo loppunut joten sekään ei ole enää edes vaihtoehto teknisellä säätämisellä.
Aivan äskettäin kävi ilmii että amerikkalainen Discotek Media on lisenssoinut samat 12 jaksoa dvd-julkaisua varten ja on myös tekemässä uuden käännöksen sekä tarjoamassa dvd:llä myös dubbaamattoman version. Julkaisun ajankohta tosin on vielä hämärän peitossa, alustavat arviot ovat olleet että joskus kesällä. Tämäkin tosin tulee olemaan region 1 dvd-julkaisu joten se on vain optio jos omaa aluekoodivapaan dvd-soittimen.
Paras vaihtoehto tällä hetkellä on siis fanien tekemät tekstitykset. Ne ovat myös todennäköisesti ainoa keino nähdä alkuperäiset televisiossa esitetyt versiot kun pelioikeuksien lisenssiongelmat tekevät mahdottomaksi koko jaksojen julkaisemisen dvd:llä.
Ehdottomasti paras paikka faniteksteille on Something Awful foorumin Game Center CX-ketju . Foorumin aktiivit ovat todella laadukkaasti kääntäneet ja tekstittäneet jaksot sekä linkittäneet paikkoihin mistä ne voi ladata. Jos taas lataaminen on syystä tai toisesta mahdotonta GamingCX-sivustolta on mahdollista katsoa striiminä tekstitettyjä jaksoja.
Tämä sarja sopii aivan kaikille. Se toimii niin monella eri tasolla ja tavalla. Se antaa retropeliveteraaneille mahdollisuuden katsoa taaksepäin aikaan jolloin itse oli vielä aloittelija ja kuinka vaikeita pelit oikeasti olivat aloittelijoille.
Se yleissivistää konsolipeli-klassikkojen suhteen, esittelee outoja harvinaisuuksia mistä ei olisi koskaan kuullutkaan ja tarjoaa huumoria sekä jännitystä kertomalla yhden miehen sitkeästä taistosta retropelejä vastaan.
Suosittelemme varauksetta!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti