maanantai 30. huhtikuuta 2012

Elokuvamielipide: The Avengers


Kävimme katsomassa perjantaina Joss Whedonin ohjaaman ja käsikirjoittaman The Avengers -elokuvan. Alunperin tarkoituksena oli käydä katsomassa se melko pian julkaisun jälkeen. Mutta jostain syystä lipputilanne olikin sellainen että ensi-iltapäivänä oli parhaiten lippuja saatavilla ensimmäisen viikon aikana joten päätimmekin sitten mennä heti.

Se olikin todella hyvä ratkaisu sillä elokuva oli aivan erinomainen! Kyse on yksi parhaista Marvel-elokuvista ja sarjakuvaelokuvista ylipäätänsä. Ehdottomasti kannattaa se käydä katsomassa jos yhtään pitää Joss Whedonin tuotannosta, supersankarielokuvista tai vain hyvistä toimintaelokuvista.

Yritän taas välttää spoilereita parhaan mukaan mutta loppupuolella samalla tavoin kun Thor-jutussa on sitten taas muutamia yksityiskohtaisempia ja spoilaavimpia juttuja.

Mutta mikä sitten tekee Kostajista merkittävästi paremman kuin vaikkapa Transformereista tai muista ison rahan toimintaelokuvista?

No kokonaisuus tietenkin mutta pakko antaa myös paljon ansaittua hehkutusta Joss Whedonille jonka käsikirjoitus ja ohjaus nostaa elokuvan selkeästi genrensä kärkikastiin. Kyse ei ole pelkästään Whedonille tyypillisistä seikoista kuten nokkelasta dialogista vaan ylipäätänsä koko elokuvan rakenne toimii todella hyvin.

Alunperin Joss Whedonin piti näytellä tuplaroolia elokuvassa
Vaikka elokuva on pituudelta yli 2 tuntia 20 minuuttia niin se on rytmitetty sen verran onnistuneesti ettei meistä tuntunut missään vaiheessa liian pitkältä. Ryhmän eri jäsenten esittely ja dynamiikan kuvaamiselle on uskallettu omistaa sen tarvitsema aika joka on pelkästään hyvä asia.

Vaikka elokuvan varsinaista kohdeyleisöä ovat ne joille hahmot ovat tuttuja sarjakuvista tai aiemmista elokuvista, niin siinä on kuitenkin käytetty hyvin aikaa päähenkilöiden esittelemiseen. Tämä on tehty vielä todella hyvin, niin että esittely kuuluu tavallaan tarinaan jolloin se ei missään vaiheessa tunnu vanhan toistolta. 

Nick Fury - The man with the plan.
Elokuvan pääjuoni ei mitenkään itsessään ole monimutkainen. Lokin juonittelut uhkaavat maapalloa ja S.H.I.E.L.D.-organisaation johtaja, superagentti Nick Fury, joutuu haalimaan kaiken mahdollisen avun puolustautuakseen häntä vastaan. Inspiraatiota on haettu ihka ensimmäisestä The Avengers-sarjakuvasta mutta tietenkin yhdistellen elementtejä aiemmista Marvel-elokuvista sekä jättäen muutamia alkuperäisiä jäseniä pois.

Alkuperäiset Kostajat vm. 1963
Tarinan sijaan pääosassa pikemminkin on hahmojen välinen dynamiikka ja konfliktit. Koska hahmot ovat toimineet aikaisemmin käytännössä yksin ei yhteistyö luottamuspulan vuoksi meinaa onnistua, aivan kuten alkuperäisissä sarjakuvissa. Keskittyminen hahmoihin kuitenkin toimii koska Joss Whedonin kirjoittama hahmojen välinen sanailu ja muukin kanssakäyminen on elokuvan parasta antia. Dialogi on todella hauskaa mutta hahmot eivät kuitenkaan jää onelinerien varaan vaan tuovat elokuvan aikana useampia puolia esille itsestään.  

Vaikka kaikki hahmot saavatkin hyvin ruutuaikaa niin juurikin loistavan dialogin ja hyvän näyttelijätyön vuoksi Robert Downey Jr. tuntuu varastavan shown itselleen Tony Starkin roolissa. Juuri Starkin naljailevasta dialogista ja muista elementeistä elokuvassa näkee selvästi kuinka Whedon tuntee hyvin alkuperäismateriaalin ja osaa hyödyntää sen parhaita puolia.


Muutenkin alkuperäisten sarjakuvien ystävät ovat hyvissä käsissä, elokuvassa on hyvissä määrin miellyttävää fanipalvelua sekä kunnioitusta lähdemateriaalia kohtaan. Ja vaikka elokuva hakeekin hieman inspiraatiota hahmoihin Marvelin Ultimate-universumin vaihtoehtoisista versioistaan (esimerkiksi Nick Furyn suhteen) niin lopulta kuitenkin ne muistuttavat enemmän alkuperäisiä esikuviaan. 

Meitä molempia etukäteen  hieman harmistutti Edward Nortonin poisjäänti Bruce Bannerin/Hulkin -roolista mutta Mark Ruffalo osoittautui kyllä rooliin hyväksi valinnaksi ja onnistui vakuuttamaan meidät. Asiaa varmasti tosin auttoi että myös Bruce Bannerilla on elokuvassa iso rooli eikä pelkästään Hulkilla. Erittäin onnistunut ratkaisu oli myös muutamissa Hulkin kohtauksissa huumorin lisääminen jonka avulla ne erottautuvat aiemmista elokuvaversioista. 

Pääryhmän muut "isot" jäsenet eli Kapteeni Amerikka (Chris Evans) ja Thor (Chris Hemsworth) ovat kirjoitettu sopivalla luonnehdinnalla ja näyttelijät myös suoritutuivat rooleistaan oikein hyvin, heillä kuitenkin oli jo kummallakin yhden elokuvan verran kokemusta hahmojensa esittämisestä.  

Ehkä Kapteeni Amerikan kohdalla tarinapotentiaali jäi eniten käyttämättä sillä elokuvan alussa hahmo on juuri hetki sitten herätetty 70 vuoden horroksesta. Tätä ei juurikaan ehditä elokuvassa käsittelemään mutta olen lueskellut että ilmeisesti poistetuissa kohtauksissa olisi lähes 30 minuutin edestä materiaalia aiheeseen liittyen joten pitänee ne myöhemmin dvd:ltä katsoa. Voihan myös olla että tarkoituksella on säästetty aiheen käsittelyä väistämättömään Captain America-elokuvan jatko-osaan.

Elokuvassa päähenkilöiden joukkoon kuuluvat myös Clint Barton/Hawkeye (Jeremy Renner) ja Natasha Romanoff/Black Widow (Scarlett Johansson) jotka molemmat ovat olleet pienemmissä rooleissa aiemmissa Marvel-elokuvissa.

Koska hahmot ovat olleet vain joko kameo- tai sivurooleissa aiemmissa elokuvissa niin elokuvassa on ymmärretty hieman nähdä vaivaa niiden laajentamiseen. Molemmat näyttelijät suoritutuvat aivan hyvin isommista rooleistaan.

Hahmot kuitenkin eroavat myös muista Kostajista sillä että heillä ei kummallakaan ole varsinaisesti mitään supervoimia (tai voimahaarniskaa) vaan he ovat vain erittäin hyviä S.H.I.E.L.D.-agentteja. Hahmoissa on ehkä eniten vaikutteita Ultimate-versioista mutta tarinassa on myös selkeitä viittauksia aivan alkuperäisiin 1960-luvun versioihin.


Efektiensä ja yleisen visuaalisen ilmeensä puolesta elokuva näyttää todella hyvältä, mikä on näin efektirikkaassa elokuvassa ehdottoman tärkeää. Toimintakohtauksissa on mukavasti fysiikan tunnetta mukana eli ne eivät näytä huonoilta tietokonetehosteilta. Myös jokaisen hahmon oma taistelutyyli tulee toiminnassa todella hienosti esille ja ryhmädynamiikassa on selkeästi kivoja yhtäläisyyksiä sekä viittauksia alkuperäismateriaaliin. Toimintakohtaukset eivät myös missään vaiheessa käy tylsäksi vaan ne pitävät jännistystä yllä ja osaavat yllättää välillä.


Loppuyhteenvetona voin vain sanoa saman mitä alussa eli kyseessä on oikeasti yksi parhaista supersankari- tai toimintaelokuvista. Ehdottomasti siis katsomisen arvoinen elokuva joka saa meiltä varauksemattomat suosittelut!
Paitsi jos ei tykkää siisteistä ja hienoista jutuista...

Iron Man tunnistaa spoilerin kun näkee sellaisen
Taas kertaalleen vielä varoitus että jos et ole elokuvaa nähnyt niin kannattaa suosiolla lopettaa lukeminen tähän jos et halua spoilaantua joistain juoniasioista tai muista yksityiskohdista. Suosittelen vahvasti että jos elokuva yhtään kiinnostaa niin kannattaa lopettaa tähän ja palata vaikka sen nähtyä katsomaan mitä sanottavaa täällä olikaan. Teitä on varoitettu!

Pitää kyllä sanoa että oli hyvinkin Whedonmainen ratkaisu laajentaa ensin fanisuosikki agentti Coulsonin roolia ja erityisesti korostaa tämän yleistä pidettävyyttä huumorin avulla. Sekä sitten tietenkin tappaa tämä hyvinkin dramaattisesti ja pääpahiksen toimesta. Se kyllä toimi tietenkin elokuvassa ihan juonellisesti ja draaman kannalta mutta jollain tavalla sitä melkein osasi odottaa kun Joss Whedon on kyseessä.

Lopputaistelussa nähtävän chitaurien lentävän avaruusmatohirviön design toi hyvin vahvasti mieleen Gears of War-pelisarjan ja siinä nähtävät locustien sotakoneina käyttämät erilaiset maanalaiset oliot. Matohirviön naama varsinkin oli yleiseltä muodoltaan ja erityisesti suultaan erittäin samankaltainen.

Hieman lopputekstien alkamisen jälkeen nähtävä lisäkohtaus kyllä sai sisäisen fanipojan innostumaan jatko-osan potentiaalista, varsinkin jos kävisi niin hyvin että Whedon toimisi jälleen ohjaajana ja käsikirjoittajana. Kyseisessähän kohtauksessa siis paljastuu että maahan hyökänneitten chitauri-avaruusolentojen taustapiruna toimi itse Thanos. Kyseinen pahistelija on pääosassa yhdessä ensimmäisistä lukemistani ja yhä minusta parhaimpien joukkoon kuuluvassa tarinassa eli Ikuisuuden rautahanska-nimisessä kokonaisuudessa. Tarinan nimikkoesine tekee käytännössä sen haltijasta kaikkivoipaisen ja kun se on Thanoksen hallussa, jonka lempinimi sattuu olemaan hullu titaani, niin siitähän ei seuraa hyvää.

Yksi asia minkä tajusin vasta kotiinpäästyä että elokuvassa ei missään vaiheessa edes mainittu The Avengersin taisteluhuudahdusta "Avengers assemble!". Ehkä se olisi ollut jo hieman kornia mutta mielenkiintoista nähdä saavatko jotenkin jatko-osaan sen ujutettua ilman että katsojille tulee vastustamaton tarve vierailla herra palmulla naamalla. 

Ei hätää. Natasha tuhosi ilkeät spoilerit.

5 kommenttia:

 1. Pitääpä vielä itsekin muutama sana sanoa. Minä en ole oikeastaan koskaan suuremmalti lukenut supersankarisarjakuvia, mutta lähes kaikki niistä tehdyt leffat on tullut kyllä katsottua. Mielestäni se on hyvän elokuvan merkki, kun se saa kiinnostumaan myös alkuperäismateriaalista. Nyt siis pitäisi ainakin sitä Ikuisuuden rautahanskaa päästä lukemaan :) Ehdottomasti tämä oli kyllä yksi parhaista supersankarileffoista tähän mennessä. Sitä katsoessa tuli hykerreltyä, virnisteltyä ja naurettua ääneen. Ja minunkin suosikkini oli kyllä Ironman/ Tony AC/DC-teemamusiikkeineen!

  VastaaPoista
 2. Moi! annoin sinulle postauksessani liebster blog awardin, käy katsoon miten homma toimii ja laita itsekin award kiertämään! (http://mikkoakinkiinnostaa.blogspot.com/2012/04/liebster-blog-award.html)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau, kiitos oikein paljon siitä! Pitääpä tehdä tutkimustyötä ensin blogien parissa ja laittaa sitten award kiertämään :)

   Poista
 3. Avengers on vielä näkemättä kiireiden takia, mutta paljon tosiaan on tuo hehkutusta saanut. Pitää tulla spoileri-osio lukemaan leffan näkemisen jälkeen :)

  Ps. Mulla on blogissani lonkeropiirakalle pieni tunnustus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kyllä käydä katsomassa :)

   Kiitos paljon tunnustuksesta, ihanaa! Pitääpä piakkoin tehdä siihen liittyvät tehtävätkin :)

   Poista