lauantai 26. tammikuuta 2013

Sarjavinkkaus: Tabletop


Bloggasin melkein vuosi sitten Felicia Dayn Geek&Sundry youtube-kanavasta ensivaikutelmia. Olemme seuranneet sitä säännöllisesti ja meidän ehdoton suosikki kanavan tarjonnasta on Wil Wheatonin juontama Tabletop.

Tabletop-sarja koostuu puolen tunnin pituisista jaksoista, joissa Wil Wheaton ja hänen kutsumansa vieraat pelaavat lautapelejä. Lautapelien sekaan on mahtunut sarjan aikana myös roolipelejä, korttipelejä sekä noppapelejä. Vieraat ovat Wilin ystäviä, jotka ovat näyttelijöitä, pelintekijöitä, Youtube-tekijöitä ja muusikkoja. Mukana on ollut mm. pelintekijä Steve Jackson, näyttelijät Colin Ferguson ja Neil Grayston Eureka-sarjasta, Wil Wheatonin vaimo Anne Wheaton ja useampia ihmisiä Geek&Sundry-kanavan muista ohjelmista.


Jokaisen jakson alussa Wil Wheaton kertoo lyhyesti pelin lähtökohdat, vieraat esittelevät itsensä ja sitten pelaaminen voi alkaa. Pelin kuluessa esille tulevat tärkeät säännöt ilmestyvät ruudulle selventävinä grafiikkoina. Grafiikkojen avulla seurataan myös kierrosten välissä pistemäärien kehitystä ja sitä, kuka sillä hetkellä johtaa. Sopivissa kohdissa pelaajat kommentoivat pelin kulkua kameralle ja spekuloivat, kuka tulee voittamaan pelin.

 Pelin loputtua Wil haastattelee lyhyesti hävinneitä pelaajia ja palkitsee voittajan / voittajat pokaalilla, joka budjettisyistä pitää tosin ottaa aina takaisin. Erillisinä youtube-pätkinä on vielä vieraiden haastattelut, missä he kertovat itsestään ja suhteestaan pelaamiseen. Uusia jaksoja on ilmestynyt joka toinen viikko ja vuoroviikoin on myös ilmestynyt lyhyt blooper-video edellisen viikon jaksosta.

Jaksot välittävät hyvin pelaamisen hauskuuden, monta kertaa olemme nauraneet ääneen katsoessamme pelaajien toilailuja ja hauskaa sanailua. Leikkaus on loistavaa, väligrafiikat hienoja ja selkeitä ja musiikki hyväntuulista ja söpöä. Toisten pelaamisen katsominen ei ole missään vaiheessa tylsää ja pelejä haluaa päästä myös itse kokeilemaan. Meille tuttuja pelejä jaksoissa ovat olleet Settlers of Catan, Gloom, Pandemia, Last Night on Earth, Chez Geek ja Ticket to Ride. Jaksojen näkemisen jälkeen olemme kokeilleet Tsuroa ja Fiascoa.

Omat suosikkini jaksoista ovat olleet kaksiosainen roolipelijakso Fiasco, Last Night on Earth sekä Ticket to Ride, jossa on mukana Anne Wheaton. Pariskunnan keskinäinen sanailu on hauskaa katsottavaa, puhumattakaan Annen nappuloita järisyttävästä vahingosta :)

Tätä ensimmäistä kautta on jäljellä enää kaksi jaksoa, jonka jälkeen tulevaisuus on epävarma. Oikeastaan koko Geek&Sundry-kanavan jatko on vielä ilmassa. Youtuben kanavista päättävät eivät ole vielä antaneet vihreää valoa toiselle kaudelle, vaikka sarja ja kanava ovat olleet todella suosittuja. Sarja on vaikuttanut myös siinä esiteltyjen pelien myynteihin hyvin positiivisella tavalla ja lisännyt ylipäätään ihmisten kiinnostusta lautapeleihin ja niiden pelaamiseen. Todisteita tästä voi nähdä esimerkiksi As Seen On Tabletop-Tumblrissa ja lukea Wil Wheatonin blogista.

Jotta toinen kausi olisi mahdollinen, kannattaa katsomisen lisäksi tykätä jaksoista, eli painaa peukku ylöspäin-ikonia. Tämän tehdäkseen ei tarvitse omistaa Youtube-tiliä. Jos tosin sellaisen omistaa, kannattaa vielä käydä kommentoimassakin jaksoja. Näitä kaikki kolmea (monta katsomista, tykkäystä ja kommenttia jaksossa on) asiaa päättäjät syynäävät, kun päättävät sarjan kohtalosta.

Voimme suositella sarjaa kaikille lautapelaajille, lautapeleistä kiinnostuneille ja myös ihmisille, joiden mielestä lautapelaaminen ei ole kivaa tai kiinnostavaa. Ehkä tämä sarja saa sellaisetkin ihmiset huomaamaan, että pelaaminen on hauskaa ja sosiaalista toimintaa.

Voit löytää soittolistan Tabletop-jaksoista täältä. Siinä ei tosin ole haastatteluja ja blooppereita, joten ne kannattaa etsiä itse.

EDIT: Niin ja muistakaa myös tilata samantien Geek&Sundry-kanava, painamalla Subscribe-nappia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti