perjantai 26. huhtikuuta 2013

Elokuvamielipide: Iron Man 3


Kävimme keskiviikkona heti tuoreeltaan katsomassa Marvel-elokuvauniversumin uusimman tulokkaan eli Iron Man 3 -elokuvan. Minulla oli ollut ehkä hieman liian kovat odotukset toisen Iron Manin suhteen joka ei ollutkaan aivan niin hyvä kuin mitä olisin toivonut.

Nyt kuitenkin Iron Man 3 suhteen olin hieman varovaisempi mutta silti odotin sitä positiivisesti. Ja se kyllä kannatti koska elokuva onnistui vielä olemaan parempi kuin mitä olin toivonut!

Koska itse en tykkää niistä yhtään niin vältän tässä tietenkin spoilereita parhaani mukaan. Mutta kuten aiemmin The Avengers ja Thor -leffamielipidejutuissa laitan loppuun erikseen merkittynä hieman ajatuksia yksityiskohtaisemmista ja spoilaavimmista jutuista.


Yksi iso syy miksi olin varovaisen optimistinen elokuvan suhteen oli sen ohjaajana ja toisena käsikirjoittana toiminut Shane Black. Hirveän tunnettu nimi hän ei varmasti monellekaan ole mutta on kirjoittanut useampia tunnetumpia 80-90 -luvun toimintaelokuvia. Yhtenä hänen tavaramerkeistään pidetään hyvää ja nokkelaa dialogia.

Varmasti tunnetuin hänen käsikirjoituksistaan on ensimmäinen Tappava Ase-elokuva. Itse tykkään varsin paljon hänen vuonna 2005 ilmestyneestä Kiss Kiss Bang Bang -elokuvasta joka oli myös hänen ensimmäinen oma ohjaustyönsä.

Kiss Kiss Bang Bang elokuvassa pääosassa on myös Robert Downey Jr. ja itse pitäisinkin elokuvaa yhtenä niistä mitkä mahdollistivat näyttelijän comebackin 90-luvun huume- ja alkoholiongelmien jälkeen. Miehillä oli siis kokemusta jo aiemmin hyvin onnistuneesta yhteistyöstä joten sekin mielestäni lisäsi mahdollisuuksia elokuvan onnistumiseen.

Tietenkin myös yksi syy myös miksi elokuvaan suhtautui positiivisesti on Robert Downey Jr. Tony Starkia on enää vaikea kuvitella keneksikään muuksi. Hän on vain aivan erinomaisen viihdyttävä, karismaattinen ja naseva Tony Starkin roolissa. 


Mutta kuten alussa sanoin niin kaikki tämä varovainen optimistisuus palkittiin. Iron Man 3 onnistui yllättämään monella tasolla, etenkin  juonielementeiltään. Se ylipäätänsä rakentaa hahmoja ja tarinaa edellisten Iron Man ja The Avengers -elokuvien pohjalta, mutta ilman että on välttämätöntä olla nähnyt niitä. Elokuva on kaiken kaikkiaan todella viihdyttävä ja ehdottomasti siis katsomisen arvoinen! 

Mandariini
Elokuva alkaa siitä, kun Ben Kingsleyn erinomaisesti näyttelemä terroristijohtaja Mandariini pröystäilee julkisesti Yhdysvaltojen presidentille terrori-iskuillaan. Samaan aikaan taas Tony Stark on ollut hieman rikki The Avengersin finaalin alien-invaasion jälkeen ja lähinnä viettää aikaa valvomalla sekä suunnitelemalla uusia Iron Man-haarniskoita. Vähemmän yllättäen Iron Man ja Mandariini joutuvatkin sitten törmäyskurssille kun yksi terrori-iskuista vahingoittaa henkilöä josta Tony välittää. Hirveästi enempää en nyt juonesta kerro koska siinä on kivasti yllättäviä käänteitä ja tapahtumia.

Elokuva lainailee useampia tarinaelementtejä ja hahmoja Warren Elliksen kirjoittamasta sekä Adi Granovin kuvittamasta vuonna 2005 ilmestyneestä Extremis-tarinasta. Jotain sarjakuvan ideoita oli jo käytetty ensimmäisessä Iron Man-elokuvassa. Lisäksi Adi Granov oli myös mukana suunnitelemassa ensimmäisen elokuvan Iron Man -haarniskan ulkoasua, joka kovasti muistuttikin juuri Extremis-sarjakuvassa nähtyä versiota. Uusimpaan elokuvaan on myös ujutettu viittaus kirjoittajaan, nimittäin Yhdysvaltojen presidentin sukunimi on Ellis. 



Robert Downey Jr. erittäin hyvän roolisuorituksen lisäksi elokuvassa kaikki muutkin näyttelijät tekevät  rooleissaaan hyvää työtä. Todellisena harvinaisuutena ja siksi ilona elokuvassa oleva yksi lapsihahmo ei ole yhtään ärsyttävä, vaan tälle on kirjoittu oikeasti ihan hauskaa dialogia. 

Mandariini sarjakuvissa
Kuten aiemmin jo kehuin, Ben Kingsley tekee kyllä todella hyvän roolisuorituksen Mandariinin roolissa. Hänellä on todella hyvä ääni, joka yhdistettynä siihen miten hahmo esitetään elokuvassa antaa tälle oikeaa uhkaavuutta.

Aiemmissa Iron Man-elokuvissa olikin jo vihjailtu hahmoon ja pohjustettu tämän esiintymistä, kun niissä oli esiintynyt 10 Sormusta -terroristijärjestö. Tässä elokuvassa Mandariini sitten esittäytyykin tämän järjestön johtajaksi. 


Uudelleen brändätty War Machine
Tonyn ystävä James "Rhodey" Rhodes on taas myös elokuvassa mukana ja ehkä hieman isommassa osassa kuin mitä edellisessä Iron Manissä. Tällä kertaa Yhdysvaltojen asevoimat ovat uudelleen brändänneet Rhodeyn käyttämän War Machine -haarniskan.

Edellisessä elokuvassa hahmon näyttelijä oli vaihtunut Don Cheadleen ja hän jatkaa roolissa myös nyt. Minusta Cheadle on roolissa paljon parempi kuin sitä ensimmäisesä elokuvassa näytellyt Terence Howard. Minusta Robert Downey Juniorilla ja Don Cheadlella on vain paljon parempi ruutukemia, joten heidän bromance-hetkiään on todella mukava seurata. 

Itsevarma Killian
Yksi uusi hahmo elokuvassa on tiedemies Aldrich Killian, jota näyttelee Guy Pearce. Killian on Advanced Idea Mechanics -ajatushautomon perustaja, joka ottaa yhteyttä Stark Industriesiin jotta nämä voisivat tehdä yhteistyötä Extremis-projektin tiimoilta. 

Sarjakuvissa A.I.M. järjestö on todellisuudessa natsien Hydra-terroristijärjestön teknologiaosasto. Mutta ainakaan tässä elokuvassa natsiviitteitä ei ole vaan lähinnä järjestöllä sattuu olemaan sama nimi.

Maya Hansen
Uusi hahmo elokuvassa on myös Rebecca Hallin näyttelemä tiedenainen Maya Hansen. Hän on Extremis-projektin alkuperäinen luoja ja Tony Starkin entinen yhden yön juttu. Kovinkaan paljon ruutuaikaa hahmo ei elokuvassa saa mutta on kuitenkin hyvin oleellisessa osassa tarinan kannalta.

Pepper ja Iron Man
Elokuvan isoin naisrooli on tietenkin Tony Starkin tyttöystävä ja Stark Industriesin johtaja Pepper Potts. Roolissa on jälleen Gwyneth Paltrow joka minusta kyllä sopii siihen hyvin.

Siksi onkin ihan kiva että Pepperillä on elokuvassa  isompi rooli tarinassa kuin aiemmin. Eikä vain pelkästään minään neitona pulassa vaan pääsee välillä itsekin potkimaan persuksia.


Visuaalisesti elokuva on myös erittäin onnistunut. Ihan The Avengers-luokan visuaalista tykitystä ei ole luvassa, mutta koska elokuvan tarina muutenkin on hieman henkilökohtaisempi, niin on ehkä ihan hyvä ettei ihan samanlaista eeppisyyttä haeta. Vaikka elokuvassa on paljon tietokone-efektejä niin silti toimintakohtaukset onnistuvat olemaan jännittäviä ja todella hienon näköisiä.

Itse kävimme katsomassa elokuvasta 3D-version, sillä se versio pyöri tietenkin Plevnan isoimmassa salissa. 3D ei käytännössä tuo elokuvaan mitään lisää, varsinkin kun se on vasta jälkikäteen muutettu, mutta se ei myöskään ollut mitenkään häiritsevää. Toimintakohtaukset olivat kuvattu sen verran selkeästi että niistä sai myös 3D:nä selvää. Joten kannattaa käydä katsomassa oman preferenssin mukaan, itse suosin aina isompaa kangasta ja tämä elokuva sai siitä kyllä hyötyä.

Pituutta elokuvalla on kunnioitettavat 2 tuntia ja 10 minuuttia mutta se on jälleen todella hyvin rytmitetty, eikä omalla kohdalla ainakaan missään vaiheessa tullut suvantokohtia. Vaikka elokuvassa on paljon ihan puhtaita puhekohtauksia niin dialogi on erittäin hyvin kirjoitettua eikä tylsistytä.

Jos on nähnyt ja pitänyt The Avengersistä ja/tai aiemmista Iron Man elokuvista niin silloin varsinkin suosittelemme elokuvaa varauksetta. Se rakentaa todella hyvin edellisten elokuvien tapahtumien päälle ja on todella jännittävä sekä viihdyttävä. Kannattaa siis käydä katsomassa!


Iron Man tunnistaa spoilerit nähdessään. Eikä arvosta niitä.

Tästä eteenpäin on SPOILEREITA. Joten jos ei halua pilata omaa leffakokemustaan niin ihan ihan ihan ihan ihan oikeasti suosittelen että kannattaa katsoa elokuva ensin ja sitten vasta käydä lukemassa. Luvassa nimittäin yksityiskohtia erittäin merkittävistä ja isoista juonenkäänteistä.

Teitä on varoitettu!


Muutaman huomion voisi vielä sanoa elokuvan juonesta. Elokuva pääsi nimittäin yllättämään useammankin kerran käänteillään, joka oli oikeasti piristävää. Tuntuu että monissa elokuvissa juonikuviot toistavat tuhanteen kertaan nähtyjä samoja kaavoja.

Minusta todella hyvä esimerkki onnistuneesta misinformaatiokampanjasta on Mandariinin hahmo. Oli helppo sarjakuvien pohjalta ja elokuvan mainoksia nähneenä  uskoa että Mandariini todellakin olisi se superrikollinen mikä sarjakuvissakin. Se että kyseessä olikin vain roolia esittävä näyttelijä yllätti täysin. Se oli aika rohkea veto koska hahmo on erittäin tunnettu Iron Manin vastustaja mutta minusta se oli onnistunut ratkaisu. Toinen hyvä juonenkäänne joka pääsi yllättämään oli se kuinka kävi ilmi että Maya olikin pahis. Koska en ollut ennen elokuvaa Extremis-sarjakuvaa lukenut niin tämäkin käänne tuli ihan puskista.

Muutenkin minusta Extremis-juoni oli ylipäätänsä onnistuttu pitämään todella hyvin peitossa ennakkomainonnassa. Se yhdistettynä Mandariini-harhautukseen teki katsomiskokemuksesta oikeasti jännittävän koska en yhtään osannut arvata mihin suuntaan tarina kehittyy. Tosin varapresidentin osoittautuminen pahikseksi ei tullut yllätyksenä vaan sen osasi kyllä arvata kun kävi ilmi että pahikset halusivat presidentin hengiltä.

Pahiksina Extremis-roistot olivat minusta todella hyvä ratkaisu, sillä jokainen niistä tuntui oikealta uhalta. Parantumiskyky sekä metallin sulattamis/leikkaamis-voimat tekivät niistä todellisia vastustajia. Varsinkin pikkukaupungissa tapahtuvassa toimintakohtaus oli oikeasti jännittävä koska Stark oli ilman haarniskaansa ja vastassa oli kaksikin super-pahista.

Pidin lopputaistelusta mutta tavallaan olisin kaivannut että eri haarniskoiden erot olisivat tulleet käytössä jotenkin vahvemmin esiin. Tosin missään vaiheessa en uskonut että kun Pepper tippui alas liekkeihin että tämä olisi kuollut siihen. Yllätyksenä tuli kyllä että Pepper palatessaan ei pelkästään vähän auttanut Tonya pois pulasta vaan käytännössä pieksikin pääpahiksen ihan itse. Mutta se olikin todella positiivinen yllätys sillä juuri aiemmin Pepper alkoi kärsiä pahasti neito pulassa -syndroomasta.

Pidin myös paljon siitä kuinka Starkin hahmo sai hieman lisää syvyyttä New York-traumojensa kautta ja oli mielenkiintoista että tietyllä tavalla niitä ei kuitenkaan täysin käsitelty loppuun. Toivottavasti mahdollissa jatko-osissa niihin vielä palataan jotenkin uudestaan. Elokuvan lopun ratkaisu sirpaleen poistosta ei nimittäin minusta millään tavalla sulje pois jatkoa, sillä käsittääkseni sama asia on jo tapahtunut aikoja sitten Marvelin sarjakuvissa.

Iron Man liiskasi spoilerit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti