maanantai 7. marraskuuta 2011

Kirjahaaste: ällöttävä kirja

Day 9: Book that makes you sick

 Taas venytän haasteen rajoja enkä laitakaan tähän kirjaa vaan novellin.


China Miévillen novelli Lemmikki (Familiar) on julkaistu suomeksi Uuskummaa -antologiassa. Tarinan alussa maagi tekee itselleen familiaarin, lemmikin jolla on maagisia ominaisuuksia. Maagikolta siihen tarvitaan muistaakseni ainakin sylkeä ja siemennestettä ja kun familiaari on valmis, se ei olekaan sitä mitä piti. Maagikko olisi halunnut ylvään ja uljaan eläimen, mutta tästä tulikin inhottava limainen rääpäle.

Niinpä maagi heittää sen säkissä lampeen, mutta familiaari ei yllättäen kuolekaan. Tarina etenee kertomaan, miten familiaarille alkaa vähitellen kerääntyä sekä älykkyyttä että massaa. Novellia lukiessa tuli häiriintynyt ja ällö olo, joka varmasti uuskumman tapauksessa oli tarkoituskin. En kuitenkaan kokenut sitä hirveän miellyttävänä ja senpä takia Miévillen kirjat ovat jääneetkin lukematta. Ehkä pitäisi antaa kirjailijalle toinen tilaisuus, sillä ainakin the City & the City kuulostaa mielenkiintoiselta.

3 kommenttia:

 1. Hih. Tuota en olekaan lukenut, mutta diggailen kovasti Miévillen Perdido Street Stationia. Varsinkin heti lukemisen jälkeen olin ihan innoissani. Voi olla, että toisella lukemiskerralla ei kolisisi ihan niin kovasti. Ei ehkä siis uskalla tarttua uudestaan...

  Samaan maailmaan sijoittuvat The Scar ja Iron Council olivat hyviä myös, joskin jälkimmäisen lukeminen oli minulle jostain syystä hyvin työlästä. Kaikille Miéville ei kyllä sovi. Yksi kaverini jätti Perdidon kesken 'liian kummallisena' ja toinen kyllä luki sen, mutta se 'ei ollut sen juttu'.

  VastaaPoista
 2. Mulle on tuosta antologiasta jäänyt oikeastaan ainoana mieleen Margo Lanaganin novelli Kun siskoni laulettiin pikeen. Sekin oli aika ahdistava.

  Miévillen Perdido Street Station on mullakin luettavien listalla. Se vain on tosi pitkä. Lista siis :-)

  VastaaPoista
 3. Divine:Kiitos vinkeistä, pitääpä nuo kyllä lisätä lukemislistalle!

  wgarv: Vaikka pikeenlaulamis-novelli oli ahdistava, tykkäsin siitä todella paljon. Myös Kelly Linkin Taikuutta vasta-alkajille oli niin hyvä, että luin sen ääneen GC:lle.

  VastaaPoista