tiistai 15. marraskuuta 2011

Kirjahaaste: elämän muuttanut kirja

Day 10: Book that changed your life

Kovin dramaattinen on tämän päivän otsikko. En nyt voi sanoa, että mikään kirja olisi täysin elämääni muuttanut, mutta tämä nyt menee lähinnä siihen kategoriaan. Eli kyseessä on Mats-Eric Nilssonin Aitoa Ruokaa - Väärentämättömän ruuan opas. Tämän kirjan lukemisen jälkeen meidän perheessä on lisätty luomun ostamista ja kaupassa syynätään tarkemmin tuoteselosteita ja yritetään valita tuotteita, jossa on mahdollisimman vähän lisäaineita. Kirjaan on listattu 150 elintarviketta ja kerrottu niiden valmistustavoista ja niiden sisältämistä lisäaineista. Usein tämän jälkeen on kerrottu niiden luomuvaihtoehdoista ja jossain tapauksissa jopa Reilun kaupan vaihtoehdoista.

Erittäin mielenkiintoisia kohtia olivat kuvaukset siitä, miten tarkalleen ottaen teollisuudessa valmistetaan vitamiineja ja joka paikkaan tungettua muunnettua maissitärkkelystä. Hyvin paljon tuli uutta tietoa myös elintarvikkeista, esimerkiksi että mustat säilykeoliivit värjätään usein mustiksi, Valion ranskankermassa on neljää lisäainetta verrattuna smetanan nollaan (ei ole tullut aiemmin verrattua) ja Yhdysvalloissa on määritelty että maapähkinävoin pitää sisältää vähintää 90 prosenttia maapähkinöitä. Kirja ottaa kantaa myös siihen, millaisilla mainoslauseilla elintarvikkeita markkinoidaan ja miten pahasti ne voivat johtaa harhaan. 

Olisin kaivannut itse kirjaan vielä lyhyttä katsausta lisäainetutkimuksiin ja siihen, millaisia vaikutuksia niillä on ihmisen elimistöön ja terveyteen. Myös harmitti Reilun kaupan käsittely pelkästään sosiaalisena merkkinä, jolla ei ole juuri tekemistä ruuan maun tai laadun kanssa. Kuitenkin iso osa Reilun kaupan elintarvikkeista on nykyään myös luomua ja makuun sekä laatuun kiinnitetään kyllä huomiota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti