lauantai 12. marraskuuta 2011

Sarjavinkkaus: Community


Tällä kertaa vinkkauksen vuorossa on yksi hauskimmista sarjoista johon on tullut pitkään aikaan tutustuttua. Kyseessä on siis 2009 alkanut amerikkalainen komediasarja nimeltään Community. Sarja sijoittuu amerikkalaiseen Greendale nimiseen community collegeen (joka ehkä vähän vastaisi vaikkapa kansanopistoa) ja kertoo seitsemästä eri-ikäisestä ja -taustaisesta opiskelijasta jotka päätyvät alunperin samaan espanjan-opintoryhmään. 


Se ei ehkä heti kuulosta erityisen hauskalta tai mielenkiintoiselta mutta tästä aika arkipäiväisestä lähtökohdasta saadaan irti mitä mainioimpia juttuja. Monet sarjan vitseistä rakentuvat hyvin pitkälti runsaille populaarikulttuuri-viittauksille ja metahuumorille. Myös laaja hahmokatras luo hyviä mahdollisuuksia perinteisemmällekin huumorille mutta kuitenkin omalaatuisesti toteutettuna.

 

Lisäksi Community erottautuu edukseen suurimmasta osasta amerikkalaisia komedia/sitcom-sarjoja sillä että siinä ei ole lainkaan naururaitaa ja se on kuvattu yhdellä kameralla jolloin se on visuaalisesti enemmän "normaalin" sarjan näköinen.    

Alkupuolella sarja vielä haki suuntaansa mutta teemajaksojen myötä, varsinkin ensimmäisen kauden loistavien Contemporary American Poultry (hillittömän hauska mafia-elokuvaparodia) sekä etenkin Modern Warfare (aivan paras paintball-aiheinen jakso missään ikinä*), se löysi oman tyylinsä joka on sisältänyt yhä enenevässä määrin genre-huumoria sekä viittauksia.

                               Modern Warfare jakson teaser-traileri.

Monet sarjan vitseistä ja teemajaksoista ovat samalla myös parodioita tv-sarja- sekä sitcom-perinteistä. Kuten esimerkiksi klassisen clip show -jakso jotka normaalisti ovat toivottoman tylsiä ja kierrätävät vain materiaalia aiemmista jaksoista, Communityn versiossa kuitenkin kaikki nähtävät clipit ovat varta vasten jaksoa kuvattuja ja osa niistä on aivan loistavan järjettömiä. Toinen hyvä esimerkki on jakso jossa osa hahmoista ääneen ilmoittaa kyseessä olevan bottle episode, eli mahdollisimman halvalla ja vähillä lavasteilla sekä ekstroilla tehty jakso.


Tribuutti aina mahtavalle dean Peltonille ja tämän loistaville asuille.


Päähahmoja sarjassa on periaatteessa yhdeksän joten jaksot aika usein keskittyvät pääasiallisesti vain muutamaan kerralla, paitsi tietenkin jossain tapauksissa kun koko ryhmä on ikään kuin jakson pääosassa.
Huolimatta tästä yksi Communityn hienouksista on se kuinka hahmot muuttuvat ja kehittyvät sarjan aikana, aikaisempiin tapahtumiin viitataan usein eikä reset-nappulaa painella joka jakson jälkeen.


Jeff
Jeff oli aiemmin menestyvä asianajaja mutta menetti työnsä koska kävi ilmi että hänen päästötodistuksensa ja sitä kautta toimilupansa oli "parempi kuin aito". Jos sarjasta täytyisi valita yksi hahmo päähenkilöehdokkaaksi niin se todennäköisesti olisi Jeff. Siitäkin huolimatta että perinteiseksi päähenkilöksi Jeff ei missään tapauksessa sopisi koska sarjan alussa entisen ammattinsa vuoksi hän on kyyninen egoisti joka ajaa vain omaa etuaan ja osaa olla hyvinkin epäpidettävä. Kuitenkin Jeff on usein tahtomattaan asioiden keskiössä ja toimii ikään kuin opintoryhmän isähahmona. 

Britta
Britta taas on hipihtävä maailmanparantaja, kasvissyöjä sekä entinen anarkisti joka aikoinaan jätti high schoolin kesken koska ajatteli että se tekisi vaikutuksen Radioheadiin. Britta yrittää yhä välillä toteuttaa maailmanparantamis-ajatuksiaan mutta ne eivät aina mene aivan putkeen.
Jos Jeff on opintoryhmän isähahmo niin Britta taas on selvästi äitihahmo ja he yhdessä yleensä yrittävät järjestää muiden ryhmäläisten asioita niin kuin itse näkevät ne parhaaksi.

Abed
Abed on ulkoiselta käytökseltään ryhmän eksentrisin henkilö, hän on populaarikulttuurin suurkuluttaja joka viljelee paljon puheessaan elokuva, tv- sekä genre-viittauksia. Sosiaalisiltataidoiltaan Abed on hieman puutteellinen sillä hän puhuu välillä liiankin suoraan eikä suodata puheitaan lainkaan, tosin sen vuoksi hän on myös usein ainoa joka näkee asiat sellaisina mitä ne oikeasti ovat. Sarjan edetessä Abed ja Troy ystävystyvät nopeasti ja heistä tulee lähes erottamaton pari jonka omaperäisistä sekä usein täysin järjettömistä jutuista irtoaa sarjan parhasta huumoria.

Troy
Troy on entinen high school jalkapallotähti joka loukkaannuttuaan joutui lopettamaan peliuransa. Sarjan alussa Troy varsinkin käyttäytyy välillä vielä ylivarmana sekä itsekkäänä entisenä tähtenä mutta ystävystyttyään Abedin kanssa kehittyy nopeasti aikuisempaan suuntaan sekä alkaa saamaan kosketusta sisäiseen nörttiinsä. Huumorin ohella Troyn ystävyydestä Abedin kanssa muodostuu myös iso merkitys hahmon kasvun kannalta.  

Annie
Annie kävi jo samaa high schoolia kuin Troy ja oli tähän ihastunut silloin mutta koki tilanteen toivomattomana sillä Troy oli vielä silloin suosittu jalkapallotähti. Community collegessa Annie on kuitenkin pääasiassa siksi että hän addiktoitui high schoolissa ADHD lääkitykseen ja sai lopulta hermoromahduksen, se että Troy sattuu käymään sitä myös on ikään kuin vain plussaa. Annie on sarjan alussa varsinkin hyvin perinteinen himo-opiskelijan arkkityyppi mutta rentoutuu sarjan edetessä ja hahmosta muutenkin löytyy muita ulottuvuuksia.

Shirley
Shirley on äskettäin eronnut kahden lapsen äiti joka on palannut takaisin koulunpenkille voidakseen opiskella markkinointia ja sen avulla myydä leivonnaisiaan netin kautta. Shirley on vakaumuksellinen kristitty toisin kuin kukaan muu opintoryhmästä joten hän lämpenee muiden ryhmäläisten uskonnoille tai uskonnottomuudelle hyvin hitaasti. Shirley on kuitenkin ylitsevuotavaisen ystävällinen kaikille mutta hermostuessaan paljastaa helposti varsinkin avioerosta johtuvaa pinnan alla kytevää raivoa. Ystävällisyydestään huolimatta Shirley on kova juoruamaan ja puhuu ryhmän ulkopuolisista helposti pahaa. Pierce on ainoa jolle Shirley on säännöllisesti tyly sillä loukkaantuu helposti tämän lähentely-yrityksistä sekä lähes tarkoituksettomasta rasismista.

Pierce
Piercinald Anesthesia "Pierce" Hawthorne kuten nimestä voi päätellä tulee rahakkaasta suvusta jonka omaisuus on tullut kosteuspyyheteollisuudesta. Pierce on ryhmän vanhin ja sen vuoksi itse kuvittelee että omaa elämänkokemusta sekä tietoa mitä erinäisimmistä asioista. Näin ei tietenkään ole vaan Pierce on todellisuudessa ryhmän ehkä kyvyttömin jäsen ja joutuu muutenkin kahnauksiin muiden ryhmän jäsenten kanssa. Joskus syynä on Piercen jopa kasuaali rasismi ja ennakkoluuloisuus muita kohtaan, toisinaan taas se että Pierce itse asettuu muuta ryhmää vastaan koska kokee että nämä eivät arvosta häntä. Tästäkin huolimatta Pierce osaa välillä yllättää eikä hahmona ole kuitenkaan jatkuvasti rasittava.

Señor Chang
Chang on ryhmän espanjankurssin henkisesti epätasapainoinen opettaja. Chang on opettajana aika epäpätevän oloinen ja välillä hyvinkin agressiivinen "opetusmenetelmiensä" suhteen. Chang ei juurikaan edellämainituista syistä tule toimeen juurikaan kenenkään oppilaan tai opettajan kanssa mutta opintoryhmäläisten kanssa tämä aika ajoin kuitenkin on jopa hyvissä väleissä.. Vaikka persoonana Chang ei käytännössä muutu sarjan aikana, tämän elämäntilanne kokee kuitenkin kaikista suurimmat muutokset.

Dean Pelton
Dekaani Craig Pelton on ehdottomasti yksi sarjan suosikkihahmojamme. Kuten tuo ylempänä oleva video näyttää niin Pelton on myös aika eksentrinen hahmo joka tykkää pukeutua mielenkiintoisiin asuihin millä tahansa tekosyyllä. Hahmo kovasti haluaisi että Greendale otettaisiin vakavasti opetusinstituutiona ja sen vuoksi yrittää välillä mitä erinäisin keinoin parantaa koulun mainetta. Hämäristä yrityksistään huolimatta Pelton on ehdottomasti sarjan sympaattisimpia hahmoja ja varsinkin tämän yritykset päästä ryhmää sekä varsinkin Jeffiä lähelle ovat aina viihdyttävää seurattavaa.


Näin loppuun voisi tiivistettää että Community on paras ja hauskin komediasarja vuosiin. Yksinkertaisesti kaikkien tulisi katsoa sitä.

Ikävä kyllä Suomessa mikään televisiokanava ei ilmeisesti ole älynnyt ottaa sarjaa ohjelmistoonssa mutta Briteissä ensimmäinen kausi tulee dvd:lle ensi viikolla ja jos ei halua jenkkijulkaisuja tilata niin ainahan on muitakin katsontakeinoja.


* Spaced-sarjan suurena fanina voin myöntää että kyseisen sarjan paintball-aiheinen jakso häviää erinomaisuudestaan huolimatta Communityn loistavalle jaksolle

2 kommenttia:

  1. Communitys rulettaa, kiitos teidän, olemme koukussa. Dean Pelton on todella tykätty täälläkin. Lisäksi ehdoton sivuhahmosuosikkini on Human Being -maskotti. Söpö (eikä ihan vähän pelottava)!

    VastaaPoista
  2. Jee! Tosi kiva kuulla että Community koukutti teidätkin =)
    Omalla kohdalla se maskotti kyllä välillä menee hitusen liikaa sinne creepyn puolelle ;)

    VastaaPoista