sunnuntai 14. elokuuta 2011

Avautumista: Eurekan lopettaminen


Syfy (kanava joka aiemmin tunnettiin nimellä SCI FI) ilmoitti aiemmin tällä viikolla ettei tulisi enää uusimaan Eureka televisiosarjaa kuudennelle kaudelle. Sarjan ystävinä tämä tietenkin aiheutti niin sanotusti ei-kovin-lievää Vitutusta meissä. Asiaa ei tietenkään auttanut että tätä tietoa oli edeltänyt vain neljä päivää aiemmin ilmoitus siitä että kuudes kausi tulisi olemaan vain kuusi jaksoa pitkä ja todennäköisesti myös sarjan viimeinen.

Mutta ilmeisesti olisi ollut liikaa pyydetty Syfyn idiooteilta että sarjalle olisi annettu kunnolla aikaa juonikuvioiden loppuunsaattamiseen. Tämä ei myöskään ollut ensimmäinen kerta kun Syfy (tai edeltäjänsä SCI FI) teki näin, oikeastaan kanavalla on turhankin pitkä historia hyviä sarjojen lopettamisesta. Ainahan sarjan jota on seurannut lopettaminen kirpaisee mutta miksi sitten tällä kertaa Eurekan tapaus ottaa normaaliakin enemmän päähän?


Ensinnäkin tietenkin se että sarjan lopettamiseen ei ollut erityisen hyvää syytä!

Katsojaluvut eivät olleet romahtaneet kannattamattomalle tasolle mutta ainakin yhden Eureka kirjoittajista mukaan syynä pikemminkin oli se että Eurekan voittomarginaalit eivät vain ole tarpeeksi isoja Syfyn uudelle emoyhtiölle. Sarja ei tehnyt siis tappiota, se ei vaan tehnyt tarpeeksi rahaa pukumiesten mielestä. Mitä nyt siitä että se oli yksi kanavan suosituimmista ja katsotuimmista originaalisarjoista tai että sillä oli vannoutunut fanikunta tai että tasoltaan suurinosa jaksoista olivat yhä vielä aivan mainioita.

Vasta-argumentin toki voi esittää karikatyyrimme Kalle-Kapitalistin muodossa, että yrityksillä on velvollisuus tuotttaa voittoa omistajilleen ja jos he tulkitsivat että sitä ei tule tarpeeksi niin heillä on täysi oikeus lopettaa sarja. Periaatteessa riistokapitalisti-ystävämme olisi toki oikeassa mutta minusta pelkkä puhdas voiton maksimoinnin tavoitteleminen ei ole oikea tapa tehdä mitään luovaa.

Eikä näillä ole edes proton-packejä, pfft.
Varmasti Syfy voi nyt käyttää Eurekan tuotannosta säästyvät rahat ja tehdä samalla rahamäärällä kolme uutta tosi-tv sarjaa haamujen tai merihirviöiden tai jonkun muun metsästyksestä mutta ovatko ne taiteellisesti tai laadullisesti lähelläkään Eurekan (tai minkään muun Syfyn lopettaman sarjan) tasoa? Eivät tietenkään. Lisäksi kyseessä olisi taas yksi askel kauemmaksi kanavan oletettavasta kohdeyleisöstä.

Vaikka toki voidaan ehkä sanoa että viimeistään vapaapainin tultua mukaan Syfyn (itseasiassa jo kanavan ollessa vielä oikeinkirjoitettulla vanhalla nimellään SCI FI) ohjelmistoon se alkoi suuntautumaan juurikin enemmän 12-28 vuotiaille pojille eikä niinkään kaikenikäisille spefistä kiinnostuneille.

Jotenkin vaan tuntuu Väärältä ohjelmalta sci fi kanavalle...

Hieman tangentilta aiheeseen palataakseni niin toinen mikä koko asian hoitamisessa on ollut Syfyn puolesta aivan käsittämätöntä on se että sarjan tekijöille asiasta ilmoitettiin vasta sen jälkeen kuin Syfy oli ensin julkaissut siitä virallisen pressitiedotteen. Osa sai kuulla asiasta ensimmäisenä Twitterin ja muun sosiaalisen median kautta. Toisin sanoen he saivat kuulla että ovat työttömiä sitä kautta kun sarjan fanit protestoivat asiaa netissä. Siis mitä helvettiä? Ei näin Syfy, ei näin.


Myös yleisesti ajaltuna tälläinen idioottimainen toiminta Syfyltä pistää miettimään muiden kanavan sarjojen jatkoa. Näillä näkymin ainakin Sanctuary ja Warehouse 13 jatkuvat mutta saa nähdä missä vaiheessa voittomarginaalit pienenevät niissä liikaa että emoyhtiön pukumiehet päättävät niidenkin lopettamisesta. Aikaisempia uhreja tällä toiminnalle on vuosien varrella ollut muun muassa kaikki Stargate sarjat (joista varsinkin Atlantis ottaa yhä päähän), Caprica ja tietenkin Farscape.

Kyllä, tästä ollaan yhä erittäin katkeria!
Farscape sentään sai Peacekeeper Wars-minisarjan lopettamaan pääjuonen tyydyttävästi ja Stargate Atlantiksenkin lopettaminen oli sen verran ajoissa tiedossa että sarjan viimeinen jakso toimi suhteellisen hyvänä finaalina. Muilla sarjoilla ei ollut aivan niin hyvä tuuri.

Jos yksi positiivinen asia täytyy tästä löytyä niin se on että Syfy on ilmoittanut tilaavansa yhden jakson viidettä kautta lisää jotta sarjan tekijöillä olisi edes jonkinlainen mahdollisuus finaalin kirjoittamiseen. Tämä on siinä mielessä todella kiva että vaikka tällä hetkellä Syfy näyttää vasta neljänen tuotantokauden toista puoliskoa niin viides kausi on viimeistä jaksoa vaille kuvattu joten ilman tätä ylimääräistä jaksoa niin sarja todennäköisesti olisi jäänyt paljon enemmän kesken.

Toivotaan että Warehouse 13 välttää liian yleisen kohtalon...

4 kommenttia:

 1. Minua vielä lisäksi harmittaa tosi paljon näyttelijöiden puolesta, kun kaikesta päätellen heillä on ollut tosi hyvä porukka, jolla on ollut tosi kivaa ja hauskaa yhdessä: http://wilwheaton.typepad.com/wwdnbackup/2011/08/saying-goodbye-to-eureka.html

  Syfy ei tosin ole ainut joka osaa sössiä asiat ja kusta sarjojensa muroihin: AMC potkaisi pellolle Walking Deadin showrunnerin, saa nähdä mitä siitä seuraa :(

  http://io9.com/5830082/amcs-crazy-ideas-for-cutting-costs-on-the-walking-dead

  VastaaPoista
 2. Huoh Eurekakin vielä... Käsittämätöntä mitä tuolle kanavalle on tapahtunut.

  VastaaPoista
 3. Minä olen jopa niin harhaoppinen, että olisin halunnut Caprican jatkuvan. Mutta eipä sekään saanut jatkoa...:(

  Uskaltaako seurata mitään tyylikästä sarjaa, jos se kuitenkin lopetetaan? Ajatellaanko ollenkaan tv-sarja-addiktien jälki(vieroitus)hoitoa?

  VastaaPoista
 4. Furinji: Niinpä niin. Jotain todella outoa sen on täytynyt olla..

  Alitsa: Me ei olla vieläkään saatu aikaiseksi katsoa Capricasta kuin se pilotti. Pitääpä ottaa se työn alle kun ollaan saatu Stargate Universe loppuun.

  Toi on kyllä erittäin hyvä kysymys. Sarjojen tekijöiden pitäisi saada ujutettua sopimuksiin sellainen pykälä, että jos kanava lopettaa sarjan, niin pitää antaa tekijöille muutama jakso aikaa solmia kaikki langanpäät yhteen ja tehdä tyydytävä loppuratkaisu. On se kyllä tyhmää, kun asiakkaita (tv-sarja addikteha) ei ajatella yhtään noissa päätöksissä :(

  VastaaPoista