torstai 4. elokuuta 2011

Ensivaikutelmia: Steampunk Bible ja Cabinet of Curiosities

Kun selaan uutta kiinnostavaa kirjaa ensimmäistä kertaa kirjakaupassa tai omassa rauhassa sen ostettuani, minut valtaa samanlainen tunne kuin nähdessä ihastuksen kohteensa varoittamatta. Jalat menevät veteläksi, vatsanpohjasta huikaisee ja sydän pamppailee. Eilen posti toi minulle adlibris-verkkokaupasta kaksi uutta ihanaa kirjaa: Jeff VanderMeerin & S.J Chambersin Steampunk Biblen sekä Ann & Jeff VanderMeerin toimittaman The Thackery T. Lambshead Cabinet of Curiosities-kirjan.

Steampunk Bible sisältää paljon upeita värillisiä kuvia  ja paljon paljon asiaa Steampunkin monista kasvoista. Asiaa lähestytään eri luvuin, joista jokainen keskittyy yhteen aihealueeseen: alakulttuurin kirjallisista juurista muotiin, audiovisuaaliseen mediaan, tapahtumiin, sarjakuviin, taiteeseen ja käsitöihin. Kahden kirjoittajan tekstien lisäksi kirjaan on siroteltu lyhyempiä tekstejä genren erilaisilta vaikuttajilta. Tykkään ideasta, mutta oudoksun tekstien sijoittelua. Ne ovat pidempien artikkelien "sisällä"  tietoiskutyyppisinä lisäyksinä, mutta se vaikeuttaa hieman kirjan lukemista, kun seuraavalla sivulla kesken jäänyt lause ei jatkukaan vaan pitää hypätä muutama sivu eteenpäin. Muuten kirja vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta ja kattavalta ja olen innoissani siitä!Toinen kirja on tehty myös tietokirjamaiseen muotoon, mutta on täysin fiktiivinen ja myös kovin steampunkahtava. Spekulatiivisen fiktion kärkinimet (vain muutamia mainitakseni: Stepan Chapman, China Mieville, Alan Moore, Mike Mignola, Michael Moorcock, Holly Black) ovat tuottaneet kirjaa varten taidetta, novelleja ja tietokirjamaisia kuvauksia oudoista laitteista ja artifakteista jotka ovat kuuluneet fiktiivisen tohtori Lambsheadin kokoelmiin. Kirja on tietynlainen jatko-osa The Thackery T. Lambshead Pocket Guide to Eccentric & Discredited Diseases- kirjalle, joka on myös ostoslistallani. Mieluusti olisin nähnyt tässä kirjassa vieläkin enemmän kuvia ja vielä värillisenä, mutta kaikkea ei voi saada. Ensivilkaisulla vaikuttaa kyllä lupaavalta!

Enemmän arvosteluntynkää näistä siis sitten, kun olen ne lukenut. (Siinä saattaa vierähtää pidempi tovi, tietokirjateksti vaatii itselläni ainakin enemmän prosessointia kuin soljuva proosa).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti