perjantai 26. elokuuta 2011

Sarjavinkkaus: Warehouse 13

Warehouse 13 kertoo mystisestä varastosta keskellä Amerikan Yhdysvaltojen erämaata. Varastoon on vuosisatojen aikana kerätty yliluonnollisia ja maagisia ominaisuuksia sisältäviä esineitä eli artefakteja. Ne ovat yleensä historiallisten henkilöiden omistamia ja niihin on imeytynyt omistajansa luonteenpiirteitä tai ominaisuuksia. Ne ovat myös hyvin vaarallisia sekä epävakaita tavallisten ihmisten käsissä ja senpä takia ne pitää varastoida. Tasaisin väliajoin niitä löytyy nykypäivänkin Amerikasta ja ne aiheuttavat käyttäjänsä ansiosta tahatonta tai tahallista vahinkoa ja Varaston agenttien pitää ne löytää, neutralisoida sekä kuljettaa varastoitavaksi.

Myka ja Pete
Agentit käyttävät ihanan steampunk-tyylisiä turvallisia artefakteja apunaan, lähinnä Tesla-pistoolia sekä Farnsworth-näköpuhelinta.

Farnsworth
Tesla
Nikola Teslan keksimä Tesla-pistooli tainnuttaa uhrinsa sähköiskulla ja aiheuttaa lähimuistinmenetyksen. Philo Farnsworthin keksimä näköpuhelin lähettää kaksisuuntaista ääntä sekä kuvaa.

Ensimmäisen kauden alussa Varastoon saapuvat uudet agentit, Pete Lattimer ja Myka Bering, joista tulee työpari. Pete on impulsiivinen, vitsejä viljelevä koheltaja, joka saa välillä eri tilanteista tai ihmisistä tiettyjä "viboja" ja toimii niiden mukaan. Myka on älykäs, pohdiskeleva ja  noudattaa sääntöjä välillä tuskastumiseen saakka.

Artie, Pete, Myka ja Claudia
Heidän pomonaan Varastossa toimii Arthur Nielsen joka on hajamielisen professorin ja hullun keksijän sekoitus, välillä nallekarhumaisen lempeä ja välillä kuin pyllyyn ammuttu karhu.

Toisella kaudella mukaan tulee Claudia Donovan, teini-ikäinen tietokonenero joka alunperin oli aika rasittava mutta on kasvanut hyvinkin pidettäväksi hahmoksi. Kolmannella kaudella joukko kasvaa vielä Steve Jinksillä, joka on kuin ihmismuodossa oleva valheenpaljastin.


Helena G. Wells
Näiden hahmojen lisäksi sarjassa on muutama sivuhahmo ja paljon vierailevia tähtiä. Yksi kakkoskauden isompaan tarinakuvioon kytkeytyvä hahmo on science fiction kirjailija ja entinen Warehouse-agentti H.G Wells, joka onkin tässä universumissa nainen eikä mies. Syfy on kaavailemassa tälle hahmolle spin-off-sarjaa, joka sijoittuisi 1800-luvulle. Odotamme mielenkiinnolla, varsinkin kun Helena oli Nikola Teslan "oppipoika" siihen aikaan. Helenaa näyttelee Jaime Murray, joka onnistui ärsyttämään meidät raivon partaalle Dexterissä mutta on Warehouse 13 huomattavasti vähemmän ärsyttävä.

Missä Tesla, siellä parhaus
Sarja on hyvä pari Eurekalle, sillä kuten sekin, Warehouse on kevyt, hauska ja seikkailullinen scifi-sarja joka ei ota itseään liian vakavasti. Hahmot kehittyvät ja niistä paljastuu vähitellen uusia puolia ja myös itse Varastosta paljastuu uusia asioita. Kummassakin sarjassa on myös hyvin samanlainen jaksorakenne: jotakin menee pieleen ja sitä joudutaan tutkimaan ja asiat palauttamaan oikealle tolalle. Kaavamaisuudesta huolimatta tämäkin sarja onnistuu suurimmaksi osaksi tuomaan jaksoihin aina jotain uutta ja kiinnostavaa. Yleensä se on jokin jännä vekotin artefaktin muodossa, mutta kausilla on myös takanaan aina isompi juonikokonaisuus ja itse Varastonkin toiminnasta ja historiasta ammennetaan pienellä lusikalla aina silloin tällöin jotain maukasta soppaan.

Itse olen ihastunut myös aivan täysin sarjan alkutekstiosioon, jossa on kaunis musiikki ja kauniita kuvia <3 Ooooh, shiny! :)1 kommentti: