keskiviikko 17. elokuuta 2011

Sarjavinkkaus: Eureka

Avautumisen jälkeen onkin hyvä aika kertoa siitä sarjasta, jonka lopettamispäätös sai aikaiseksi edellisen postauksen. Kyseessä on siis Eureka, amerikkalaisesta pikkukaupungista kertova hyväntuulinen scifi-sarja. Pikkukaupunki on erilaisten tiedemiesten ja keksijöiden asuttama ja sen johdosta vastaa Global Dynamics-yritys joka on Amerikan puolustusministeriön alainen. Sarjan alussa kaupunkiin muuttaa uusi sheriffi Jack Carter tyttärensä Zoen kanssa. Carter on hyvin perustavanlaatuinen vanhanaikainen poliisi, hyväntahtoinen "jokamies" joka selvittää pulmatilanteet yleensä maalaisjärjellä. Maalaisjärjellä onkin käyttöä, sillä yleensä jokin tiedemiesten kokeiluista menee kamalalla tavalla pieleen ja Carter joutuu pelastamaan kaupungin tai jopa koko maailman melkeinpä viikottain.

Small town, big secret


Carterin ja Zoen lisäksi päähahmoihin lukeutuvat Dr. Allison Blake, jonka kanssa Carterilla on "Will they won't they"-tyylinen romanttinen suhde koko sarjan läpi, Jo Lupo joka on apulaissheriffi asenteella "shoot first, ask questions later", ja Dr. Henry Deacon, kaupungin mekaanikko ja jokapaikan höylä. Nämä hahmot ovat olleet mukana alusta tähän päivään asti, poikkeuksena toki Zoe joka lähti opiskelemaan muualle. Näiden lisäksi sarjassa on vielä iso kasa päähahmoihin lukeutuvia hahmoja, jotka ovat olleet mukana sarjan alussa mutta eivät enää, tai eivät olleet alkukausilla mutta ovat tulleet mukaan myöhemmin. Ja näiden lisäksi vielä iso kasa sivuhahmoja, jotka ovat mukana silloin tällöin mutta kuitenkin säännöllisesti.

 Tämän hetkisen kauden (4.n kauden loppupuolisko eli 4.5) uusimpia lisäyksiä ovat Dr. Parrish ja Dr. Holly Marten, joita näyttelevät Wil Wheaton ja Felicia Day. Felician rooli on hänelle nimenomaan mittatilaustyönä tehty ja muistuttaa hieman hänen hahmoaan The Guild-sarjassa. Muutenkin sarjassa vilahtelee paljon spefi-sarjoista tuttuja näyttelijöitä, vain muutamia mainitakseni Chris Gauthier (Supernatural, Sanctuary),  Kavan Smith (Stargate: SG1 ja Atlantis) , Debrah Farentino (Maa 2), Jame Callis (Battlestar Galactica) ja Ming-Na (Stargete: Universe).

Jaksojen juonet perustuvat yleensä enemmän tai vähemmän samaan kaavaan: jokin tiedemiesten keksinnöistä menee mönkään tai aiheuttaa ennalta-arvaamattoman vaaratilanteen, jonka Carterin pitää selvittää parhain päin muiden avustuksella. Jokaisella kaudella on myös koko kauden kestävä isompi juoni-kuvio. Sarjan tekijät ovat tästä kaavasta huolimatta pitäneet sarjan tuoreena vaihtaen muutaman kerran olosuhteet aivan täysin päälaelleen muuttamalla aikalinjaa, niin että osa hahmoista muistaa vanhan aikalinjan tapahtumat mutta suurin osa on täysin tietämättömiä siitä. Ja virkistävästi nämä muutokset ovat lopullisia (seuraavaan muutokseen asti), eivätkä siis vain yhden jakson kestäviä. Hahmot myös kehittyvät ja muuttuvat sarjan edetessä ja jokaisesta hamosta paljastuu uusia puolia.

Lisäksi neloskauden aikana on ollut useampi cross-over jakso Syfyn toisen loistavan sarjan, Warehouse 13 kanssa. Kummastakin sarjasta on vieraillut hahmoja toisessa sarjassa ja ilmeisesti myös Syfyn uusin sarja, Alphas, sijoittuu samaan universumiin Eurekan ja Warehouse 13 kanssa. Tosin Eurekan lopettamisen myötä hyvä idea mielestäni haaskataan.
Vaikka jaksojen taso välillä heilahteleekin, on sarja hyväntuulinen, jännittävä, mielenkiintoinen ja hahmoihin kiintyy helposti. Kannattaa siis hypätä mukaan! (harmi, että Suomesta käsin ei voi vaikuttaa katsojalukuihin, mutta ostakaa vaikka dvd-boxeja! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti