maanantai 16. joulukuuta 2013

Joulukalenteri+
Päivä 16 / 30


Tämän päivän haaste oli vihdoinkin todella helppo. Tiesin nimittäin välittömästi minkä elokuvan tulisin valitsemaan. Kyseessä on kirjasta tehty elokuvasovitus.

Kirjat ovat olleet läpi elokuvan historian todella vahva taustamateriaalin lähde. Jos kirja on tarpeeksi tunnettu ja suosittu niin on hyvin todennäköistä että se on jossain vaiheessa sovitettu elokuvaksi tai vähintäänkin sen elokuvaoikeudet on ostettu.

Jotkut sovitukset taas tehdään ilman lupaa (kuten vaikkapa F.W. Murnaun klassikko Nosferatu) ja joskus olisi ollut kuitenkin parempi ettei niitä olisi tehty ollenkaan (lisää siitä huomisessa joulukalenterissa...).

Elokuvasovitukset ovat kuten nimestä käy ilmi alkuperäisteosten sovituksia eli niitä on jouduttu tavalla tai toisella muokkaamaan että ne toimisivat elokuvina. Usein kirjojen ystävät väittelevätkin ovatko jotkin sovitukset tarpeeksi (tai yhtään) uskollisia alkuperäisteokselle.

Mahtaako meidän kohdallamme suosikkimme olla puristeille sopivia täydellisiä kirja-adaptaatioita vai kamalia muutoksia tekeviä ja vapauksia ottavia viihdepläjäyksiä?

Day 16: Favorite book adaptation


Ridley Scott: Blade Runner (1982)


Los Angeles, vuonna 2019. Eläkkeelle jäänyt poliisi Rick Deckard värvätään takaisin "blade runneriksi". Se on kutsumanimi ihmisten kaltaisten ja näköisten mutta keinotekoisesti luotujen olentojen, replikanttien, metsästäjille. Hänen tehtävänsä on saada kiinni viisi uusinta Nexus-6 sarjaa edustavaa replikanttia jotka ovat paenneet maahan.

Blade Runner oli minulla vahvana ehdokkaana ensimmäisen päivän kaikkien aikojen suosikkielokuvaksi. Mutta kun päädyin lopulta Seitsemään samuraihin niin tiesin että elokuva päätyisi sitten varmasti tälle päivälle.

Elokuva on löyhä sovitus Philip K. Dickin kirjasta Do Androis Dream of Electric Sheep / Palkkionmetsästäjä. Olen kirjan lukenut kertaalleen 90-luvulla mutta hyvistä kohdista huolimatta se ei kuulu suosikkeihini herran tuotannosta, elokuvan taas olen nähnyt lukemattomia kertoja.

Minulle elokuva on todellinen harvinaisuus koska se on parempi kuin alkuperäisteos mihin perustuu. Usein kirjojen elokuvasovitukset hukkaavat sen verran paljon alkuperäisteoksten olemuksesta etteivät pääse samalle tasolle niiden kanssa.

Blade Runner taas ottaa kirjan parhaiten toimivat elementit ja pureutuu niihin vielä enemmän. Se kyllä poistaa paljon sivujuonikuvioita ja elementtejä mitä kirjassa on mutta minusta se vain toimii sillä se siirtää painopisteen kokonaan replikantteihin ja ihmisyyden pohdiskeluun.

Elokuva on sisällöllisesti siis moniulotteinen ja varsinkin sen loppu on monitulkinnaisuudessaan sellainen että aiheuttaa yhä paljon keskustelua. Siinä riittää hyvinkin pureskeltavaa ja pohdittavaa useammalle katselukerralle. 


Visuaalisesti elokuva on yhä myös yksi hienoimpia mitä tiedän. Elokuvan maailma on täynnä neonvaloja, aasialaisvaikutteita, synkkiä savuisia ja hieman ränsistyneitä tapahtumapaikkoja. Se on täyttä cyberpunkkia ja pidän siitä todella paljon.

Lisäksi sen upea pienoismalli ja efektityöskentely tekee kaikesta paljon konkreettisempaa sekä fyysisempiä kuin nykyajan tietokoneefekteistä. Ylipäätänsä elokuvan koko taidesuunnittelu on aivan huipputasoa mutta se pohjautuukin loistavan Syd Meadin töihin.

Myös elokuvan roolitus on todella toimivaa. Harrison Ford vastentahtoisesti töihin palaavana Deckardina on erittäin hyvä, samaten myös Rutger Hauer epätoivoisesti elämään takertuvana replikanttina. Muissa rooleissa hyvää työtä tekevät mm. Edward James Olmos, Daryl Hannah ja William Sanderson.

Kokonaisuutena elokuva on ehdoton klassikko ja yksi parhaita science fiction elokuvia ikinä. Kaikkien tulee nähdä tämä.
 Kirjoittanut Korppisusi

Chris Columbus, Alfonso Cuarón, Mike Newell, David Yates: Harry Potter series (2001-2011)
Orpopoika Harry ja hänen ystävänsä käyvät velhokoulua, joutuvat seikkailuihin ja taistelevat pahaa vastaan kahdeksanosaisessa elokuvasarjassa.
Kirjoista tehtyjä elokuvia olen nähnyt vaikka kuinka, mutta vähemmistössä ovat taas ne, joista olen lukenut kirjan ja nähnyt leffan. Yksi niistä on tosin Harry Potter-sarja. En millään nyt jaksa miettiä niistä sitä parhainta, vaan valitsen koko elokuvasarjan.

Vaikka käytännön pakosta kirjoista on pitänyt karsia tapahtumia välillä kovallakin kädellä, kokonaisuus on silti säilynyt minusta koherenttina. Välillä se on ollut ihan hyväkin asia, sillä en olisi jaksanut katsoa kaikkea sitä teiniangstin määrää Feeniksin killassa.

Kaikki näyttelijät sopivat rooleihinsa täydellisesti. Lavastus, puvustus ja kuvauspaikat on todella kauniita ja kirjaan sopivia. Erikoistehosteet toimivat loistavasti ja musiikki on sopivan taianomainen. Kirjojen maaginen maailma avautuu elokuvissa juuri sellaisena kuin pitääkin. Suosittelen kaikille fantasian ystäville!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti