keskiviikko 25. joulukuuta 2013

Joulukalenteri+
Päivä 21 / 30


Tämänkertainen haaste oli hieman helpompi kuin edellinen, koska kuten jo siinä sanoin miesnäyttelijöiden uria olen seurannut huomattavasti paremmin kuin näyttelijättärien. Haasteena olikin siis valita elokuva jossa on suoskikki miesnäyttelijä. 

Vähän niin kuin elokuvienkin kohdalla oikeasti suosikin valitseminen on mahdotonta, joten valitsen vastaukseni taas tämän hetkisen fiiliksen mukaan useista vaihtoehdoista.


Day 21: Movie with your favorite actor

John Carpenter: The Thing - "se" jostakin (1982)

Antartiksella sijaitsevalle amerikkalaiselle tutkimusasemalle soluttatuu muotoaan muuttava ulkoavaruudesta peräisin oleva parasiitti. Pian kukaan ei voi olla varma kuka on ihminen ja kuka ei.
Jos sitä ei guilty-pleasure haasteesta vielä päätellyt niin Kurt Russell kuuluu kyllä ehdottomasti omiin suosikkinäyttelijöihini. Miehessä on sitä jotain, maagista vetovoimaa ja karismaa jota on hankala pukea täysin sanoiksi. Kurt vain on Kurt ja siksi ihan paras.

Varsinkin John Carpenterin kanssa tehdyt elokuvat ovat kaikki klassikkomateriaalia (kyllä ehdottomasti myös Escape from L.A.!). Näistä yhteistöistä ehkä paras on kauhuelokuva The Thing.

Kyseessä on sovitus John W. Campbellin Who Goes There?-novellista, josta tehtiin jo vuonna 1951 sovitus nimeltään The Thing from Another World. Itse olen kyseisen novellin lukenut mutta tuo varhaisempi scifi-klassikkona pidetty sovitus on näkemättä.

Carpenterin elokuva tavoittaa hyvin monet alkuperäisen novellin elementeistä. Antarktiksen tapahtumapaikan eristyneisyyden, elokuvan hahmojen yhä kasvavan paranoian ja ennen kaikkea kylmyyden. Lisäksi mukana on Carpenterin tyyliin sopivasti erinomaisen ihastuttavan inhottavia body horror-efektejä.


Kauhuelokuvana se on siitä poikkeuksellinen että kaikki hahmot ovat miehiä eikä näyttelijäkaarti ole kokonaisuudessakaan kovin suuri. Eristäytynyt tapahtumapaikka tosin on hyvä peruste molemmille ja kaikki nuo tekijät muutenkin erottavat elokuvan edukseen suurimmasta osasta genrensä edustajia.

Kurt on tietenkin todella hyvä hieman ärtyisänä helikopteripilotti MacReadynä mutta pieni kaarti tarkoittaa että kaikki yksittäiset näyttelijäsuorituksen ovat entistä tärkeämpiä. Minusta kuitenkin kaikki näyttelijät suoriutuvat rooleistaan erinomaisesti. Hahmojen epäluuloisuus on käsinkosketeltavaa ja uskottavaa.

The Thing on tieteiskauhu- ja paranoiaelokuvien klassikko. Ehdottomasti katsomisen arvoinen, jos nyt joku ei sitä vielä ole nähnyt. Kirjoittanut Korppisusi

Gore Verbinski: Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl / Mustan helmen kirous (2003)
Sepän oppipoika, kuvernöörin tytär ja merirosvokapteeni päätyvät yhdessä seikkailuun, johon liittyy myös kirottu kulta ja kirouksen valtaan joutuneet merirosvot.
Tähän pätee sama kuin edelliseenkin, eli en seuraa elokuvia näyttelijöiden takia vaan tarinoiden takia. Johnny Depp on kuitenkin yksi harvoista, joiden uraa seuraan edes toisella silmällä.

Mielestäni Mustan helmen kirous on paras ja tasapainoisin kaikista Pirates of the Caribbean elokuvista. Sen tarina on vauhdikas, hauska, jännittävä ja juuri sopivasti yhden elokuvan pituinen. Olen nähnyt sen niin monta kertaa, että osaan osan repliikeistäkin ulkoa. Musiikki on aivan upeaa ja kuvauspaikat silmiä hiveleviä.

Vaikka tässä elokuvassa on ensemble cast, varastaa Deppin kapteeni Sparrow shown ihan täysin. Depp näyttelee viinaan menevää ja erikoista merirosvokapteenia antaumuksella ja hän on ehdottomasti koko elokuvan paras hahmo.

Mustan helmen kirous on seikkailuelokukuvagenren moderni klassikko ja se sopii kaikille hyväntuulisesta ja jännittävästä viihteestä pitäville!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti