keskiviikko 25. joulukuuta 2013

Joulukalenteri+
Päivä 23 / 30Elokuva joka inspiroi sinua. Periaatteessahan tämän pitäisi olla helppo mutta se ei tunnu siltä. Ehkä ylianalysoin sitä mutta tuntuu että tämä on tähän mennessä olleista haasteista kaikista hankalin.

Kävin monta vaihtoehtoa läpi mutta mikään ei oikein tuntunut oikealta. Lopulta pähkittyäni ja pohdittuani todella pitkään keksin vastauksen joka tuntui sopivalta. Sellaisen joka inspiroi jotenkin merkityksellisellä tavalla.

Day 23: Movie that inspires you

Morgan Spurlock: Super Size Me (2004)

Dokumentaristi Morgan Spurlock syö pelkästään McDonalds ruokaa 30 päivän ajan ja samalla tarkastelee pikaruokateollisuutta.
Super Size Me on minusta erinomainen dokumentti. Se on hyvin koostettu, hauska ja mielenkiintoinen. Se tosin ei ole missään nimessä neutraali tai puolueeton tieteellinen tutkielma aiheestaan, eikä sen tarvitsekaan olla.

Dokumentti kuvaa  hyvin kärjistetysti pikaruoan liikasyömisen vaikutuksia ja esittää ihan valideja kysymyksiä niiden valmistukseen, markkinointiin sekä terveysvaikutuksiin liittyen. Tuskin kukaan olettaa että pikaruoka on erityisen terveellistä mutta ehkä se kuinka epäterveellistä pikaruokavalio voi olla ei ehkä ole ihan ilmiselvää.

Omalla kohdalla elokuva toimii siinä mielessä tehokkaasti että se on inspiroinut syömään paremmin ja terveellisemmin. Tai ainakin yrittämään. Pikaruokaa ei kyllä ole muutenkaan tullut erityisen paljoa koskaan syötyä, koska toisin kuin Yhdysvalloissa täällä se ei kuitenkaan ole erityisen halpaa.

Olen nähnyt dokumentin useammankin kerran ja se kyllä joka kerta saa miettimään tuleeko syötyä tarpeeksi monipuolisesti sekä terveellisesti. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen dokumentti kaikille aiheesta kiinnostuneille!
 Kirjoittanut Korppisusi


Timo Vuorensola - Star Wreck: In the Pirkinning (2005)

Parodiaelokuva, joka yhdistää Star Trekin ja Babylon 5:n universumit tamperelaisella otteella.

Aiheena tämä on ehkä kaikista vaikein koko haasteessa. Miten määritellään inspiroituminen? En ole muuttanut elämääni jonkin elokuvan takia, en ole aloittanut uutta harrastusta tai työtä elokuvan inspiroimana tai saanut deittailuvinkkejä elokuvista. Icheckmovies-sivusto kuitenkin pelasti munut tältäkin ongelmalta, kun selailin katsomiani elokuvia. Päätin kuitenkin vähäsen tulkita haastelausetta omaan makuuni sopivaksi ja muutin verbin imperfektiin.

Star Wreck: In the Pirkinning inspiroi minua ja Grandpa Cthulhua tekemään elokuvalle omistetun geokätkön Tampereelle, joka esittelee kolme elokuvan kuvauspaikkaa. Tarkoitus oli alunperin tehdä ihan kätkösarja, mutta yhdenkin kolmipurkkisen kätkön huoltaminen on niin kovaa työtä, että emme ole vain saaneet aikaiseksi tehdä enempää. Ehkä vielä jonain päivänä.

Inspiroitumiseen vaikutti vahvasti se, että Grandpa Cthulhu oli ollut mukana elokuvan joukkokohtauksissa ja tiesi näin ollen omasta kokemuksesta kuvauspaikkoja. Ja molemmat tunnemme osan elokuvan tekijätiimistä.
Kätkön tekemiseen vaikutti myös kotiseutuylpeys, sillä olemmehan me tamperelaisina ylpeitä, että täällä on tehty noin hyvännäköinen fanifilmi ja parodia itsellemme rakkaista sarjoista.

Jos totta puhutaan, niin ei Star Wreck nyt elokuvallisesti ole mikään mestariteos. Mutta se on ollut uraauurtava teos suomalaisen joukkorahoittamisen sekä nettijakelun suhteen. Myös erikoistehosteet ovat aivan upeita, etenkin siihen nähden että ne alkuperäiset tehosteet on tehty kotistudiossa.

Näin ollen Star Wreck: In the Pirkinning on ainoa elokuva, joka on inspirinut minua (ja Grandpa Cthulhua) niin paljon, että olemme uhranneet lukemattomia tunteja geokätkön suunnittelussa, toteutuksessa ja huoltamisessa. Se ei ole mikään pieni saavutus se :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti