lauantai 7. joulukuuta 2013

Joulukalenteri+
Päivä 7 / 30Tämän piti olla minulle helppo valinta. Kuitenkin erinomaisia animaatioelokuvia on todella suuri määrä. Aloin harkita muita vaihtoehtoja ja jouduin todenteolla miettimään mikä niistä kaikista on oma suosikkini.

Lopulta kuitenkin kaiken pohdinnan jälkeen päädyin valitsemaan elokuvan joka oli tullut minulle ensimmäisenä mieleen. Se on ylipäätänsä yksi suosikkielokuviani joten se ansaitsee myös animaatioelokuvien joukosta suosikin aseman.


Day 7: Favorite animated featureMamoru Oshii: GHOST IN THE SHELL / Kôkaku Kidôtai
                      Ghost in the Shell - Aaveääni (1995)


Vuonna 2029 maailma on täysin verkostoitunut. Ihmisillä on kyberneettisiä ruumiinosia tai osa on jopa kokonaan korvannut kehonsa kyborgiruumiilla. Majuri Motoko Kusanagi, julkisen turvallisuusosasto 9:n hyökkäysryhmän johtaja, saa tehtäväkseen mysteerisen Nukkemestari-hakkerin kiinniottamisen.

Tämä on taas ehkä vähän yksi niitä "elokuva joka muutti elämäni!" -valintoja, mutta Ghost in the Shell on varmaankin ensimmäisen viiden näkemäni anime-elokuvan joukossa. GITS ja muut Castlen 1990-luvun loppupuolen anime-julkaisut olivat aika merkittävä tekijä siinä että itse innostuin animesta.

Kaikista niistä erinomaisistakin julkaisuista Ghost in the Shell oli kuitenkin se joka räjäytti tajuntani. Sen futuristinen tietoverkkojen lävistämä cyberpunk-maailma oli jotain täysin erilaista kuin mitä olin aiemmin nähnyt.

Elokuvassa yhdistyy hieno musiikkia ja animaatio kokonaisuudeksi joka on yhä audiovisuaalista herkkua. Esimerkiksi sen pelkkä alkutekstijakso on yhä yksi kaikkein aikojen parhaista.


Elokuva ei suinkaan ole pelkkää visuaalista herkuttelua vaan on sisällöllisestikin mielenkiintoinen. Se käsittelee identiteetin ja ihmisyyden teemoja liittyen juurikin kybernetiikkaan sekä muuhun teknologiaan.

Päähenkilöt käyttävät aikaa teemojen pohtimiseen, mutta ne tulevat aika luonnollisesti elokuvassa juonen mukana kuvioihin eivätkä siksi tunnu väkisin mukaan tungetuilta. 

Vaikka ei animesta erityisesti pitäisikään niin jos hyvä älykäs scifi kiinnostaa niin Ghost in the Shell kannattaa katsoa. Se on  yksi parhaista elokuvista mitä tiedän. 
 Kirjoittanut Korppisusi


Minä menen taas ihan eri suuntaan ja perinteisemmälle animaatiolinjalle. Oma valintani on siis Disneyn ja Pixarin WALL-E.


Andrew Stanton: WALL-E (2008)

Pieni roskarobotti siivoaa autiota ja saastunutta maapalloa yksikseen ja haaveilee romanssista. Kun paikalle lennähtää tyttörobotti EVE etsimään kasvustoa merkkinä maan elpymisestä, WALL-E rakastuu korviaan myöten ja seuraa EVEä avaruuteen asti.

WALL-E on kaikista animaatiosankareista ehdottomasti söpöin ja hellyttävin ilmeikkäine "silmineen"! Robottien rakkaustarina on ihana ja elokuva ottaa kantaa myös ympäristön saastumiseen, kuluttamiseen ja ylensyömiseen.

Yksi elokuvan ehdottomista plussista on myös se että hahmot eivät muutamia sanoja lukuunottamatta puhu eivätkä puhkea laulamaan kesken kohtauksen. Myös sivuosassa olevat robotit ovat upean ilmeikkäitä ja persoonallisia. Niistä suosikkini on M-O siivousrobotti, joka ottaa siivoamisen todella vakavasti.

WALL-E on söpö, hauska ja valloittava elokuva, joka käsittelee tärkeitä ja vakavia asioita huumorin keinoin. Suosittelen ihan jokaiselle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti