perjantai 27. joulukuuta 2013

Joulukalenteri+
Päivä 26 / 30


Elokuvat ovat aina hyvä aihe mistä väitellä ihmisten kesken. Ei varmastikaan löydy maailmasta kahta ihmistä joilla olisi täysin samanlainen elokuvamaku. On kuitenkin elokuvia jotka yleinen mielipide on leimannut huonoiksi tai jopa aivan surkeiksi.

Joskus mielipiteet tosin saavat esimerkikiksi internetissä aikaan ns. kaikuefektin, jolloin tuntuu että ainoa mielipide on että kyseinen leffa on täyttä roskaa. Tällöin varsinkin voi olla vaikeaa myöntää että pitää elokuvasta edes jollain tasolla.

Tämän päivän haasteena siis onkin elokuva jonka pitämisestä häpeää kertoa. Itse kyllä olen aina viimeiseen asti valmis jotenkin puolustamaan kaikkia elokuvia mistä pidän, mutta on kuitenkin muutamia elokuvia joista pitämistä ei ainakaan tule erityisesti mainostettua.

Tämän kertainen valinta oli ainakin omalla kohdalla helppo sillä kyseinen elokuva on tietyissä piireissä aika heikossa maineessa ja minusta se ei loppujen lopuksi ollut yhtään hassumpi leffa.

Day 26: Movie you're most embarrassed to say you like

Steven Spielberg: Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull / Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta (2008)

Tunnettu arkeologi-seikkailija Indiana Jones sotkeutuu pahojen neuvostoagenttien juoniin, kun nämä yrittävät selvittää kristallikalloina tunnettujen mystisten artifaktien salaisuudet.
Tämä on varmaankin nyt minun osaltani se kontroversiaali valinta. Neljäs Indiana Jones elokuva ei ole nimittäin erityisen hyvässä maineessa sarjan fanien parissa. Minä kuitenkin ihan pidin siitä. Muutamista heikkouksista huolimatta se oli ihan viihdyttävä.

Kun aiemmat Indy-elokuvat olivat kunnianosoituksia 1930/40-lukujen sarja- ja seikkailuelokuville, on neljäs Indiana Jones sitten taas sitten 1950-luvun b-scifielokuville tehty tribuutti. Minusta tämä selittää täysin joitain elokuvan hölmöyksiä kuten yliampuvan pahat kommunistipahikset tai tietyt juonen tyhmyydet.

Juurikin natsipahisten puute ja elokuvan tietyt juonielementit ovat olleet isoimmat kritiikin lähteet mitä itse ainakin olen nähnyt. Ymmärrän sen että niistä ei välttämättä pidä mutta minusta puhtaasti toteutukseltaan ne eivät ole kuitenkaan huonosti tehtyjä.

Minusta myös "nuke the fridge"-itkeminen epärealistisuudesta on aikalailla tyhmää ja naurettavaa. Jos nyt tarkastellaan aiempia elokuvia niin niissä on muun muassa: jumalan superase, lentokoneesta uloshyppääminen pumpattavalla pelastuslautalla ja sitten vielä jumalan nuoreksi tekevä taikakuppi.


Realistisuus ei ole kuitenkaan ehkä ollut missään vaiheessa se aiempienkaan elokuvien viehätyksen syy. Kristallikallon valtakuntaa kohtaan on myös kohdennettu paljon aiheellista kritiikkiä, mistä esimerkiksi muutamat heikot tehoste-efektit allekirjoitan täysin. Minua tosin ei Shia LaBeoufin näyttelemä Mutt-hahmo haitannut ihan niin paljoa kuin joitain, vaikka erityisen kiinnostavasta hahmosta ei kyllä kyse ole.

Harrison Ford on kuitenkin minusta Indyn roolissa aivan yhtä hyvä kuin aiemmin. Kyseessä on selvästi kuitenkin sellainen rooli jonka näyttelemisestä Ford oikeasti nauttii ja se näkyy roolisuorituksessa.

Minusta kyseessä on Indy-leffojen heikoin elokuva mutta missään tapauksessa se ei ole niin kammottavan surkea ja vastenmielinen tekele kuin mitä osa ihmisistä antaa ymmärtää. Tietenkin minusta olisi ollut noin tuhat kertaa parempi asia jos Spielberg ja Lucas olisivat esimerkiksi tehneet elokuvaversion erinomaisesta Indiana Jones and the Fate of the Atlantis-seikkailupelistä.


Missään tapauksessa minusta kyseessä ei ole Star Wars-esiosa-hirvityksiin verrattavissa oleva teos vaan selkeästi eri pulp-lähteistä ammentava seikkailuelokuva. Elokuva oli minusta viihdyttävä vaikka ei olekaan samanlainen moderni klassikko kuin aiemmat sarjan filmit.

Kuten jo haasteen alustuksessa sanoin ja kuten taisin vähän tehdäkin niin puolustan kyllä mieluusti omia mielipiteitäni. Olen kuitenkin oikeasti sitä mieltä että jos joku Indy-fani ei ole elokuvaa nähnyt niin minusta sille kannattaa antaa mahdollisuus. Internet ei ole kuitenkaan aina yleensä oikeassa.
 Kirjoittanut Korppisusi

 Francis Lawrence: Constantine (2005)

Manaaja John Constantine ja etsivä Angela Dodson sekaantuvat taivaan ja helvetin väliseen sotaan ihmisten sieluista maan päällä.

Tämä oli taas niitä vaikeita valintoja. Pidän kyllä myös Grandpa Cthulhun valinnasta, mutta haluan laittaa tähän kuitenkin eri elokuvan. Ehkä kaikista nolostuttavin leffa mistä olen tykännyt, on Elektra. Olen sen nähnyt kuitenkin vain kerran, enkä saanut sitä nyt mistään kätevästi käsiini. Ja kun katselin lyhyitä pätkiä siitä ja luin juonikuvauksen, niin vaikutti se kyllä aika kamalalta. En ole ollenkaan niin varma, tykkäisinkö siitä enää.

Oma valintani on siis tällä kertaa Constantine. Se jakaa vahvasti mielipiteitä ja etenkin Hellblazer-sarjakuvien ystävät tuntuvat sitä vihaavan. Minä en ole kyseistä sarjakuvaa lukenut, joten se ei ole minulla painolastina.

Olen nähnyt Constantinen useamman kerran ja tykkään siitä valtavasti. Peter Stormare on ehdottomasti paras näkemäni Lucifer koskaan missään, Tilda Swinton on upea enkeli Gabrielina ja pidän kovasti myös Keanu Reevesin ja Rachel Weissin roolisuorituksista.

Erikoistehosteet ovat hienoja, juoni jännittävä ja välillä jopa vähän pelottava. Ällöjä kohtauksiakin on ihan riittävästi. Elokuva tutustutti minut myös A Perfect Circle-bändin musiikkiin, josta olen kovasti kiitollinen.

Itse näen siis Constantinen viihdyttävänä paranormaalina jännärinä, en epäonnistuneena sarjakuvasovituksena. Kannattaa kokeilla!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti