lauantai 23. joulukuuta 2017

Sarjakuvahaaste, osa 13: Paras sarjis nuoruudesta


Päivitysvauhti on kenties hieman hiipunut joulukiireiden keskellä mutta sarjishaaste silti jatkuu. Tällä kertaa siirrämme katseemme nuoruusvuosiin ja tarkoituksena on valita paras sarjis nuoruudesta.


 Kirjoittanut Grandpa Cthulhu


Osa 13: Paras sarjis nuoruudesta

Kostajat: Ikuisuuden Rautahanska


Parhaan sarjakuvan valitseminen nuoruudesta oli taas hankalaa hommaa. En osannut mitään definitiivistä valintaa tehdä, joten päätin nostaa esille sellaisen sarjakuvan jolla oli todella suuri vaikutus minuun.

Jim Starlinin kirjoittama ja George Perezin piirtämä Ikuisuuden Rautahanska / Infinity Gauntlet oli ensikosketukseni Marvel-sarjakuviin. Tämä tapahtui kun ihan vain mielenkiinnosta ostin Marvel-lehden numeron 5. vuodelta 1993 kaverin kaverilta 10 markalla. Ikävä kyllä alunperin kuusiosainen tarina jäi kesken lehden lopussa ja minulta kesti useampi vuosi ennen kuin sain ostettua tarinan loppupuoliskon kertoneen numeron 7. 

Ikuisuuden Rautahanska on massiivinen koko universumin kattava tarina, jossa hullu titaani Thanos on saanut haltuunsa kaikki ikuisuuskivet ja päätyy tappamaan puolet kaikista elollisista olennoista liehitelläkseen Kuolemaa (tai tämän fyysistä manifestaatiota). Mystisen Adam Warlockin johdolla yhä elossa olevat sankarit sekä pahikset kuten Tohtori Doom yrittävät epätoivoisesti päihittää jumaltason voimat omaavan Thanoksen.


Thanos tappaa puolet universumista sormia napsauttamalla.
  
Ikuisuuden Rautahanska oli todella pärisyttävä lukukokemus lapsena. Tarinan skaala oli aivan huimaava verrattuna mihinkään mitä muistan aiemmin lukeneeni ja sen tapahtumat todella järisyttäviä. Kokonaisia planeettoja tuhoutuu ja käytetään aseina! Koko Yhdysvaltain länsirannikko tippuu mereen! Sankareita kuolee ihan pipona!

Vaikka tarinassa esiintyi huima määrä minulle aikaisemmin täysin tuntemattomia hahmoja, niin Starlin oli kuitenkin onnistunut kirjoittamaan osalle näistä lyhyitä mutta todella toimivia kohtauksia. Tietenkin myös Thanos oli mielenkiintoinen pahis. Sillä vaikka tämä oli selvästikin megalomaaninen hullu, niin tämän epätoivoinen halu saada edes jotain huomiota Kuolemalta teki hahmoon aivan pienen sympaattisen puolen.  Ikuisuuden Rautahanska ei varmaankaan ole paras koskaan tehty Marvel-sarjakuva mutta se on silti yhä yksi omista suosikeistani, sillä alle 250 sivuun sarjakuvaa Starlin on saanut loihdittua huiman määrän kosmista tarinaa ja menoa. Myös George Perezin selkeä piirrostyyli on miellyttävää luettavaa. 

Ehdottomasti suosittelen tutustumaan tähän klassikkoon! Varsinkin nyt kun Marvelin elokuvauniversumi on vihdoin ja viimein vuosikymmenen rakentamisen ja pohjustamisen jälkeen ottamassa tarinan käsittelyynsä.  Kirjoittanut Korppisusi


Osa 13: Paras sarjis nuoruudesta

Yoko TsunoLapsuudessa ja nuoruudessa sarjakuvien lukemiseni oli hyvin pitkälti kirjaston varassa. Valikoima oli ihan kohtuullinen maalaiskirjastolle, mutta uusien albumien ilmaantumisessa kesti joskus aikansa. Roger Leloupin piirtämää ja käsikirjoittamaa Yoko Tsunoa en lukenut mitenkään järjestyksessä, sillä sitä muutkin lukijat lainasivat paljon, mutta ainakin kahdeksan suomennettujen albumien alkupäästä tuli luettua.


Yoko Tsuno on scifistinen seikkailusarjakuva, jossa elektroniikkainsinööri Yoko ratkaisee pulmia ja seikkailee yhdessä adoptiotyttärensä Ruusun sekä ystäviensä Vicin ja Polin kanssa. Olen pitänyt kaikista lukemistani albumeista, mutta erityisesti mieleeni on jäänyt albumi nimeltä Matka halki aikojen, jossa matkustetaan aikakoneella Balille vuoteen 1350. Huumattu uhriksi aiottu tanssijatyttö oli traaginen hahmo, jonka kohtalo jäi surettamaan pitkäksi aikaa.Pidin kovasti piirrostyylistä, päähahmosta sekä tietysti scifistisistä seikkailuista. Muistan, että en erityisesti pitänyt Ruususta ja shippasin Viciä ja Yokoa...Pitääpä tehdä reissu kirjastoon ja lukea lisää tätä mainiota sarjakuvaa, jota voin suositella kaikille muillekin!
Sarjakuvahaaste on seuraavanlainen:
1) Viimeksi lukemani sarjakuva
2) Paras seikkailusarjakuva
3) Paras kauhusarjakuva
4) Paras taidesarjakuva
5) Paras strippisarjakuva
6) Paras scifisarjakuva
7) Paras elämäkerrallinen sarjakuva
8) Sarjis, joka tekee minut onnelliseksi
9) Sarjis, joka tekee minut surulliseksi
10) Sarjis, joka pitäisi suomentaa
11) Sarjis, josta muistan joka ruudun
12) Paras tuntematon sarjakuvantekijä
13) Paras sarjis nuoruudesta
14) Paras sarjisleffa
15) Sarjis, jota ennen rakastin ja nyt vihaan
16) Paras sitaatti mistä vain sarjakuvasta
17) Ensimmäinen lukemani sarjakuva
18) Viimeisin ostamani sarjakuva
19) Paras sarjakuva, minkä luin viime vuonna
20) Tekisipä hän enemmän sarjakuvia
21) Paras sarjakuvapiirtäjä
22) Paras sarjakuvakäsikirjoittaja
23) Sarjakuva, jolle toivoisin jatkoa
24) Aliarvostetuin sarjakuva
25) Lempihahmo mistä vain sarjakuvasta
26) Sarjis, jota kukaan ei arvaisi minun rakastavan
27) Guilty pleasure -sarjis
28) Paras klassikkosarjis
29) Sarjakuva, jota uskaltaisin suositella kenelle tahansa
30) Parhaiten väritetty sarjakuva
31) Paras suomalainen sarjakuva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti