Edellisen osan iloittelun ja hyvän mielen jälkeen siirrytäänkin sitten vakavampiin aiheisiin. Tällä kertaa sarjishaasteen tarkoituksena on esitellä sarjakuvaa, joka tekee surulliseksi.
Kirjoittanut Grandpa Cthulhu
Osa 9: Sarjis, joka tekee minut surulliseksi
Hiroshiman poika
Monetkin hyvät sarjakuvat onnistuvat (ainakin hetkeksi) tekemään surulliseksi mutta Keiji Kanazawan sodanvastainen ja oma elämänkerrallinen mangaklassikko Hiroshiman poika on silti omaa luokkaansa. Ainoastaan alusta loppuun melankolinen Tulikukkien hauta -elokuva onnistuu olemaan kokonaisuutena surumielisempi.
Mikä sitten tekee Hiroshiman pojasta surullisemman kuin monesta muusta sarjakuvasta? Itselläni se johtuu tiedosta siitä, että huolimatta tapahtumien jonkin tasoisesta fiktioinnista kaikki sarjakuvassa esitetty on hyvin lähellä sitä mitä oikeasti tapahtui.
Sarjakuvan tarina kertoo kuusi vuotiaasta Gen Nakaokasta, joka asuu perheinen Hiroshiman kaupungissa. Perheen elämä on jo valmiiksi haastavaa johtuen Genin isän sotaa kritisoivien mielipiteiden vuoksi mutta elokuun 6. päivänä Genin elämä muuttuu pysyävästi kun Yhdysvallat tiputtaa Little Boy -ydinpommin Hiroshimaan.
Genin isä sekä pikkuveli kuolevat pommin romahduttamaan kotitaloon ja Genin äiti synnyttää ennenaikaisesti tämän pikkusiskon. Gen yrittää lähes täydellisesti tuhoutuneen kaupungin raunioissa löytää ruokaa ja auttaa perhettää selvitytymään mutta joutuu kohtaamaan lukemattomia kauheuksia.
Keiji Kanazawan piirros muistuttaa hyvinkin paljon Osamu Tezukan ja muiden varhaisten mangapiirtäjien yksinkertaista ja ehkä jopa hieman naivistista piirrostapaa. Se voi joistain tuntua sopimattomalta näinkin graafisia ja hirvittäviä asioita kuvaavaan sarjakuvaan mutta jälleen toisaalta yksinkertaistettu piirrosjälki tekee edes vähän lähestyttäväksi pommin tuhovoiman aiheuttamat kauheudet.
Hiroshiman poika on haastavaa luettavaa mutta se on kuitenkin erittäin tärkeää sellaista. Se kuvaa yksityiskohtaisesti tekijän omiin kokemuksiin perustuen atomipommin aidon hirvittävän tuhovoiman tavalla, joka varmasti saa kaikki paitsi nihilistisimmät sodanlietsojat kannattamaan ydinaseiden kieltämistä. Surullista ja vaikeaa mutta suositeltavaa lukemista!
Kirjoittanut Korppisusi
Osa 9: Sarjis, joka tekee minut surulliseksi
Pikku Närhi
Pikku Närhi on Lauri ja Jaakko Ahosen todella kaunis mutta surullinen ja ahdistava sarjakuvaromaani. Se kertoo hyvin pelokkaasta pikku närhestä, joka asuu pimeässä ja isossa kartanossa manipuloivan äitinsä kanssa. Äiti on vuoteenomana ja pikku närhi tekee hänelle ruokaa, vaihtaa hänen vaippansa ja siivoaa loputtomasti pölyistä kartanoa. Siivoamisen lomassa hän tapaa ison karvaisen hämähäkin, jota hän pelkää valtavasti. Hämähäkki yrittää kuitenkin kertoa hänelle isommasta maailmasta, mutta kaikki menee pieleen kun pikku närhi uskaltautuu avaamaan oven.
Pikku Närheä voisi melkein sanoa aikuisten kuvakirjaksi, sillä hyvin iso osa kerronnasta tapahtuu kuvien avulla. Vain muutamassa tapauksessa siitä löytyy dialogia. Väritys on hyvin tummasävyistä ja tukee klaustrofobista tunnelmaa. Piirrosjälki ja väritys on hyvin kaunista, mutta tarina on ikävän lohduton kamalaa loppua myöten. Ymmärrän kyllä miksi tämä valinta on tehty ja ehkäpä toiveikas loppu veisi tehoa tarinasta, joka käsittelee pelkoa, ahdasmielisyyttä, eristäytymistä ja niistä seuraavaa empatiakyvyn katoamista.
Minut se silti saa kovin surulliseksi enkä voi sanoa, että mielelläni luen tätä sarjakuvaromaania. Siitä huolimatta se kannattaa silti vaikkapa lainata kirjastosta, ei se syyttä ole Sarjakuva-Finlandiaa voittanut.
Sarjakuvahaaste on seuraavanlainen:
1) Viimeksi lukemani sarjakuva
2) Paras seikkailusarjakuva
3) Paras kauhusarjakuva
4) Paras taidesarjakuva
5) Paras strippisarjakuva
6) Paras scifisarjakuva
7) Paras elämäkerrallinen sarjakuva
8) Sarjis, joka tekee minut onnelliseksi
9) Sarjis, joka tekee minut surulliseksi
10) Sarjis, joka pitäisi suomentaa
11) Sarjis, josta muistan joka ruudun
12) Paras tuntematon sarjakuvantekijä
13) Paras sarjis nuoruudesta
14) Paras sarjisleffa
15) Sarjis, jota ennen rakastin ja nyt vihaan
16) Paras sitaatti mistä vain sarjakuvasta
17) Ensimmäinen lukemani sarjakuva
18) Viimeisin ostamani sarjakuva
19) Paras sarjakuva, minkä luin viime vuonna
20) Tekisipä hän enemmän sarjakuvia
21) Paras sarjakuvapiirtäjä
22) Paras sarjakuvakäsikirjoittaja
23) Sarjakuva, jolle toivoisin jatkoa
24) Aliarvostetuin sarjakuva
25) Lempihahmo mistä vain sarjakuvasta
26) Sarjis, jota kukaan ei arvaisi minun rakastavan
27) Guilty pleasure -sarjis
28) Paras klassikkosarjis
29) Sarjakuva, jota uskaltaisin suositella kenelle tahansa
30) Parhaiten väritetty sarjakuva
31) Paras suomalainen sarjakuva
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti