keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Sarjakuvahaaste, osa 3: Paras kauhusarjakuva


Tällä kertaa vuorossa on karmaisevaa kauhusarjakuvaa. Kyseistä genreä voisi pitää ehkä hieman haasteellisena sarjakuvalle. Toisin kuin kirjallisuudessa niin mukana on aina myös visuaalinen elementti eli lukija ei itse yksin joudu muodostamaan mielessään "silminkuvailemattomia kauhuja". Verrattuna taas elokuvaan, sarjakuvassa taas ei voida käyttää halpoja yllätyksiä pelottelussa tai rakentaa tunnelmaa musiikin avulla.

Oli sitten kyse groteskeista pelottavista hirviöistä tai eksistentiaalisesta kauhusta, niin hyvien tekijöiden käsistä molemmista on syntynyt onnistunutta kauhusarjakuvaa. Tässä tällä kertaa meidän valintamme.







 Kirjoittanut Grandpa Cthulhu


Osa 3: Paras kauhusarjakuva

Hellblazer

Alan Mooren ja Stephen Bissetten Saga of the Swamp Thing-lehteä varten alunperin luoma työväenluokan maagi John Constantine sai 80-luvun loppupuolella oman Hellblazer-nimeä kantavan lehden. 

Tästä tulikin yksi DC:n vanhemmille lukijoille suunnatun Vertigo-nimikkeen lippulaivoista ja oli sen vanhimpaan jatkunut yksittäinen sarjakuva kunnes se lopetettiin 300. numeroonsa vuonna 2013. 


Lehti seuraa John Constantinea joka ystävineen onnistuu jatkuvasti sotkeutumaan erilaisiin mystisiin ja maagisiin ongelmatilanteisiin. Constantinella on taipumus pyrkiä selviytymään keinolla millä hyvänsä, jonka seurauksena vuosien varrella hänen ystäväpiirinsä harvenee harvenemistaan.

Koska kyseistä lehteä julkaisiin yli 25 vuotta, niin sen laatu on joskus vaihdellut hyvinkin laidasta laitaan, usein juurikin kirjoittajasta riippuen. Parhaimmillaan Hellblazer on kuitenkin tarjoillut todella häiritsevää ja kylmäävää kerrontaa.

Suositeltavia lukemisia kirjoittajien suhteen on esimerkiksi lehden kirjoittamisen aloittanut Jamie Delano, joka varsin onnistuneesti ruotii kovalla kädellä tarinoissaan myös 1980-luvun Ison-Britannian Thatcherilaisuuden pimeitä puolia.


Toinen esiin nostamisen arvoinen kirjoittaja on tietenkin Garth Ennis, jonka Dangerous Habits-tarina on yksi oleellisista Hellblazer-kertomuksista kautta aikain. Muutenkin Enniksen tarinat luovat Constantinesta onnistuneen ristiriitaisen hahmon: karismaattisen, hauskan ja inhmillisen, joka kuitenkin on äärimmäisen vaarallinen sekä ystävilleen että itselleen.

Muita tutustumisen arvoisia Hellblazer-kirjoittajia ovat Brian Azzarello, Warren Ellis ja Mike Carey. Itselleni ehdottomasti heikoin kirjoittaja lehden parissa on ollut Paul Jenkins, joten hänen kirjoittamiaan tarinoita en voi suositella.

Kuitenkin parhaimmillaan Hellblazer on kauhusarjakuvien klassikko, jonka parhaimmistoon kannattaa ehdottomasti jokaisen tutustua!









 Kirjoittanut Korppisusi


Osa 3: Paras kauhusarjakuva

Locke & Key




Joe Hillin kirjoittaman ja Gabriel Rodriguesin piirtämän sarjakuvan alussa Locken perheen isä, Rendell, murhataan raa'asti. Hautajaisten jälkeen muu perhe muuttaa San Fransiciscosta Massachusettsissa sijaitsevaan Lovecraft-nimiseen pikkukaupunkiin. Siellä he asettuvat asumaan Rendellin veljen omistamaan kartanoon, Keyhouseen. Jokainen perheen kolmesta lapsesta yrittää selvitä traumaattisesta tapahtumasta omalla tavallaan. Asiaa ei auta se, että heidän isänsä murhaaja on vieläkin heidän perässään, kartanon mailla majailee katalia juoniaan punova paha olento ja talon ovet pystyvät muuttamaan hyvin konkreettisesti niistä kulkevia, jos ovat vain avataan oikeilla avaimilla...



Väritys on hillittyä ja tietyllä tavalla harmaata, joka sopii tarinaan. Miesten isot leuat vähän ärsyttävät, mutta muuten piirrostyyli on hienoa jälkeä. En ole ehtinyt lukea tätä kuin vasta ensimmäisen albumin, mutta se kyllä vakuutti. Se ei todellakaan ole mitään hyvän mielen lukemista, sillä sivuilla on paljon veristä väkivaltaa, psykologisia traumoja ja ahdistusta sekä kaiken takana epäreilu yliluonnollinen pahis. Siitä huolimatta (tai ehkä sen takia?) tarina tempaa mukaansa voimakkaasti ja hahmojen kohtalosta välittää. Arvostan myös sitä, että perheen äiti ei ole mikään avuton seinäkukkanen.

Locke & Key: stä on yritetty jo muutaman kerran tehdä audiovisuaalista versiota, mutta ne eivät ole koskaan toteutuneet. Tällä hetkellä siitä ollaan tekemässä televisiosarjaa suoratoistopalvelu Huluun ja showrunneriksi on kiinnitetty Carlton Cuse (Lost). Kuulostaa mielenkiintoiselta! Alkuperäisteos kannattaa kuitenkin lukea ennen televisioversiota, joten suosittelen sitä kaikille aihepiiristä kiinnostuneille.


Sarjakuvahaaste on seuraavanlainen:
1) Viimeksi lukemani sarjakuva
2) Paras seikkailusarjakuva
3) Paras kauhusarjakuva
4) Paras taidesarjakuva
5) Paras strippisarjakuva
6) Paras scifisarjakuva
7) Paras elämäkerrallinen sarjakuva
8) Sarjis, joka tekee minut onnelliseksi
9) Sarjis, joka tekee minut surulliseksi
10) Sarjis, joka pitäisi suomentaa
11) Sarjis, josta muistan joka ruudun
12) Paras tuntematon sarjakuvantekijä
13) Paras sarjis nuoruudesta
14) Paras sarjisleffa
15) Sarjis, jota ennen rakastin ja nyt vihaan
16) Paras sitaatti mistä vain sarjakuvasta
17) Ensimmäinen lukemani sarjakuva
18) Viimeisin ostamani sarjakuva
19) Paras sarjakuva, minkä luin viime vuonna
20) Tekisipä hän enemmän sarjakuvia
21) Paras sarjakuvapiirtäjä
22) Paras sarjakuvakäsikirjoittaja
23) Sarjakuva, jolle toivoisin jatkoa
24) Aliarvostetuin sarjakuva
25) Lempihahmo mistä vain sarjakuvasta
26) Sarjis, jota kukaan ei arvaisi minun rakastavan
27) Guilty pleasure -sarjis
28) Paras klassikkosarjis
29) Sarjakuva, jota uskaltaisin suositella kenelle tahansa
30) Parhaiten väritetty sarjakuva
31) Paras suomalainen sarjakuva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti