Vaikka useat klassikot kuten Tintti tai Asterix olisivat olleet ihan päteviä valintoja, niin lopulta ei voinut kuin päätyä yhteen (tai siis kahteen) vaihtoehtoon.
Tämän osan myötä myös eräs sarjakuvantekijä tekee ensimmäisen mutta ei suinkaan ainoan esiintymisensä tällä listalla.
Kirjoittanut Grandpa Cthulhu
Osa 2: Paras seikkailusarjakuva
Planetary
Planetaryn voisi helposti lukea myös supersankarisarjakuvien joukkoon, sillä se myös aika vahvasti dekonstruoi kyseistä genreä ja varsinkin Ihmenelosia. Itselleni kuitenkin tämä Warren Elliksen ja John Cassadayn erinomainen teos toimii seikkailusarjakuvana. Vaikka supersankarit ovat isossa roolissa, niin ennenkaikkea se ammentaa inspiraationsa populaarikulttuurin vähemmän arvostetuista pulp-teoksista.
Sarjakuva kertoo Planetary-ryhmästä, jonka tarkoituksena on tutkia maailman salattua historiaa ja ryhmä kutsuukin itseeään "Archaeologists of the Impossible" eli mahdottomuuksien arkeologeiksi. Ryhmän koostuu kolmesta jäsenestä: Elijah Snowsta, Jakita Wagnerista ja Drummerista, joista jokainen omaa omia erikoisia kykyjään.
Sarjakuvassa on isompi koko 27 numeroa kattava pääjuoni mutta suorastaan nerokas ratkaisu on se, kuinka lähes jokaisen yksittäisen numero on myös oma tarinansa sekä tekijöiden oma tulkinta inspiraation lähteenä toimivasta alkuperäisteoksista. Mukaan mahtuu esimerkiksi tribuutti Hongkong-elokuvalle, 50-luvun atomihirviöille, Hellblazer-sarjakuvalle sekä Tarzan-pastissi.
Warren Elliksen käsikirjoitus on tietenkin erinomaista kautta linjan. Ellis ei suinkaan vain kierrätä inspiraation lähteenä toimivaa materiaali suoraan, vaan tekee niistä selvästi omat versionsa jotka usein liittyvät sekä sarjakuvan isompaan tarinaan ja myös kommentoivat alkuperäisten puutteita. Kyseessä ei kuitenkaan ole pelkkä kokoelma pastisseja, vaan parhaimmillaan sarjakuva esittelee villejä scifi-ideoita kuten vaikka lumihiutaleelta näyttävän kaksiulotteisen multiversumin.
John Cassadayn erinomainen piirrosjälki ja visuaalinen suunnittelu kruunaavat erinomaisen kirjoituksen. Cassaday on myös piirtänyt jokaisen yksittäisen numeron kannen, joista jokainen on jo itsessään viittaus siihen mikä on toiminut inspiraation lähteenä sisältä löytyvälle tarinalle. Tämän lisäksi Cassaday todella onnistuneesti varioi niinkin yksinkertaisia juttuja kuin ruutujakoa tai kokoa, luodakseen numeron teemalle visuaalisesti sopivan tyylin. Kerrassaan mainiota!
Sarjakuva toimii täysin omana teoksenaan, joten viittauksia pulp-juttuihin ei missään tapauksessa tarvitse tuntea tästä nauttiakseen. Planetary on ehdottomasti yksi suosikeistani kautta aikojen ja Warren Ellis on yksi suosikkikirjoittajistani, joten ehdottomasti suosittelen tähän tutustumista!
"It's a strange world. Let's keep it that way."
Kirjoittanut Korppisusi
Osa 2: Paras seikkailusarjakuva
Rat Queens
Rat Queens kertoo neljästä räävittömästä seikkailijattaresta keskiaikavaikutteisessa fantasiamaailmassa. Haltiamaagi, kääpiötaistelija, ihmispapitar ja puolituisvaras muodostavat Rat Queens palkkasoturiporukan, joka mättää hirviöitä turpaan rahasta. Sarjakuvaa on ilmestynyt neljän kokoelma-albumin verran ja jokaisessa on oma tarinakokonaisuutensa.
Erityisesti ensimmäinen albumi on hillittömän hauska ja sitä lukiessa tuli useasti naurettua ääneen, sillä se piikittelee lempeästi fantasiaroolipelien kliseitä. Seuraavat albumit vakavoituvat hieman sen suhteen, mutta ovat silti nautittavaa luettavaa. Erityisesti pidän siitä, miten erilaisia naiset ovat keskenään ja miten heidän menneisyyden synkkiä asioita käsitellään. On myös mahtavaa, että naiset juovat, naivat, kiroilevat ja käyttävät huumaavia sieniä estoitta JA että heidän herkempiä puolia ja epävarmuuksiaan tuodaan esille myös.
Harmillisesti sarjakuvalla on ollut "hieman" kivikkoinen tie piirtäjien suhteen. Alkuperäinen piirtäjä Roc Upchurch pidätettiin vuonna 2014 perheväkivallan vuoksi ja sai kenkää sarjakuvasta, ansaitusti. Sen jälkeen kuvittajana oli hetken aikaa Stjepan Šejić, joka lähti terveyssyistä piakkoin menemään. Seuraavaksi puikkoihin astui Tess Fowler sekä värittäjä Tamra Bonvillain. Vuonna 2016 Fowler ja Bonwillain joko lähtivät lätkimään tai saivat potkut. Fowler väitti että kirjoittaja Kurtis J. Wiebe teki tilaa Upchurcin paluulle mutta Wiebe kiisti tämän.
Sarjakuva meni hetkeksi tauolle ja uudeksi kuvittajaksi valittiin Owen Gieni. Aiemmat piirtäjien vaihtumiset eivät vaikuttaneet tarinaan sinänsä, mutta viimeisin ikävä kyllä on vaikuttanut. Numerossa 16 alkanut tarinakokonaisuus jäi kesken eikä numero ole mukana neljännessä kokoelmassa. Numero 16 jälkeen sarjassa tehtiin "soft reboot" ja numerointi aloitettiin uudestaan ykkösestä. En ole vielä ehtinyt lukea neloskokoelmaa, mutta numero 16 puuttuminen siitä kyllä harmittaa, sillä siinä teki ns. cameoesiintymisen Vox Machina-seikkailijaporukka Critical Role-roolipelisarjasta.
Näistä typeryyksistä huolimatta minä fanitan kovasti Rat Queens-sarjakuvaa, vaikka sen ongelmallinen historia onkin syytä tiedostaa.
Sarjakuvahaaste on seuraavanlainen:
1) Viimeksi lukemani sarjakuva
2) Paras seikkailusarjakuva
3) Paras kauhusarjakuva
4) Paras taidesarjakuva
5) Paras strippisarjakuva
6) Paras scifisarjakuva
7) Paras elämäkerrallinen sarjakuva
8) Sarjis, joka tekee minut onnelliseksi
9) Sarjis, joka tekee minut surulliseksi
10) Sarjis, joka pitäisi suomentaa
11) Sarjis, josta muistan joka ruudun
12) Paras tuntematon sarjakuvantekijä
13) Paras sarjis nuoruudesta
14) Paras sarjisleffa
15) Sarjis, jota ennen rakastin ja nyt vihaan
16) Paras sitaatti mistä vain sarjakuvasta
17) Ensimmäinen lukemani sarjakuva
18) Viimeisin ostamani sarjakuva
19) Paras sarjakuva, minkä luin viime vuonna
20) Tekisipä hän enemmän sarjakuvia
21) Paras sarjakuvapiirtäjä
22) Paras sarjakuvakäsikirjoittaja
23) Sarjakuva, jolle toivoisin jatkoa
24) Aliarvostetuin sarjakuva
25) Lempihahmo mistä vain sarjakuvasta
26) Sarjis, jota kukaan ei arvaisi minun rakastavan
27) Guilty pleasure -sarjis
28) Paras klassikkosarjis
29) Sarjakuva, jota uskaltaisin suositella kenelle tahansa
30) Parhaiten väritetty sarjakuva
31) Paras suomalainen sarjakuva
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti