lauantai 9. joulukuuta 2017

Sarjakuvahaaste, osa 5: Paras strippisarjakuvaStrippisarjakuva on yksi modernin sarjakuvan varhaisempia muotoja mutta nykyään strippien oletetaan lähinnä olevan huumoripainoitteisia, vaikka aiemmin kyseisessä formaatissa on julkaistu laajastikin erilaista sarjakuvaa.

Kallistuimmeko mekin valinnoissa huumorin puoleen vai valitsimmeko sitten jotain muuta? Tämä selviää vain lukeamalla rohkeasti eteenpäin! Kirjoittanut Grandpa Cthulhu

Osa 5: Paras strippisarjakuva

Fingerpori

Tämä oli tähän mennessä ehdottomasti vaikein valinta. Vaikka pidän aivan valtavasti Winsor McCayn Pikku Nemo Höyhensaarilla -stripin surrealistisista visioista, Lassin ja Leevin mustasta huumorista ja Kalkkaron lännenseikkailuista, niin lopulta Pertti Jarlan Fingerpori vie ykkössijan.


Syynä tähän on se kuinka parhaimmillaan Fingerporin huumori onnistuu osumaan siihen "niin halpa mutta hauska" -hermoon, käyttämään populaarikulttuuriviittauksia hyväkseen sekä tietenkin vuotamaan pelottavasti myös omaan kielenkäyttöön. Esimerkkinä klassinen "seitan is great".


Fingerpori on itsessään jo niin oma kulttuurinen ilmiönsä, että sen premissiä tuskin tarvitsee selittää kenellekään. Varsinkin kun huumoristrippinä siinä ei varsinaisesti ole juonta, vaan pikemminkin hahmoja ja tapahtumapaikkoja mitä seurataan.


Fingerpori ei ole erityisen poliittista huumoria mutta kyllä poliittiset aiheet joskus vitseissä vilahtavat. Pääasiassa kuitenkin politiikka pysyy lähinnä natseille irvailuna, joka varmaan selittää myös sarjan valtavaa suosiota läpi Suomen. Vain natseille tulee paha mieli Fingerporin vitseistä. Sekä ilmeisesti myös vahvasti uskonnollisille henkilöille, koska ilmeisesti eniten lukijapalautetta Jarla on saanut juurikin uskontoa sivuavista vitseistä.


Kaikki varmaan jo tässä vaiheessa tietävät pitävätkö Fingerporista vai eivät, joten turha minun on sitä kenellekään alkaa suosittelemaan. Itse en juurikaan enää päivittäin Fingerporia lue, vaan luen yleensä joko isomman määrän strippejä kerralla tai sitten ihan albumimuodossa. Näin yksittäiset hutistripit eivät suinkaan jää hämäämään vaan voi siirtyä suoraan eteenpäin sen seuraavan hauskan vitsin toivossa.
 Kirjoittanut Korppisusi


Osa 5: Paras strippisarjakuva

BelzebubsMyös mulla olisi tähän muutama mainio vaihtoehto, kuten Kalkkaro, Kiroileva Siili ja tuo ylempänä oleva Fingerpori. Tällä hetkellä lempparini on kuitenkin J.P. Ahosen Belzebubs. Siitä on julkaistu vain yksi 300 kappaleen rajattu 44 sivun painos nimeltä Belzebubs – Helvettiin ja takaisin, mutta se ilmestyy viikottain osoitteessa belzebubs.comHuumorisarjakuva tämäkin on, mutta aihealue on mielestäni aika uniikki. Se on black metal-dokumentti sarjakuvamuodossa, mutta ei pysähdy siihen. Vaikka sarjakuva alkoi ehkä enemmän bändielämän kuvauksena, nopeasti mukaan tuli myös yhden bändinjäsenen, Slothin, perhe. Siihen kuuluu hänen vaimonsa Lucyfer sekä lapset Leviathan ja Lilith. Samaten jo minialbumissa mukaan tuli fantastisia elementtejä, sillä Sloth ja Lucyfer lähtevät lomamatkalle Helvettiin. Tykkään kovasti myös siitä, että lapset, vanhemmat ja isovanhemmatkin ovat omaksuneet samanlaisen black metal-elämäntyylin!Perhe-ja bändielämä, yliluonnolliset elementit ja humoristinen ote black metal-elämäntyyliin on aivan mainion viihdyttävä sekoitus. Mustavalkoisuus sopii sarjakuvaan kuin nyrkki silmään ja söpö piirrostyyli tuo hauskaa kontrastia aiheeseen. Ahonen piilottaa välillä ruutuihin hauskoja yksityiskohtia, joita on hauska bongailla myöhemminkin. Ihan kaikille tätä sarjakuvaa ei voi suositella, mutta sopivasti kieron huumorintajun omaavat saavat siitä kyllä loputtomasti iloa!Sarjakuvahaaste on seuraavanlainen:
1) Viimeksi lukemani sarjakuva
2) Paras seikkailusarjakuva
3) Paras kauhusarjakuva
4) Paras taidesarjakuva
5) Paras strippisarjakuva
6) Paras scifisarjakuva
7) Paras elämäkerrallinen sarjakuva
8) Sarjis, joka tekee minut onnelliseksi
9) Sarjis, joka tekee minut surulliseksi
10) Sarjis, joka pitäisi suomentaa
11) Sarjis, josta muistan joka ruudun
12) Paras tuntematon sarjakuvantekijä
13) Paras sarjis nuoruudesta
14) Paras sarjisleffa
15) Sarjis, jota ennen rakastin ja nyt vihaan
16) Paras sitaatti mistä vain sarjakuvasta
17) Ensimmäinen lukemani sarjakuva
18) Viimeisin ostamani sarjakuva
19) Paras sarjakuva, minkä luin viime vuonna
20) Tekisipä hän enemmän sarjakuvia
21) Paras sarjakuvapiirtäjä
22) Paras sarjakuvakäsikirjoittaja
23) Sarjakuva, jolle toivoisin jatkoa
24) Aliarvostetuin sarjakuva
25) Lempihahmo mistä vain sarjakuvasta
26) Sarjis, jota kukaan ei arvaisi minun rakastavan
27) Guilty pleasure -sarjis
28) Paras klassikkosarjis
29) Sarjakuva, jota uskaltaisin suositella kenelle tahansa
30) Parhaiten väritetty sarjakuva
31) Paras suomalainen sarjakuva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti