tiistai 12. joulukuuta 2017

Sarjakuvahaaste, osa 7: Paras elämänkerrallinen sarjakuvaTällä kertaa luvassa on elämänkerrallista eli tositapahtumiin pohjautuvaa sarjakuvaa. Usein elämänkerralliset sarjakuvat kertovat tekijän oman elämän merkittävistä tapahtumista, vaikka niillä ei olisi laajempaa yhteiskunnallista merkitysta. Joskus ne taas kertovat yhteiskunnan isoista muutoksista sekä siitä miten tekijän omat kokemukset ovat liittyneet siihen.


 Kirjoittanut Grandpa Cthulhu


Osa 7: Paras elämänkerrallinen sarjakuva

March

Jouduin jälleen miettimään hieman omaa valintaani tässä kategoriassa, sillä on useita mainioita (oma)elämänkerrallisia sarjakuvia joissa olisin voinut valita kuten Maus tai My Friend Dahmer. Päädyin kuitenkin kansalaisoikeusjohtaja ja kongressinedustaja John Lewisin elämästä ja 1960-luvun kansalaisoikeustaisteluista kertovaan kolmiosaiseen March -sarjakuvaan.Sarjakuvan kehyskertomuksena on Barack Obaman virkaanastujaiset, joihin Lewis osallistui sekä kongressinedustajana että ainoana yhä hengissä olevana 1960-luvun kansalaisoikeusjohtajana. March auttaa ymmärtämään kuinka merkittävä Obaman presidenttiys oikeasti on monelle ollut. Sarjakuvan kertomista tapahtumista on kuitenkin vain muutamia vuosikymmeniä ja Yhdysvalloissa on vielä elossa henkilöitä jotka muistavat rotuerottelun ja rasismin aiheuttamat kauheudet.Vaikka nimen perusteella voisi kuvitella March sarjakuvan keskittyvän kuuluisaan Selmasta Birminghamiin kulkeneeseen kansalaisoikeusmarssiin, niin se kuvataan oikeastaan vasta aivan sarjakuvan loppupuolella. Ennen sitä sarjakuva kertoo useista pienemmistä ja suuremmistakin taistelusita, joita kansalaisoikeusaktivistit kävivät 60-luvulla.


Erityisen mieleenpainuvaa ja merkittävää on se kuinka sarjakuvaa kuvaa absoluuttiseen pasifismiin uskovia kansalaisoikeusaktivisteja ja heidän kohtaamaa täysin käsittämätöntä sekä epäinhimillistä vihaa pelkästään sen vuoksi että haluavat syödä samalla lounastiskillä kuin valkoihoiset. Sarjakuva kuvaa hyvin rehellisesti sitä väkivaltaista reaktiota ja niitä murhia joiden kohteeksi useat kansalaisaktivistit joutuivat.


Sarjakuvan käsikirjoituksesta vastaa John Lewis yhdessä avustajansa Andrew Aydinin kanssa. Ollessaan Lewisin kongressiavustajana Aydin kuuli kuinka Martin Luther King and the Montgomery Story niminen sarjakuva oli inspiroinut nuorta Lewisia ryhtymään kansalaisoikeusaktivistiksi ja hän alkoikin suostuttelemaan Lewisiä itseään kertomaan omasta elämästään sarjakuvan keinoin. Pitkän suostuttelun jälkeen Lewis suostuikin tähän mutta vain jos Aydin auttaisi häntä kirjoittamaan sarjakuvan. 

Vaikka käsikirjoitus onkin tehty vuosikymmeniä tapahtumien jälkeen, niin Lewis selvästi on omannut yhä erinomaisen muistin, sillä sarjakuva alkaa aivan hänen lapsuusvuosistaan ja kulkee aina nuoruudesta kansalaisaktivistivuosiin saakka. Käsikirjoitus on selkeästi Lewisin henkilökohtaisista kokemuksista eikä hän pelkää myös tuoda esille liikkeen sisällä esiintyneitä kiistoja ja omia mielipiteitään niinkin merkittävistä henkilöistä kuin Martin Luther King ja Malcolm X. Sarjakuva onnistuu myös hyvin avaamaan kansalaisoikeusliikkeen syitä ja yhteiskunnassa sitä ajavia tekijöitä vaikka seuraakin pääsääntöisesti juurikin Lewisin elämää.


Piirrosjäljestä vastaava Nate Powell tekee erinomaista työtä kuvittaessaan sarjakuvan tapahtumia. Hänen harmaasävyinen piirroksensa on hieman pelkistettyä mutta kaikki tunnetut henkilöt ovat tunnistettavissa ja näin myös osa hyvinkin brutaalista kuvatusta väkivallasta on hieman helpompaa lukea.

March on erinomainen sarjakuva, joka todella avaa 1960-luvun kansalaisoikeustaisteluiden laajuuden ja sen kohtaamat haasteet. Lewisin ja muiden aktivistien kohtaama järjetön väkivalta sekä etelävaltioiden "oikeuslaitoksen" toiminta saa lukijan vihaiseksi, mutta toisaalta aktivistien optimistinen sekä pasifistinen tahto saa myös uskomaan ihmisiin. Ehdottomasti lukemisen arvoinen sarjakuva!

 Kirjoittanut Korppisusi


Osa 7: Paras elämänkerrallinen sarjakuva

Maus


Mouse on Art Spiegelmanin piirtämä ja käsikirjoittama sarjakuvaromaani. Se kertoo Spiegelmanin suhteesta elossa olevaan isäänsä ja itsemurhan tehneeseen äitiinsä, mutta vielä enemmän hänen vanhempiensa kokemuksista natsien keskitysleirillä ja miten se vaikutti koko perheeseen. Sarjakuva on mustavalkoinen ja siinä natsit on kuvattu kissoiksi, juutalaiset hiiriksi. Tämä vieraannuttaa todellisuudesta juuri tarpeeksi niin, että sarjakuva ei ole kestämätöntä luettavaa.


Teos kulkee kahdessa eri aikalinjassa, toisessa Art haastattelee isäänsä 1970-luvun lopulla ja toinen kuvaa hänen vanhempiensa elämää ennen keskitysleiriä ja sen aikana. On minusta hienoa, että teos ei kerro pelkästään natsien tekemistä kauheuksista. Se kertoo myös siitä, miten vaikeaa normaaliin elämään on palata ja miten kauaskantoisia vaikutuksia keskitysleireillä oli. Samaten Spiegelmanin isää Vladekia ei nosteta mitenkään jalustalle selviämisensä vuoksi, vaan hänen vaikeahko luonteensa ja puutteet isänä tuodaan rehellisesti esille.


Maus on voittanut ensimmäisenä sarjakuvana Pulitzer-palkinnon vuonna 1992. Tämä on ehdottomasti yksi niistä sarjakuvista, jonka aivan kaikkien pitäisi lukea.Sarjakuvahaaste on seuraavanlainen:
1) Viimeksi lukemani sarjakuva
2) Paras seikkailusarjakuva
3) Paras kauhusarjakuva
4) Paras taidesarjakuva
5) Paras strippisarjakuva
6) Paras scifisarjakuva
7) Paras elämäkerrallinen sarjakuva
8) Sarjis, joka tekee minut onnelliseksi
9) Sarjis, joka tekee minut surulliseksi
10) Sarjis, joka pitäisi suomentaa
11) Sarjis, josta muistan joka ruudun
12) Paras tuntematon sarjakuvantekijä
13) Paras sarjis nuoruudesta
14) Paras sarjisleffa
15) Sarjis, jota ennen rakastin ja nyt vihaan
16) Paras sitaatti mistä vain sarjakuvasta
17) Ensimmäinen lukemani sarjakuva
18) Viimeisin ostamani sarjakuva
19) Paras sarjakuva, minkä luin viime vuonna
20) Tekisipä hän enemmän sarjakuvia
21) Paras sarjakuvapiirtäjä
22) Paras sarjakuvakäsikirjoittaja
23) Sarjakuva, jolle toivoisin jatkoa
24) Aliarvostetuin sarjakuva
25) Lempihahmo mistä vain sarjakuvasta
26) Sarjis, jota kukaan ei arvaisi minun rakastavan
27) Guilty pleasure -sarjis
28) Paras klassikkosarjis
29) Sarjakuva, jota uskaltaisin suositella kenelle tahansa
30) Parhaiten väritetty sarjakuva
31) Paras suomalainen sarjakuva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti