lauantai 23. joulukuuta 2017

Sarjakuvahaaste, osa 14: Paras sarjisleffa


Sarjakuvien elokuvasovitusten taso on 2000-luvulla noussut huimasti. Aikaisemmin elokuvien laatu oli heitellyt rankasti, oli sitten kyse mangan tai supersankarisarjakuvan sovittamisesta.

Kuitenkin varsinkin efektien tekemisen halventuminen sekä niiden paraneminen ovat muuttaneet sarjisleffojen tekemisen yhä helpommaksi. Samalla osa tekijöistä on alkanut sovittaa yhä haastavampia sarjakuvia elokuvamuotoon, vaihtelevalla menestyksellä.

Mitkä sitten mahtavat nousta meidän suosikeiksi, tässä yhä kasvavassa genressä?


 Kirjoittanut Grandpa Cthulhu

Osa 14: Paras sarjisleffa

Ghost in the Shell

Koska haasteessa ei erikseen mainittu että kyseessä täytyisi olla oikeilla näyttelijöillä tehty sarjisleffa, niin päätin mennä helpomman kautta ja valita sen ehdottoman suosikkini. Hyviä live action sarjakuvaelokuvia löytyy kyllä nykyään reilustikin ja esimerkiksi Spiderman 2, Scott Pilgrim vs. the World tai Dredd olisivat olleet ihan päteviä valintoja. Kuitenkaan edes ne eivät pääse Mamoru Oshiin nerokkaan Ghost in the Shellin tasolle.Vuoteen 2029 sijoittuva elokuva seuraa turvallisuusosasto 9. agenttia majuri Motoko Kusanagia, jonka tehtävänä on ottaa kiinni mysteerinen Nukkemestar -nimellä kulkeva hakkeri.

GITS on omasta mielestäni hyvän elokuvan lisäksi, myös todella onnistunut adaptaatio alkuperäisestä sarjakuvasta. Elokuva säilyttää sarjakuvasta sen juonen pääpiirteittäin mutta ennen kaikkea pitää mangan tärkeimmät temaattiset puolet ja jopa laajentaa niitä.


Visuaalisesti elokuva on yhä yli 20. vuoden jälkeen vieläkin hienoa katsottavaa ja sen ääniraita on ehdottomasti yksi tunnelmallisimmista ikinä. Kaikki nämä iskevät katsojan aisteille jo elokuvan upeiden alkutekstien aikana. 
Ghost in the Shell kannattaa ehdottomasti katsoa. Piti sitten scifistä, sarjakuvista tai animesta. Aito klassikko!

Valitsin elokuvan myös neljä vuotta sitten (vähän kesken jääneessä) elokuva-aiheisessa joulukalenterissamme parhaaksi animaatioelokuvaksi, joten kannattaa käydä lukemassa sekin julkaisu Kirjoittanut Korppisusi


Osa 14: Paras sarjisleffa

Dredd


Tässä haastekohdassa oli todellakin runsaudenpulaa. Olen viihtynyt kovasti kaikkien Marvel-supersankarileffojen parissa, viimeksi Thor:Ragnarok oli riemastuttava. Todella mahtavia ovat olleet myös Scott Pilgrim versus the World, Wonder Woman ja Adele Blanc-Secin uskomattomat seikkailut. Mutta kokonaisuutena voiton vie minulla Dredd.Dredd perustuu 2000 AD -sarjakuvalehtien Judge Dredd-sarjaan, joka sijoittuu post-apokalyptiseen tulevaisuuteen, jossa kansalaisia pidetään kurissa ja nuhteessa tuomarien avulla. Tuomarit ovat poliiseja, jotka jakavat säännöllisesti oikeutta aseillaan. Elokuvassa nimihahmo Dredd suorittaa tuomarikoetta kokelas Cassandra Andersonille, kun he päätyvätkin tukimaan murhia ja huumekauppaa jättimäisessä kerrostalokorttelissa. Sarjakuvia en ole lukenut yhtäkään, mutta tämän jälkeen tuli katsottua aiempi kamala yritelmä samasta aiheesta Sylvester Stallonen näyttelemänä. Sen surkeus sai arvostamaan tätä leffaa vielä enemmän, jos mahdollista.Dredd on todella tiukka paketti toimintaa, siinä ei ole mitään liikaa. Maailmaa ja hahmoja ehditään valottaa juuri sopivasti ja brutaali toiminta kerrostalokompleksissa vaan toimii niin hyvin, että sukat pyörivät jaloissa. Upea Karl Urban on juuri sopivan yrmy Judge Dredd, Lena Headey loistaa rikollispomo Ma-Mana ja Olivia Thrilby vakuuttaa Andersonina. Värikkäät Slo-Mo huumekohtaukset ovat kauniita hidastuksia nopeatempoisen räiskinnän lomassa. Joskus yllätän itsenikin siinä, miten paljon tykkään Dreddin brutaalista mutta myös estetisoidusta väkivallasta. Grandpa Cthulhun sanoin, "Kai tämä on sitä väkivaltaviihdettä mistä kovasti varoitellaan."Olemme tästä leffasta kirjoittaneet heti näkemisen jälkeen tuoreeltaan pidemmän postauksen, jonka voi lukea täältä.
Sarjakuvahaaste on seuraavanlainen:
1) Viimeksi lukemani sarjakuva
2) Paras seikkailusarjakuva
3) Paras kauhusarjakuva
4) Paras taidesarjakuva
5) Paras strippisarjakuva
6) Paras scifisarjakuva
7) Paras elämäkerrallinen sarjakuva
8) Sarjis, joka tekee minut onnelliseksi
9) Sarjis, joka tekee minut surulliseksi
10) Sarjis, joka pitäisi suomentaa
11) Sarjis, josta muistan joka ruudun
12) Paras tuntematon sarjakuvantekijä
13) Paras sarjis nuoruudesta
14) Paras sarjisleffa
15) Sarjis, jota ennen rakastin ja nyt vihaan
16) Paras sitaatti mistä vain sarjakuvasta
17) Ensimmäinen lukemani sarjakuva
18) Viimeisin ostamani sarjakuva
19) Paras sarjakuva, minkä luin viime vuonna
20) Tekisipä hän enemmän sarjakuvia
21) Paras sarjakuvapiirtäjä
22) Paras sarjakuvakäsikirjoittaja
23) Sarjakuva, jolle toivoisin jatkoa
24) Aliarvostetuin sarjakuva
25) Lempihahmo mistä vain sarjakuvasta
26) Sarjis, jota kukaan ei arvaisi minun rakastavan
27) Guilty pleasure -sarjis
28) Paras klassikkosarjis
29) Sarjakuva, jota uskaltaisin suositella kenelle tahansa
30) Parhaiten väritetty sarjakuva
31) Paras suomalainen sarjakuva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti